Åpne foredrag Dirigentuka 2020
Dirigentuka arrangeres i Stavanger 10.- 14. august 2020.
Deltakerantallet til årets kurs er halvert, og smittevern står høyt på agendaen.
Årlig inviterer vi til åpne foredrag. Disse foredragene er i år digitale og kan følges fra egen stue.
I tillegg har Norsk Noteservice utstilling, og det vil bli avslutningkonsert i Kuppelhallen som er åpen for inntil 174 publikummere.
Åpne foredrag
Mark Heron – «Britisk korpsmusikk og reisen gjennom et partitur»
Tirsdag 11. august kl 13.00-14.00
Lenke til foredrag: https://livestream.com/nmf/events/9253452
Har du spørsmål under foredraget som du ønsker å stille til Mark, send en epost til guro@musikkorps.no
Mark er en anerkjent og populær britisk dirigent og dirigentlærer. Han er fra Skottland og har studert musikk ved Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow og ved Royal Northern College of Music i Manchester. Mark er blant annet sjefsdirigent for Nottingham Philharmonic og han underviser i dirigering ved Royal Northern College of Music i Manchester.
Mark skal lede foredraget: «Britisk korpsmusikk og reisen gjennom et partitur». I dette foredraget vil Mark se nærmere på den britiske korpslitteraturen og gi oss et dypdykk inn i Malcom Arnolds Four Scottish Dances.
Arrangementet på Facebook: https://www.facebook.com/events/682864722295969/
Geir Olve Skeie – «Musikk og hjernen»
Onsdag 12. august kl 13.00-14.00
Lenke til foredrag: https://livestream.com/nmf/events/9252079
Geir Olve Skeie er nevrolog, PhD, overlege ved Nevrologisk avdeling, Haukeland universitetssjukehus, og professor II ved Griegakademiet, hvor han underviser om musikk og hjernen. Han er i tillegg utdannet pianist fra Griegakademiet i Bergen, der han studerte med Jiri Hlinka. Skeie har over 100 internasjonale publikasjoner, og har blant annet forsket på musikkens påvirkning på hjernen og bruk av musikk ved Parkinsons sykdom og hjerneskader.
Musikk og hjernen
Hvordan påvirker musikk hjernen? Kan musikk brukes terapeutisk ved Parkinsons sykdom og hjerneskader?
Skeie har sammen med kollega Are Brean skrevet bok om musikkens magiske kraft og fantastiske virkning på hjernen. Musikkens evne til raskt og ordløst å forene oss følelsesmessig, er helt unik.
Med utgangspunkt i boken «Musikk og hjernen», vil Geir Olve Skeie se nærmere på hva hjernen gjør med musikk og hva musikken gjør med hjernen.
Arrangementet på Facebook: https://www.facebook.com/events/312426489908682/
Ivar Atle Fjordheim og Torbjørn Dahl – «Slagverk i korps»
Torsdag 13. august kl 12.30-14.00
Lenke til foredrag: https://livestream.com/nmf/events/9252080
Mange dirigenter sliter med å få slagvekgruppa til å fungere godt i korpset, både musikalsk og organisatorisk. Vi ønsker med dette foredraget å belyse de faktorene som er viktige for at slagverkgruppa også skal bli en del av den gode øvelsen. Her får du råd og tips om organisering, instrumentbruk og tilrettelegging basert på to slagverkeres erfaringer.
Ivar Atle har vært ansatt som slagverker i Stavanger Symfoniorkester i mer enn 40 år og han er en kjent og kjær skikkelse i Stavangers musikkliv. Ivar Atle er engasjert i opplæring av slagverkere både lokalt og internasjonalt og han har dirigert en rekke korps og kor. Ivar Atle er dessuten sterkt engasjert i veldedig virksomhet, blant annet for å bidra til musikklivet i Bolivia. Sammen med Torbjørn Dahl vil Ivar Atle lede slagverksworkshopen «Rytmedspill» på torsdag.
Torbjørn Dahl fra Lillehammer og har sin grunnutdanning fra musikkonservatoriet i Stavanger og mastergrad ved Franz Liszt – akademiet i Tyskland. Han arbeider som frilans slagverker med oppdrag for symfoniorkestre og den kulturelle skolesekken og er aktiv i det lokale musikklivet, som slagverkpedagog ved kulturskolen og som dirigent for Jernbanens Musikkorps Stavanger.
Arrangementet på Facebook: https://www.facebook.com/events/676576529624939/
Halldis Rønning – «Tilstedeværelse, lytting og kunstnerisk identitet»
Fredag 14. august kl 13.00-14.00
Lenke til foredrag: https://livestream.com/nmf/events/9252081
Halldis Rønning er dirigent og fiolinist med utdannelse fra Griegakademiet, Konservatoriet i Amsterdam og Norges Musikkhøgskole. Hun har vært assistentdirigent ved Bergen Filharmoniske Orkester og har gjestet flere ledende orkestre og korps både i Norge og utlandet. Halldis har særlig gjort seg bemerket med sine oppførelser av samtidsmusikk. I 2015 mottok hun Norsk Komponistforenings pris for sitt arbeid for ny norsk musikk.
Fredag kl. 13.00-14.00 leder Halldis foredraget «Tilstedeværelse, lytting og kunstnerisk identitet».
Tilstedeværelse er nøkkelen til magien som kan oppstå i et musikalsk forløp. Men hva er egentlig tilstedeværelse og hvordan legger man til rette for at magi kan oppstå? Og hva hindrer magien i å oppstå?
Dirigentvirket er kanskje det mest mangefasetterte fagområdet som finnes og sånn sett en unik mulighet for personlig og kunstnerisk utvikling. Hvordan kan vi videreutvikle vår kunstneriske identitet og vilje?
Hvordan lytter vi som dirigenter og hva kan vi lære ved å lytte?
Arrangementet på Facebook: https://www.facebook.com/events/818107215388684/
Norsk Noteservice
Norsk Noteservice vil ha utstilling utenfor Lille Konsertsal i Bjergsted. På grunn av problemer med trasporten blir oppstart (forhåpentlig) torsdag 12. august fra kl 12.00- fredag 14. august kl 12.00.
Arrangementet på Facebook: https://www.facebook.com/events/308605240341766/
Avslutningkonsert
Fredag 14. august kl 19.30 i Kuppelhallen.
Tradisjonen tro er Stavanger Brass Band et av øvingsensemblene under Dirigentuka. De vil spille avslutningskonserten dirigert av 7 dirigenter som har jobbet i løpet av uken under ledelse av Bjarte Engset.
Repertoar
-Egil Hovland: Fanfare og Koral
-Svein Henrik Giske: Dronning Sonja’s Honnørmarsj
-Maurice Ravel/ arr. Howard Snell: Daphnis & Chloe, Suite 2
-Fredrick Schjelderup: Dark Abyss
Philip Wilby: Variations on a Theme of Tippett: Birthday Fugue – Finale
-Wifred Heaton: Toccata – Oh, the blessed lord
På grunn av koronarestriksjoner er konserten i år i Kuppelhallen. Det vil være en publikumsbegrensning på 200 stk.
Inngang kr 100,-
Gratis inngang for skolekorpsmusikanter og deltakere på Dirigentuka.