– Jeg gleder meg til å komme tilbake til NMF Trøndelag. Det var her jeg startet min NMF-karriere, og her jobbet jeg 15 år som distriktsmusiker. Jeg kjenner de to fylkene som min egen bukselomme, så det skal bli kjekt å komme tilbake til det jeg oppfatter som en robust region. Stillingen som daglig leder er heller ikke ny – jeg var daglig leder i NMF Trøndelag fra 2007-2008, sier Ulseth.

Korpsbygging viktig

Siden 2008 har han vært NMFs musikksjef. Ingen musikksjef i moderne tid har sittet så lenge i den posisjonen, og Ulseth var i utgangspunktet klar for enda flere år.

– Men familiære hensyn tilsa at jeg bør reise mindre, og da stillingen som daglig leder ble utlyst internt i organisasjonen, valgte jeg å søke stillingen.

– Hva er du mest stolt over å ha fått til som musikksjef?

– Korpsbyggingsprogrammet. Dette programmet gir dokumentert vekst og utvikling i korpsene som er med. Vi tror at sommerkursene våre og regionkorpsene er viktige, men korpsbygging vet vi gir resultater. I tillegg er jeg veldig fornøyd med at vi har klart å dreie fokus på dirigentutviklingen mot skolekorpsene. Nå tilbyr våre øverste studieinstitusjoner studier i «skolekorpsledelse» (Griegakademiet i Bergen og fra høsten av også Universitetet i Stavanger). Dette er en ønsket utvikling, som jeg er veldig stolt over å ha bidratt til.

Savner de nasjonale korpsene

– I løpet av disse sju årene, hva står igjen som det store øyeblikket?

– Oi, det har vært mange øyeblikk, men hvis jeg skal plukke ut ett, må det bli da Norsk blåseorkester var på Taiwan under WASBE-konferansen i 2011. 4000 tilskuere i salen behandlet de norske ungdommene som popstjerner, og de skrev autografer til krampen tok dem. Det var helt surrealistisk, og jeg så at det gjorde noe spesielt med ungdommene. I samme åndedrag må jeg si at det er trist at vi la ned de nasjonale blåseorkestrene to år etter. Med brassbandet og blåseorkesteret fikk vi åpnet noen dører til det øvrige kulturlivet vi ellers ikke klarer. Vi fikk innpass både hos Olavsfestdagene, Festspillene i Elverum og Festspillene i Bergen, samt den nevnte Wasbe-konferansen. Og alle stedene ble vi ønsket tilbake!

Musikksjefstillingen på vent

Nå tar han med seg erfaringene fra musikksjefstillingen til jobben som daglig leder i NMF Trøndelag. En region som er kjent for store arrangementer, som f.eks Hell-symposiene.

Mange lurer på hva som skjer med stillingen som musikksjef. Generalsekretær i NMF, Karl Ole Midtbø svarer følgende på spørsmålet:

– Når vi nå har fått en ledig stilling, som har vart i sju år, er det fornuftig å tenke seg om to ganger. Hvordan bruker vi den musikkfaglige kompetansen blant musikkonsulentene og de daglige lederne i våre regioner? Jeg tror det er sunt å se på alternative løsninger. Muligens kan det virke positivt på de ansatte, og vi kan få til løsninger som kan gi retning av enda mer ensrettet organisasjon. Eller: Vi finner ut at vi lander på løsningen vi har i dag med en musikksjef, sier Midtbø.

Uansett – 1. august er det vaktskifte i Trondheim. Da takker Karsten Selseth Landrø av som daglig leder i NMF Trøndelag, en stilling han har hatt like lenge som Geir Ulseth har hatt musikksjefstillingen.

– Jeg gleder meg til å starte jobben i Sør-Trøndelag fylkeskommune, men jeg vet hvor jeg kommer fra, og jeg har hatt fantastiske år i NMF, sier Landrø.