Det nærmer seg påmeldingsfristen for Dirigentuka 2017. Påmelding skjer ved å fylle ut dette nettskjemaet innen 1. mai.
Les alt om Dirigentuka på www.dirigentuka.no

Norges og Nordens største dirigentkurs har alltid vært innholdsrikt, og det blir det i år også, ifølge Dirigentukas leder Morten Wensberg.

– Vi er veldig fornøyde med årets program, forteller Wensberg.
– Vi har satt sammen en lærerstab som er helt enestående. Mange av lærerne har besøkt Dirigentuka tidligere, og har vært så populære at vi bare måtte spørre dem igjen. Men så har vi som alltid noen nye navn også, for eksempel den legendariske engelske korpsdirigenten Timothy Reynish, og leder for skolekorpsdirigentkurset, Rune Hannisdal.

Les mer om lærerstaben i Dirigentuka 2017 i denne artikkelen: Store navn til Dirigentuka

Les mer om Stavanger Brass Band-kurset i Dirigentuka

Mange valgmuligheter

Dirigentuka består av en rekke ulike kurs for alle typer dirigenter, fra nybegynner til ekspert. Teknikkøkten hver morgen og enkelte foredrag er felles for alle kursene. Resten av dagen deles deltakerne inn i grupper, basert på nivå og interesse. Om kveldene er det valgfag på tvers, og her velger deltakerne helt fritt mellom alle tilbudene.

– Vi har to overordnede tema i år, som vil gå igjen i flere av øktene: repertoar og hvordan man jobber med å utvikle basisferdigheter, sier Morten Wensberg.
– Dette er spørsmål som svært mage dirigenter er opptatt av, og som mange tidligere deltakere har oppfordret oss til å fokusere på. Det vil vi selvsagt imøtekomme!

Repertoar og basisferdigheter

Timothy Reynish, som regnes som en av de aller fremste ekspertene på korpsrepertoar, vil holde foredrag og workshop om hvordan man finner det gode repertoaret. Komponistene Hans Offerdal og Stig Nordhagen kommer for å se på ulike aspekter av hvordan man som dirigent kan og bør forholde seg til partituret og dets muligheter.
Rune Hannisdal, som leder skolekorpsdirigentkurset, vil jobbe med skolekorpsgruppa om hvordan man finner og velger repertoar som er faglig utviklende og som «treffer korpset».

Dirigentuka får også besøk av tyskeren Rolf Hinrichts. Han er superbruker av Yamaha HD200A, et keyboard som er spesialdesignet for blant annet korpsdirigenter. Rolf vil demonstrere buken av keyboardets helt unike muligheter, blant annet at man kan spille renstemte akkorder og at det har en avansert og brukervennlig metronomfunksjon. Instrumentet er et utbredt arbeidsverktøy for korpsdirigenter, særlig i Japan, og kan være et glimrende hjelpemiddel i forbindelse med å jobbe med basisferdigheter.

Timeplanen

Som vanlig i Dirigentuka blir det en mange timer med praksisøkter hver dag der deltakerne kan få prøve seg på podiet.
Hver morgen, etter den felles morgenteknikkøkten, er det gruppetimer der deltakerne jobber tett på sine lærere og får finpusset dirigentteknikken.

Etter lunsj er det ulike foredrag og workshops, eller praksisøkt/podietid med husorkesteret for de som ønsker det.
Om kvelden velger deltakerne om man vil stå på podiet selv i praksisøkter med husorkesteret eller Stavanger Musikkorps av 1919, om man vil observere kurset/mesterklassene med Stavanger Brass Band, eller om man vil følge med på praksisøktene til skolekorpskurset eller aspirantkorpsdirigenkurset.

På dagtid tirsdag og onsdag kan man få med seg den avanserte mesterklassen med Stavanger Symfoniorkester i Fartein Valen-salen i Stavanger konserthus.

– De fleste kursene i Dirigentuka har åpen påmelding, forteller Wensberg.
– Unntakene er mesterklassekursene med Stavanger Brass Band og Stavanger Symfoniorkester, hvor vi har henholdsvis 10 og 6 plasser.
Her er det tøff konkurranse om plassene og alle som ønsker å delta må legge ved CV og referanser i søknaden.

Sosialt nettverk

For de som velger å delta på Dirigentukas forkurs blir kurset syv dager langt. De fleste er med i fem dager. Når over 100 dirigenter fra inn- og utland møtes i Stavanger dreier det seg mest om fag, men ikke bare.

– Vi har lange dager, og holder på fra ni om morgenen til ni om kvelden. Det blir mye fag, og det er klart det er slitsomt. Men det er også veldig sosialt og rett og slett voldsomt trivelig, avslutter Morten Wensberg.
– Det er årets høydepunkt, både for deltakerne og for instuktørene!

Les enda mer om Dirigentukas innhold i denne artikkelen: Dirigentenes viktigste møteplass