– Jeg var med som deltaker her i 1981. Så var jeg instruktør her også. Det var etter at jeg hadde gått på Manger Folkehøgskole, sier ordfører på Askøy, Siv Høgtun. Det er ikke mange ordførere som har bedre greie på korpsbevegelsen og dens utfordringer enn nettopp Askøyordføreren. Mannen (Einar Gjelsvik) dirigerer skolekorpset der datteren Sunniva spiller, så hun kjenner på korpsenes utfordringer.

Instrumentfond

Askøy kommune utenfor Bergen er en av de kommunene som vokser raskest i hele landet, og det er et imponerende kulturliv på øyen.

– Hva gjør kommunen for korpsene?

– Ja, hva gjør vi, nei altså vi har jo opprettet et instrumentfond på 125 000 kroner. Det er ikke all verden, men vi har hatt dette i åtte år nå, så vi har snart delt ut en million til kor og korps. I tillegg har vi et tilskudd til barn og unge innen kulturfeltet på 385 000 kroner årlig.

Høgtun innrømmer at kommunen har voksesmerter, men vil heller ha det enn  fraflyttingsproblematikk.

– Håpet er at vi får mange av våre nye innbyggere inn i kulturlivet. Vi får så mye igjen for hver krone vi spytter inn i det frivillige,  så det er en god investering.

sommerkurs - med Reid Gilje

Også fylkesordføreren (Tom Christer Nilsen) er fra Askøy. Florvåg for de lokalkjente, og ivrig korsanger. Han forteller at de har økt bevilgningene til kulturformål i fylket hvert eneste år i perioden. Han kjenner godt til fylkets spydspisser på korpsfronten, uten at de har prioritert særskilt støtte til disse korpsene.

– Men de er velkommen til å søke midler, og det er av stor betydning å ha slike fyrtårn på korpsfronten, sier han.

Støtte til eliten

Men på Askøy har Høyre nå i sitt partiprogram at de skal satse ekstra på dem i eliten.

– Vi ser det at skal Kleppe Musikklag ha mulighet til å satse, må de få bedre rammebetingelser enn det de har nå, sier Høgtun, som lattermildt må innrømme at hun faktisk gikk to år på Manger Folkehøgskole. Hun hilser hjertelig på Grethe Tonheim, som er der som tromboneinstruktør.

– Husker du da vi vår på sommerkurs i Danmark, og ble sponset av NMF? Og Grethe husker, men mumler noe om at kanskje ikke alt der bør snakkes så høyt om.

Messing

Det er Reid Gilje som er ansvarlig for de 68 musikantene på kurset. I Hordaland har de samlet alle som spiller i brassband på Askøy, mens janitsjarkorpsene er på Manger. Politikerne snakker med deltakerne, spør hvor de kommer fra, men ingen av dem som spiller der har stemmerett. Men det er gøy med besøk av politikere, og enda gøyere når de tar selfie sammen med dem. Men så finner Reid frem sin myndige røst, den han har brukt siden 1987. Det er klart for spilling, terping og konsentrasjon. Akkurat som i 1981, da ordføreren var deltaker.