– Korpset er blitt bedre i løpet av koronatiden. Vi meldte oss først på i 2. divisjon, men etter det første NM-seminaret i begynnelsen av mai innså vi at vi måtte opp en divisjon. Heldigvis fikk vi lov til det, og nå venter vi spent på resultatet på lørdag, sier dirigent for Ytrebygda Skolekorps, Thor-Arne Pedersen. Korpset er ett av fem korps i årets 1. divisjon, og kl 16.12 spiller korpset A Malvern Suite av Phillip Sparke.

– Jeg er stolt av korpset, de har vært flinke å øve både på egen hånd og med stor avstand. Jeg har to sønner som også er med i korpset, og når jeg kommer hjem etter en lang dag og Vita Lux ljomer fra loftet, da tenker jeg vi har truffet med oppladningen, fortsetter Pedersen.

Når Ytrebygda Skolekorps sitt bidrag som det nest siste av totalt 32 brassband sendes, er det 28 musikanter på scenen. Korpset har som en del andre hatt manglende rekruttering det siste året og den vanlige oppkjøringen med eksterne instruktører har de heller ikke hatt.
– Det er mye som har vært annerledes i år, og derfor er det ekstra gledelig at det låt så bra og at vi kunne «rykke opp» en divisjon. Det er jo dårlig gjort å stille i feil divisjon, ikke minst for konkurrentene, poengterer Pedersen.

Korpset gjorde innspillingen i Lungegaardens Kulturarena, og Pedersen skryter av daglig leder for kulturhuset, Morten Vik Johansen.
– Uten Lungegaardens Kulturarena hadde ikke vi kunnet delta i årets NM. Der er det stor plass, og vi har kunnet øve med avstand. For en rimelig penge har vi kunnet øve der, stor takk til Morten!

Har allerede vunnet

Janitsjarkorpsene har også fire divisjoner og totalt er det 34 korps som skal i ilden på lørdag fra klokken ti. Tomas Austestad dirigerer to korps, Lilleaker Skolekorps i 2. divisjon og Blaker Skolemusikkorps i 4. divisjon. Sistnevnte åpner ballet på lørdag og skal spille to stykker. Først Fanfare and Triumph av James Swearingen, deretter Groovee! av Richard Saucedo.

– Blaker er faktisk med i NM for aller første gang.  Da jeg overtok korpset var det bare 11 musikanter, nå er de 20 stykker, så korpset er i fin utvikling, konstaterer Austestad. Han kan fortelle om en trøblete vår og at det var langt fra sikkert at noen av de to korpsene kunne delta i NM i det hele tatt.

– For Lilleaker sin del så ble avgjørelsen tatt 26. mai. Innspillingen skjedde 6. juni, så det var rimelig tight. Blaker hadde litt bedre tid, de spilte inn sitt bidrag 13. juni. Men det har vært krevende. Kommunesammenslåinger førte feks til at plutselig var tre av musikantene i Blaker i feil kommune, men det er historie nå. Vi har landet et resultat på halvparten av normal tid av en NM-prosess og på vegne av begge korpsene er jeg veldig stolt av det vi har fått til.

– Ligger det en læring i det å måtte levere med et slikt tidspress?

– Absolutt, det er en god læring i det, så jeg opplever at årets prosess er en nyttig erfaring, og så kjenner jeg sterkt på en følelse av at vi allerede har vunnet. Det at vi fikk spilt inn og sendt av gårde et bidrag var en seier. Så får resultatene bli som de blir, i år er resultatene mindre viktig enn ellers, fordi korpsene stiller med så ulike forutsetninger., avslutter Austestad.

Lenge å vente

Søndag er det klart for NM korpsdrill. 543 startnummer i ulike disipliner, der alt fra solister til tropper skal konkurrere om NM-titler. Sendingen starter allerede klokken ni om morgenen og resultatene vil bli opplest kl 18.30.

Horten Drill er en av de store troppene, de stiller med 27 startnummer fordelt på 14 deltakere. Hovedtrener er Tina Marie Daffinrud Løvvold, og også hun kan berette om krevende forberedelser.

– Vestfold og Telemark er blant de fylkene som har hatt svært strenge restriksjoner, og vi har kjent en del på utfordringer med å krysse kommunegrenser, sier Løvvold. Hun har vært hovedtrener i ett år nå og medgir at det har vært et spesielt år å gå inn som hovedtrener.

– Den største utfordringen var å få filmet troppene, og vi var faktisk superheldig som fikk det til. Ellers har vi vært bevisst på å gjøre færrest mulige opptak, slik at deltakerne skal kjenne på at det er mest mulig likt en vanlig konkurranse. Men de synes det er lenge å vente på resultatene da, smiler hun og legger til at drillerne nå er veldig lei av alt som er digitalt, og hun er usikker på om det blir en felles happening med å se på sendingen på søndag.

Det skal imidlertid Ytrebygda Skolekorps.

– Da samles hele korpset på Aurdalslia skole og det blir sending på storskjerm og selvsagt servering av pizza, sier Thor-Arne Pedersen.

Lojale korps

Lilli Anne Grong er prosjektleder for NM skolekorps brass og kan fortelle at det er gode tilbakemeldinger fra korpsledere på at NMF arrangerer et NM, slik at korpsene har noe å øve frem til.
– Så kjekt at dere får dette til, er en gjenganger fra kontaktpersonene til korpsene, sier Grong.

Tomas Austestad er enig.
– All honnør til NMF for at dette tilbudet ble en realitet, sier han.

Grong forteller at NMFs ankeutvalg har hatt en økning i antall søknader fra deltakerkorpsene i NM skolekorps brass. Korps har mistet medlemmer i løpet av våren, og har behov for erstattere.

– Arrangementet følger reglementet som et normalår, og det er veldig fint å merke at korpsene følger dette lojalt opp.

– Hva er du mest spent på nå to dager før arrangementet skal på luften?

– Innsendinger av korpsenes fremføringer, andre innslag og tidspunkt for dømming skal være godt koordinert slik at alt skal være klart til lørdagens sending. Jeg krysser fingrene for at teknikken står alle bi. Den største jobben ligger hos Erlend Thorsen, NMFs egen digitale helt. Jeg håper alle hans maskiner fungerer fint ut uken, avslutter Lilli Anne Grong.

«Vanlig dømming»

Som ellers i et NM er det dommere, en av dem er Tormod Flaten, som skal dømme 4. divisjon sammen med Odin Hagen.

– Det er første gang jeg dømmer et NM digitalt. Det nærmeste jeg kommer dette, er å vurdere kandidater til prosjektet Norsk Blåsesymfoni, basert på innsendte bidrag, sier Flaten.

Dømmingen foregår via en zoom-lenke på fredag. Der vil dommerne få høre korpsene én gang, som i en vanlig konkurranse. Så vil de få anledning til å prate litt sammen før neste korps.

– Vi må selvsagt ta høyde for at innspillingene er gjort i ulike saler og med ulik teknisk kvalitet, men jeg tror vi skal klare å gjøre en god vurdering, sier Flaten og legger til at han er veldig fornøyd med at det ble digitalt NM og ikke avlysning.

– Så får vi bare glede oss til vi er tilbake i konsertsaler til neste år, sier Flaten.

Festkonsert

Årets festkonsert blir en fantastisk konsert med Kongelig Norske marines musikkorps og Reid Gilje. Vi får også oppleve August Schieldrop som tubasolist med korpset. I forbindelse med premieutdeling blir det urfremføring av NM-fanfarer, komponert av Marius Hesby. Hver divisjon har fått sin egen intro og fanfare.

Sendingene følger du på livestream.com/nmf

All informasjon om spillerekkefølge, program, dommere etc finner du i appen Program.no.