– Det var litt tilfeldig at temaet for NM-konserten ble dans. Vi hadde en brainstorming med dirigenten da vi skulle velge repertoar. Først kom vi fram til at vi ville spille «Armenian Dances» av Alfred Reed. Vi hadde også lyst til å spille noe Stravinsky, og da falt valget på «Ildfuglen», forteller Maren Kristine Mørck, som er leder av Christiania Blåseensemble.

Fremmer norske komponister

De spiller alltid noe norsk under NM, for å fremme norske komponister. De liker Torstein Aagaard-Nilsen sin musikk og spurte defor han om å skrive noe nytt til dem. Siden dans var tema for de andre stykkene, ble det naturlig å videreføre dette. Resultatet ble «Dirty Dancing», et stykke spesialskrevet med mange solistiske innslag.

Ulik vanskelighetsgrad

De tre stykkene Christiania Blåseensemble skal spille har ganske ulike vanskelighetsgrader. Det enkleste av dem er «Armenian Dances».

– Vi ønsket å spille noe som ikke er så vanlig å spille blant elitekorpsene. Vi har lyst å vise at alt i utgangspunktet ikke må være så vanskelig. I stedet blir det vår oppgave å løfte det fram, sier Maren Kristine Mørck.

Begge de andre stykkene er mer krevende.

Christiania Blåseensemble er et av landets aller beste. Jeg tror de har et vinnerpotensiale

Om «Dirty Dancing» forklarer komponisten følgende:

– Stykket er en cirka fem minutters upretensiøs lek med riff og rytmer. Tittelen kan forstås på mer enn én måte. Det mest åpenbare er bruken av riff som kan karakteriseres som utbrukte, gamle, eller «skitne». Stykket er i øverste vanskelighetsgrad og tilhøre det vi i korpsverdenen kaller grad seks. Det krever svært gode utøvere på alle stemmer.

Gleder seg: – Vi er klare og gleder oss veldig til NM, sier Maren Kristine Mørck, leder av Christiania Blåseensemble.

Gleder seg: – Vi er klare og gleder oss veldig til NM, sier Maren Kristine Mørck, leder av Christiania Blåseensemble. Foto: Anette Haugen

Vinnerpotensiale

Torstein Aagaard-Nilsen mener Christiania Blåseensemble er et av landets aller beste og tror de har et vinnerpotensiale. Han kaller dem ikke korps, men blåseensemble. Det indikerer en besetningstype med akkurat så mange utøvere som partituret krever. I et korps er det ikke alltid lett for en komponist å forestille seg hvor mange som spiller hva. I et ensemble er det opplagt, noe som på mange måter er en fordel for komponistene.

Vi synes det er viktig å vise korps-Norge at musikkstudenter kan være med på NM.

Musikkstudenter

Det som ellers gjør Christiania Blåseensemble spesielt er at nesten alle medlemmene er studenter ved Norges Musikkhøgskole. De få som ikke er det, har vært det. De er mer som et prosjektkorps, med ulik besetning fra gang til gang. De har en del faste prosjekter, slik som NM, 17. mai og et høst-prosjekt. Da øver de intensivt, i andre perioder skjer det lite.

– Jeg vet det er noen som er litt skeptiske til at vi er med, siden vi er musikkstudenter. Derfor var det nesten fint at vi ikke vant i fjor, selv om det var litt bittert der og da å tape med et halvt poeng. Vi synes uansett det er viktig å vise korps-Norge at også vi kan være med på dette, sier, Maren Kristine Mørck.

Du kan gjøre en fin konsert uten å vinne, men du kan ikke vinne uten å gjøre en fin konsert.

Målet er en bra konsert

De var svært fornøyd med før-NM-konserten de hadde, samtidig har dirigenten gitt hver enkelt tilbakemeldinger på småting som må rettes på. Det skjer gjennom gruppeøvelser og så blir det samspill i slutten av uka. Lederen understreker at målet er å gjøre en bra konsert, så får plasseringen bli som den blir. Litt nerver er det å spore i forkant, men slik skal det være. Aller mest gleder de seg.

Mye solister

Trond Husebø, som skal dirigere Christiania Blåseensemble under NM er av samme oppfatning som musikerne. Å gjøre et bra inntrykk er det viktigste og trekker fram et sitat han har hørt:

– Du kan gjøre en fin konsert uten å vinne, men du kan ikke vinne uten å gjøre en fin konsert.

I forhold til repertoaret var ikke han med på utvelgelsen, for egentlig var det Peter Szilvey som skulle ledet musikantene under NM. På grunn av sykdom måtte Trond Husebø ta over, noe han imidlertid gjør med glede. Han tror det blir en fengende konsert, med et repertoar godt tilpasset besetningen – det vil si med mange vanskelige, solistiske innslag.