Det er  blitt en god tradisjon for mange dirigenter at høstsesongen starter i Stavanger. Dirigentuka er blitt et must for mange, noe deltakelsen hvert år har vist.  Ikke minst har Dirigentuka tiltrukket seg internasjonal deltakelse. Men årets arrangement måtte nødvendigvis bli annerledes grunnet koronasituasjonen.

Sjef for tredje gang

– For det første er det veldig kjekt å kunne ønske velkommen til nærmere 50 deltakere på mandag, sier Guro Haugli. Hun er prosjektleder for tredje år på rad og er glad for at endelig er det et NMF-arrangement som går som planlagt. Askerjenten har gjort siddis av seg og skal fra høsten av dirigere Stavanger Musikkorps av 1919, noe hun opplever som en tillitserklæring.

– Vi bestemte oss i midten av mai for at vi ville gjennomføre Dirigentuka. Det var selvsagt kjedelig å måtte si nei til alle de internasjonale deltakerne, og vi måtte også gå ned på deltakerantall, men de som kommer til Stavanger neste uke vil få et svært godt og variert tilbud, sier hun.

En av endringene med årets arrangement er at det ikke er funnet plass til skolekorps som praksiskorps. Men musikksjef Rune Hannisdal lover at de to korpsene som har vært praksiskorps (Nylund skolekorps og Stangaland skulekorps) skal få tilbud senere. I tillegg blir det heller ingen matservering i pausene.

– Det er nok en del som vil savne de sedvanlige lappene som også er blitt en del av tradisjonen med Dirigentuka, men Haugli tror deltakerne likevel kommer til å bli fornøyd. For egen regning er hun mest spent på foredraget til Geir Olve Skeie om «Musikk og hjernen» Geir Olve Skeie er nevrolog ved Nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus, og professor II ved Griegakademiet, hvor han underviser om musikk og hjernen. Nytt av året er at foredragene ved Dirigentuka streames, dermed er det mange flere enn de 50 deltakerne som som får anledning til å følge foredragene.

Se oversikten over foredragene her

Deltar for første gang

De fleste som skal være med på årets Dirigentuka har deltatt før. En som imidlertid er med for første gang er Julie Røssland fra Voss. Hun er ferdig med sitt første år på dirigentutdanningen ved Universitetet i Stavanger og er er en av de sju dirigentene som skal få dirigere Stavanger Brass Band på fredag  kveld. Der skal hun dirigere  midtpartiet av Daphnis & Chloe, Suite 2 av Maurice Ravel/ arr. Howard Snell.

– Jeg er spent på hva som møter meg og gleder meg veldig til å få dirigere Stavanger Brass Band, samtidig som jeg kjenner det kribler litt i magen også. Julies første år som dirigentstudent fikk en brå vending i mars, da dro hun hjem og fulgte undervisningen over nett.

– Dirigentundervisning over nett har sin begrensning og jeg gleder meg enormt til å få prøvd meg på ordentlig denne uken, i tillegg til at det skal bli kjekt å møte de andre deltakerne.

Hun har fortsatt god kontakt med skolekorpset på Voss og med en søster i korpset føler hun at hun kan stikke innom når som helst.

– Jeg trenger liksom ikke å ha en avtale for å stikke innom korpset og det er fint. Savnet etter et korps å spille i begynner å bli stort og klarinettisten vurderer sterkt å begynne i et av Stavanger sine korps til høsten. I tillegg til at Julie har studert direksjon på UiS dette skoleåret har hun også deltatt på Barrat Due sitt program «Unge dirigenter», et samarbeid mellom Barrat Due, Dirigentløftet og Norske Talenter.

– Det er et opplegg med seks helgesamlinger i løpet av et år, og det har vært såpass verdifullt at jeg skal ha enda et år med det, sier Julie.

Lave skuldre

Musikksjef i NMF, Rune Hannisdal skal også være i Stavanger hele neste uke.

– Jeg gleder meg til å møte samtlige dirigenter neste uke. Prate med dem om urfordringene de står overfor nå, hente inspirasjon og ha en god dialog med dem. Jeg har undervist i mange år på Dirigentuka, men i år skal jeg kun holde ett foredrag, sammen med Birgitte Grong. Det er på tide å slippe til andre folk, det er mange som ønsker å undervise på Dirigentuka, fortsetter Hannisdal.

– Det som er så fint med Dirigentuka er at det kåres ingen vinnere. Her er det plass for å dele og få påfyll. En av årsakene til at folk kommer tilbake til Dirigentuka år etter år er at det er lave skuldre her. Det kommer til å bli en flott uke!

Hele programmet for Dirigentuka finner du i appen Program.no.