– Fra høsten 2017 har vi hatt 49 musikanter, det er ny rekord etter at korpset gjenoppsto i 2007, sier Antonio G. Agundez som både er musikklærer på Bjølsen Skole og dirigent i Bjølsen Skoles Musikkorps.

Styreleder i korpset, Valborg Kristine Dyngvold mener at utfordringer og glede, sammen med engasjement og synlighet er viktige faktorer for å lykkes med rekrutteringen.

– Korpset har deltatt på distriktmesterskap, som er utfordrende og gøy for musikantene og samtidig hever nivået. Vi har også deltatt på Gøteborg Music Festival, som er gøy for musikantene.

De er også opptatt av å være synlig på skolens arrangementer, og møte foreldre og barn.

– Vi ringer og prater med dem som er interessert i å begynne i korpset for å skape tillit, sier hun.

Korpskurs som rekrutteringstiltak

Fra høsten 2017 har skolen og korpset samarbeidet med NMF og PULSE i form av rekrutteringstiltaket korpskurs. Korpskurs har foregått i musikktimene i 3. trinn på Bjølsen skole, der Adrian og Chief fra PULSE-prosjektet har vært på besøk. Det er dirigent og musikklærer Antonio som har hatt undervisningen sammen med PULSE-deltakerne.

Barna viser frem hva de har lært på juleavslutning for 3. trinn.

– Vi har en spesialavtale med skolen som tillater oss å undervise på instrumenter i skoletiden. Skolen er veldig positiv til korpset og synes at det å spille og å være en del av et positivt fellesskap er veldig viktig for barnas velvære og læring, sier Antonio.

Han mener korpskurs har hatt en positiv effekt på elevene.

– På 3. trinn er det ca 15% som allerede spiller i korps. For barna har samarbeidet med PULSE-gutta vært en berikende opplevelse, da de har fått oppleve musikk fra en annen innfallsvinkel og fått undervisning fra et annet perspektiv. I tillegg har Adrian og Chief vært involvert når vi har sunget og spilt julesanger, forteller han.

Varme rytmer i vinterferien

Korpskurs-prosjektet ble avsluttet på juleavslutningen for 3. trinn i 2017. Her fikk barna mulighet til å vise sine foresatte hva de hadde lært. De hadde spilt på trommer, og lært den sørafrikanske nasjonalsangen og et body percussion-stykke, hvor man bruker kroppen som instrument. Alle barna fikk deretter tilbud om å delta på VinterPULSE.

VinterPULSE arrangeres på Sagene Festivitetshus i vinterferien 19.-23. februar. Hele uken fra 0830 til 1500 får deltakerne lære om sørafrikansk musikk, dans, sang, instrumentskaping, koreografi og showdesign, ledet an av de sørafrikanske musikkinstruktørene fra NMFs utvekslingsprogram PULSE. Arrangementet er et lavterskeltilbud der økonomi ikke skal sette grenser for deltakelse, og det er heller ingen krav at deltakerne må kunne spille et instrument. I år er det over 50 påmeldte fra skoler og korps over hele Oslo, som avslutter uken med en stor forestilling fredag 23. februar klokken 17, der de får vise frem alt de har lært.

Fortsetter satsingen

Samarbeidet mellom NMF og Bjølsen Skole har fortsatt i 2018, og PULSE-teamet er nå inne i musikkundervisningen på 4. trinn. Her skal de være frem til påske. Det jobbes allerede nå med planlegging av videre samarbeid i andre klassetrinn etter dette.