Alternative inntektsmuligheter
Mange korps har mistet en stor del av sitt inntektsgrunnlag pga. korona-tiltakene. NMF har jobbet på overordnet nivå for å sikre en målrettet krisepakke, men korpsene kan også prøve å demme opp for inntektstap selv.
Når loppemarked og 17. mai-arrangementer ikke lot seg realisere i vår, er det lurt å tenke alternativt. Planlegg gjerne alternativer for høsten nå. Her er en oversikt over forskjellig tiltak – noen kortsiktige, andre som kan planlegges fram i tid.
Har du ideer til inntektsbringende aktiviteter du vil dele med andre korps, så tips oss på korona@musikkorps.no!
11. mai lanserte vi korpsenes egen plattform for pengeinnsamling. Kom i gang enda når korps har hele befolkningens oppmerksomhet! Alt ligger klart på bidra.no/musikkorps!
Kort fortalt:
- Det er helt gratis for korpsene.
- Det gis god opplysning gjennom registreringen
- aktiv brukerstøtte hver dag 09-15
- Giver dekker transaksjonskostnad, og får klar opplysning om det. 3% av beløpet + kr. 2,- per transaksjon.
- Bruk gjerne malen med tekst og bilder som vi har laget, men aller best er det med egne bilder/video og en apell som gjerne passer akkurat ditt korps.
- Spre ordet! Bruk alle tenkelige metoder og kontakter. Oppfordre medlemmer, medlemmers familie, venner og bekjente til å bidra og spre ordet til sine kontakter. Sosial medier er gull verdt slik!
Trykk på delemulighetene under bildet og få en fiks ferdig presentasjon av ditt korps sin innsamling. - Ha en plan for oppfølging.
Noen ganger trenger de fleste av oss en påminnelse eller to..
- Husk Grasrotandelen!
7% av tippebeløpene kan gå til ditt korps! Årdalstangen Musikklag får inn hele 35 tusen blanke kroner bare i første kvartal!
Lørdag formiddag er super for en liten innsats.. Hør med de lokale Norsk Tipping-kommisjonærene om ikke dere kan få ha en stand der i noen timer.. - Dette tipset kommer fra Budstikka (utdrag):
«Jeg så på nettsiden til «mitt» korps, men kunne ikke se at det sto oppført hverken bankgirokonto eller Vipps hvor vi kunne sende pengestøtte.
Jeg oppfordrer derfor alle skolekorps til å synliggjøre hvordan vi skal kunne støtte våre skolekorps økonomisk»
Hele artikkelen kan du lese her - Sofiemyr Skolekorps har opprettet en virtuell 17. mai- kafe med Vipps – se bare her
- 27. april – digitale loppemarkeder:
Nøtterøy Skolekorps har som mange andre måtte avlyse vårens loppemarked. De har etablert en kjøp & salg-gruppe på facebook og har fått inn en slump penger. - Se om ikke noe av loppene kan selges likevel!
Flere markedsplasser kan benyttes:
finn.no
Facebooks marketplace
tise.com (app for kjøp og salg – populært blant ungdom) - Stadig flere korps etablerer en «spleis». Spleis er en enkel måte å samle inn bidrag på. Fortell hva du trenger penger til og hvorfor. Sett et mål for innsamlingen og du er klar på 60 sekunder. Se eksempler på giverglede:
Sagene skoles musikkorps og Lerstad Skolekorps - Tau skolekorps har fått doner-knapp på pante-automaten på Coop Extra TAU!
- Innkommende tips kommer fra Vestsidens Musikkorps:
De lodder ut en hagekonsert (innafor korona-reglene selfølgelig) på 17. mai! En femmer for loddet, og bare i løpet av et døgn var 3 loddbøker gått unna + en mengde Vipps’er.
Vinner får kransekake og musikk i hagen 🙂Vestsiden Musikkorps går nye veier.. Faksimile fra Varden 20. april
- Ryddet boden og funnet mye bra som ikke lenger er i bruk?
Be familie, venner og venners venner om å legge ut på markedsplasser og Vippse pengene til korpset i deres hjerter!
(tipset kom fra en dirigent som solgte bl.a. golfkøller som hadde samlet støv..) - Lag en bildekollasj på Facebook og Instagram med Vippsnummer til korpset (se eksempelet fra Jåtten skolekorps og skriv en oppdatering til korpsets venner. Denne oppdateringen kan også være noen utsagn fra korpsmedlemmer om at de håper de kan fortsette med hobbyen sin..
Installer (evt.) Layout for Instagram - Hold konsert på korpsets Facebookside – enten en liten serie hvor korpsmedlemmer spiller en solosnutt (maks 20 sek.) på Livestream, eller hent fram en videosnutt fra arkivet hvor korpset spiller en sang sammen – og «selg billetter» til konserten (Vipps til …..)
Ps. Lengre musikkvideoer kan i en unntaksperiode frem til 31. mai publiseres fritatt for synkroniseringsvederlaget. Hvis dere ønsker at videoen skal bli liggende etter dette må musikken lisensieres, alternativt tas vekk.
Kommunene mottar rammeoverføring i forbindelse med Korona-situasjonen. Da kan du og ditt korps påvirke til at deler settes av til fordel for korpsene. Det er viktig å gjøre noe med dette umiddelbart – andre foreninger og lag kommer nok også til å nytte denne muligheten.
Forslag til fremgangsmetode:
– Send henvendelse til kommunens postmail.
Alle henvendelser journalføres og korpset kan forvente skriftlige svar iht fristene i forvaltningsloven.
Alternativt kan man sende henvendelsen til politikere og kultursjefer også, med kommunens postmail i kopi.
Lokalmedia søker etter stoff i postmailen, men det kan være nyttig å sette dem i kopi også.
Hva kan være rettet fokus i en henvendelse til kommunen?
– Korpsets forhold til kulturskolen.
Sjekk med skolen hvilket tilbud de vil gi fremover. Der foresatte melder inn/ut av kulturskolen er det ekstra viktig for korpset å ha informasjon om dette.
– Flere kommuner gjør unntak i avgiftssystemene sine i denne perioden (eks eiendomsskatt). Frem forslag at korps som sliter økonomisk kan søke om unntak for avgifter til kulturskole eller dirigent gjennom kulturskolen i en periode, eller eventuelt leie for øvingslokaler.
– Foreslå ekstraordinære tilskudd til å få kompensert reelle tap for avlyste oppdrag og arrangement (dugnader, 17. maiarrangement, loppemarkeder osv.).
– Støtte til oppstart. Langt fravær tilsier ekstra aktivitet, eksempelvis seminarer hvor korpset må leie inn instruktører.
– Dann gjerne allianse med andre korps i kommunen om det lar seg gjøre på kort tid.
– Bruk denne perioden til å knytte korpset nærmere kommunen og redegjøre konkret for korpsets planer fremover. Viktig å understreke korpsets tilbud til barn & unge og den plass korpset ha i lokalsamfunnet ellers. Dette kan bidra til å styrke andre tilskuddordninger på sikt.
Tilskuddsportalen.no
Sjekk med din kommune om korpset ditt kan finne et egnet sted å søke tilskudd. Dette kan du sjekke på denne lenken http://tilskuddsportalen.no/#/
Nyetablerte «korona-fond» rettet mot lag og foreninger
Flere banker har opprettet «korona-fond» hvor det er mulig å søke støtte for frivillige foreninger og lag. Disse har geografiske betingelser, men det kan se ut for at dette blir en ‘trend’, og at flere lignende institusjoner vil gjøre det samme. Sjekk gjerne om dette også kan gjelde dine lokale/regionale banker..
Sparebanken Vest for lag og foreninger i Rogaland, Vestland og Volda. Ingen søknadsfrist!!
Sparebankstiftelsen – Grenland/Sparebank1 Telemark for lokalmiljøene i Grenland
Sparebank1 smn i Trøndelag og Nordvestlandet

Illustrasjon julekalenderen
NMFs skrapeloddsuksess; Musikkorpsenes Julekalender!
Et årlig lettsolgt skrapelodd som mange korps selger år etter år. Vi utvider (igjen) antall lodd og premier slik at vi ikke blir utsolgt så fort i år. Les mer hvorfor julekalenderen er så populær, og hvordan årets salg kan forberedes: https://musikkorps.no/julekalenderen/
Samarbeidet med Tryg Forsikring innebærer også at medlemmer og støttespillerer til korpsene får inntil 23% rabatt på sine private forsikringer. I tillegg vil 3% av forsikringspremien som hvert medlem betaler gå tilbake til det lokale korps medlemmet velger å tilgodese. Det betyr at jo flere medlemmer som benytter seg av dette, dess større inntekter får korpset.
NMFs dedikerte side på tryg.no