– Dette er mitt første NM. Det blir spennende. Jeg gleder meg veldig for jeg har jo ikke en gang vært til stede på et NM tidligere, forklarer Tanja Räsänen, dirigenten til Nittedal og Hakadal Janitsjar.

At Tanja aldri har opplevd et NM er ikke så rart, for hun har vært i Norge i mindre enn ett år. Hun kommer fra Finland og er utdannet ved Sibeliusakademiet. I tillegg til Nittedal og Hakadal Janitsjar dirigerer hun blant annet Asker Skolekorps, og ikke minst er hun musikalsk leder for RØST (Regionkorps Øst, NMFs nye elitetilbud til ambisiøse korpsungdommer.)

På rett vei

At hun er den eneste kvinnelige dirigenten i elitedivisjonen i år har ikke Tanja tenkt mye på. Hun medgir at det burde være flere kvinnelige dirigenter, men i følge utviklingen de seneste årene er det en forbedring på gang. De er flere nå enn for ti år siden, så det går rett vei.

I NM skal korpset spille; «The shadow of Golgotha» av Wouter Lenaert og «Symphonic Metamorphosis» av Paul Hindemith arr. Keith Wilson.

– Korpset har et musikkutvalg og de har valgt ut musikken sammen. «Symphonic Metamorphosis» var i utgangspunktet mitt forslag, men korpset var ganske enig.

Korpset har utviklet seg

Målet hennes for NM er egentlig allerede oppådd. Korpset har jobbet svært bra og har utviklet seg. Det mener Tanja er det aller viktigste. Selvfølgelig er det også viktig å spille en god konsert, men hvem som vinner til slutt påvirkes gjerne av mange faktorer.

– Korpset jobber så bra nå at jeg allerede ser på dette som en suksess. Nå er det bare å nyte tiden fram til NM. Jeg gleder meg veldig, sier hun.

Et løft

Det er imidlertid ikke bare Tanja som er fornøyd med korpset. De er like fornøyd med henne. At hun er kvinne, og at det er få kvinnelige elitedirigenter, er ikke noe de har tenkt over. Det var heller ikke samtaleemne da hun ble valgt etter prøvedirigeringer. Derimot diskuterte de om det kunne oppstå kommunikasjonsproblem, fordi hun ikke snakker norsk. Men den bekymringen var unødvendig.

På øving stiller Tanja krav, og korpset har dermed hevet seg. Foto: Linn Schulze Tommelstad/Varingen

På øving stiller Tanja krav og korpset har dermed hevet seg. Foto: Linn Schulze Tommelstad/Varingen

– Vi er strålende fornøyd med Tanja. Hun har kommet inn med mye energi og nye tanker på hvordan man gjør ting. Det har gjort at vi har hevet oss. Vi har den senere tiden hatt mange prosjektdirigenter. Vi ser det som positivt at vi har fått en fast dirigent som kan få et litt større eierskap til korpset. Det blir også lettere å planlegge, sier Stener Johansen, som er nyvalgt leder i Nittedal og Hakadal Janitsjar.

Morsomt å spille

Korpsets leder håper at både publikum og dommere vil like musikken de har valgt. De synes selv stykkene er morsomme å spille og håper derfor det også blir morsomt å høre på.

– Vi gleder oss veldig til framføringen. Hva som er målet vårt er vanskelig å si. Vi kan jo drømme om toppen, men tradisjonen tilsier at vi gjerne plasserer oss litt midt på. Vår beste plassering er nummer to i 2012, så vi kan jo prøve å håpe på det. Ellers er det litt slik at stemningen går til topps hos oss allerede når det blir klart at vi slipper nedrykk, sier han.

Han understreker at de har tradisjon for å gjøre sin aller beste konsert under selve NM, så bare de ikke går av scenen og føler at dette kunne de ha gjort bedre, så er de fornøyd.