Det er kun eliten i NM brass som må fremføre pliktnummer, og for noen handler det om å skille seg ut fra rekkene, for andre om å passe inn.

– Dette er konkurranse. Det er ikke musikk, men sport, sier Molde Brass Bands dirigent Russell Gray.

 – Må selge musikken

Fra den engelske tradisjonen er han mest vant til å ha bare pliktnummer i konkurranser.

– Det handler om å skille seg ut fra rekkene, og jeg kjenner at jeg sliter med å gjøre det. Når så mange spiller den samme musikken må man selge musikken mye mer, men for meg handler det mest om det musikalske. Ikke sporten, sier Gray.

 – Et stykke med få begrensninger

Harald Eikaas, dirigent for Krohnengen Brass Band, mener pliktnummer er godt til selve formålet med å bedømme mange korps i en konkurranse.

– Det er ofte gjennomsiktige stykker som inneholder målbare komponenter, sier Harald Eikaas

– Gjør man noe ekstra for å skille seg ut?

– Jeg tenker ikke slik. Det viktigste for meg er å få nummeret til å klinge godt, og få mer klarhet og tydelighet i korpset. Stykket har potensiale til å kunne spilles fort ettersom det ikke har så mange begrensninger. Jeg dirigerer imidlertid et korps med veldig lav gjennomsnittsalder, så for oss er det viktig å ha musikalsk overskudd på scenen og derfor holde tempoet nede.

 Tempofellen

Eikaas tror imidlertid at flere kan være fristet til å sette opp tempoet.

– Ting skal måles og veies, og dommerne skal bli imponerte på et vis. Man kan dermed fort havne i fellen ved at man legger vekt på enkle, målbare ting som tempo og styrke.

 Når konkurransen blir viktigst

– Jeg synes ikke noe særlig om de som tar seg for store friheter i pliktnummeret. Som å endre på tempo og dynamikk for å få ekstra poeng, sier svenske Andreas Hanson, som dirigerer Bjørsvik Brass.

Han mener at det egentlig ikke går an å konkurrere i musikk.

– NM både i brass og janitsjar er imidlertid viktig for utviklingen av korpsene i Norge, men det er farlig når konkurransen blir viktigere enn musikken. Det er musikken som må stå i sentrum, og det føler jeg ikke alltid at den gjør sier Hanson.

Vil skille seg ut med kvalitet

Thomas Rimul, dirigent for Ila Brass Band, mener modellen som brukes i NM janitsjar, med en viss scenetid og selvvalgte numre, er bedre.

– NM har et pedagogisk aspekt. Det gjør at man kan jobbe med problemstillinger som skal løfte korpset og gjøre det bedre. Det er ikke sikkert du møter det primært i et pliktnummer, sier Thomas Rimul, dirigent for Ila Brass Band.

– Prøver du å skille ut Ila Brass Band i pliktnummeret?

– Jeg tror man skal prøve å skille seg ut med å spille så bra man kan, sier Rimul.