– Langevåg er ei spesiell musikkbygd, hvor korpsmusikk, gammeldans og dansemusikk har vært sentral i bygda i flere generasjoner, forteller Jan Magne Førde, komponisten og trompetisten som er oppvokst i musikkbygda på Sula.

Jan Magne Førde er langt fra den eneste profesjonelle musikeren fra øya på Sunnmøre. 17. september feirer Langevåg Musikkorps 100-årsjubileum med konsert i Oslo Konserthus, og på plakaten har de 25 kjente navn, som alle har tilknytning til Sula og Langevåg Musikkorps.

Langevåg Musikkorps har en rik historie. Vi har vært med å skape et helt spesielt miljø for musikk og kultur i Langevåg gjennom 100 år. Vi er en stolt 100-åring som vil feire med våre nærmeste. Hva er da mer naturlig enn å samle alle de fantastiske musikerne som har vært innom korpset i starten av sin karriere

På Oslo Konserthus sine nettsider skriver Langevåg Musikkorps at sammen med «sine» profesjonelle musikere vil korpset ta med publikum på en musikalsk reise med det beste fra musikklivet i Langevåg og Sula gjennom 100 år. Hva er det med Langevåg?

Preget av fabrikken og Ytre Suløen 

Historien til Langevåg Musikkorps startet med Devoldfabrikken, som ligger på Sula. Fabrikken har historie helt tilbake til 1853 og Jan Magne Førde kan fortelle at for 100 år siden kjøpte bedriftseier inn instrumenter, slik at arbeiderne skulle ha noe å holde på med på fritiden.

Da Jan Magne vokste opp på 70-tallet, var det Ytre Suløens Jass-ensemble (Ytre Suløen) som satte fart på musikkmiljøet i Langevåg.
– Musikken var lekende og allsidig.  I begynnelsen av 70-tallet kom tøffe rockeband med blåsere og vi ungene lagde band i tillegg til korpset. Vi spilte etter platene. Senere ble Ytre Suløen startet opp. De var 15-16 år på den tida og ble landskjente i løpet av noen måneder. Da ble musikkmiljøet i bygda anerkjent!

Fra Bjørn Kruses bruksmusikk til Sula Summarum

Med far som var dirigent, mor var styremedlem og søsken som var musikanter, ble yngstebror Jan Magne dratt med inn i skolekorpset i ung alder. Allerede som 13-åring startet han å skrive musikk og da han som 15-åring ble dirigent for skolekorpset skrev han komposisjoner for korpset.
– Jeg fikk tak i boken Bjørn Kruses bruksmusikk, så da satt jeg i gang og lærte underveis!

17. september avsluttes jubileumskonserten med stykket Sula Summarum, komponert av Jan Magne og broren Helge.
– Det er veldig kjekt å toppe denne konserten og vi må avslutte med bravur! Konsertens siste stykke må utnytte alle kvalitetene som er i det store ensemblet, her blir det fullt band og mange solister. I tillegg må det være gøy å spille og publikum må få noe de ikke har hørt før. Sula Summarum hører til under jazzens tradisjon, og er et typisk Sulastykke!

At jazzmusikk er typisk Langevåg, kommer fra Ytre Suløen og The Brazz Brothers.
– Ytre Suløen bygger på New Orleans-tradisjon og improvisasjon. The Brazz Brothers, som hadde utspring fra Ytre Suløen, startet tidlig å undervise på gehør. Vi droppet noter og på den måten sparte vi tid, samtidig som vi beholdt leken i musikken. Det har gitt oss mange glade og flinke musikanter.

Sammen med broren Helge har Jan Magne Førde komponert finalstykket «Sula Summarum»

– Å holde på med musikk er skikkelig gøy!

Spilleglede, humor og galskap kjennetegner Langevåg Musikkorps. Å leie Oslo Konserthus til jubileumskonserten omtaler Førde som ´litt galskap`.
– Grunnmentaliteten til korpset bygger på samspill, glede og å være sammen. Vi vinner ikke konkurranser, men vi har et stort fokus på at musikken skal kommunisere med publikum, sier Jan Magne, som forteller at musikerne i Langevåg Musikkorps spiller mye på gehør og er lite avhengig av noter. Det kan komme godt med når en skal spille nyttårskonsert i nordvest.

– Vi spiller mye på gehør og for oss er det en viktig del av å musisere. En nyttårsaften var det en fryktelig storm, jeg husker ikke hvilken, vi har jo hatt flere. Under konserten gikk strømmen og hele konsertlokalet ble mørkt og vi så ikke notene. Men korpset fortsatte å spille. Typisk Langevåg Musikkorps, vi hadde lært oss å lytte!

Nå gleder Jan Magne Førde seg til konserten i Oslo Konserthus og håper alle som er glad i korps, jazz eller Sula tar turen til hovedstaden denne dagen.
– Dette blir en stor fest, en reunion! En fantastisk anledning for å se og høre hva Langevåg Musikkorps har oppfostrer av talentfulle musikere gjennom sine 100 år!

Langevåg Musikkorps er klar for jubileumskonsert i Oslo Konserthus.