
Disse fikk utviklingsprisen i Nordvest!
På styremøte 6/2022 hadde regionstyret gleden av å tildele utviklingsprisen til NMF Nordvest for første gang! Det var 21 gode søknader og regionstyret klarte ikke å lande på en. Derfor deles prisen i 2022 ut til hele to korps! Begge korpsene får kr 10.000 hver som en påskjønnelse for godt arbeid over tid.
Kriteriet for utviklingsprisen var:
Kr 10 000,- tildeles et korps som har vist en utvikling over tid innen ett eller flere av følgende områder:
– økt rekruttering
– musikalsk utvikling
– samarbeidsprosjekt mellom skolekorps og voksenkorps
– samarbeid med andre institusjoner i nærmiljøet, f. eks gamlehjem, skole, kulturskole
– samarbeid med andre kulturaktører, f. eks dansegrupper, kor, teater, band, kunstnerlag
– godt ungdomsarbeid
Vinnerene for 2022 er:
- Larsgården skolekorps
- Lavik skulemusikk
Nedenfor kan du lese søknaden til de to korpsene som i år stakk av med den gjeve prisen!
Larsgården Skolekorps hadde 18 aktive medlemmer i januar 2017. I mars 2017 tok 6 juniorer turen opp i hovedkorpset. Dette viste seg å være starten på ei eventyrlig reise med flott musikalsk utvikling og økt medlemsmasse.
I dag har Larsgården Skolekorps 73 medlemmer. I hovedkorpset er det 43 musikanter. Juniorkorpset har 16 medlemmer, og aspirantkorpset består av 14 rykende ferske blåsere og slagverkere. Vi er spesielt stolte av at vi fra januar 2017 til nå har gått fra 9 til 34 treblåsere.
Larsgården skole er den minste i gamle Ålesund kommune med sine knappe 200 elever. Slik det ser ut nå er vi det største korpset fra den minste skolen.
Musikalsk utvikling
Den musikalske utviklinga har vært eventyrlig. I mars 2017 vant vi 3. divisjon janitsjar i Nordvesten. I 2018 vant vi 2. divisjon. I 2019, 2020, 2021 og i 2022 ble vi nummer 2. i 1. divisjon. I mellomtida har vi tatt inn svært store juniorkull i hovedkorpset. Vi er ubeskrivelig stolte av at det musikalske nivået har holdt seg oppe samtidig som vi har klart å vokse så mye som vi har gjort. Vi har tatt store steg hva angår vanskelighetsgrad. Fra 2 og 2.5 i 2017 til 3.5 og 4 i år. Dirigenten vår tilrettelegger musikken vi spiller til hver enkelt musikant, så vi opplever at musikantene føler mestring og viser spilleglede.
Samarbeidsprosjekt med amatørkorps
Vi har forsøkt å samarbeide med flere skole- og amatørkorps. De eldste medlemmene våre har fra 2017 til nå spilt i Musikklaget Brage, Aalesund ungdomsmusikkorps (Aaum), Sykkylven Janitsjarorkester og Ørskog Brass. De både har vært og er engasjerte i NUB og NUK. Aaum har blant annet hatt de eldste musikantene våre inne som hospitanter på øving.
Samarbeidsprosjekt med skolekorps
De siste åra har vi samarbeida med flere skolekorps. Vi hadde filmmusikkonserter sammen med Sykkylven Skulekorps på Terminalen i Ålesund og i Sykkylven Kulturhus. Vi hadde også en fin konsert sammen med Hessa og Aspøy Skolemusikkorps i Fagerliaulaen der vi spilte både hver for oss og sammen. Vi har deltatt på «før Nordvesten-konserter» med Hatlane Skolekorps og Lerstad Skolekorps ved flere anledninger.
Tromboneseminar med Grethe W. Tonheim
Fra 2017 til 2020 rekrutterte vi svært få trombonister. De som starta slutta når de kom inn i hovedkorpset. Nå har vi klart å rekruttere hele seks trombonister, og fire av dem har allerede kommet inn i hovedkorpset. Disse fire jentene har vi vært redde for å miste.
Dirigenten vår har lenge fulgt med på den gode rekrutteringsjobben som Eikanger Bjørsvik Musikklag gjør i Bergen. Hver sesong har de seminarer for musikanter i skolekorpsa i nærheten.
Nå i november kommer Grethe W. Tonheim til Larsgården for å ha inspirasjonseminar med våre 6 trombonespirer. Vi ønsker å dele Grethe og hennes kunnskap med alle trombonister i området. Derfor har vi invitert alt som kan krype og gå av trombonister til å være med oss på dette seminaret. Så langt har knappe 20 musikanter meldt seg på. Vi slår et slag for å få et rikere trombonemiljø i Nordvest.
Starta ungdomskorps
Vi tok initiativ til å starte et ungdomskorps i 2021. Vi kalte det «Blæst fra Nordvest». Korpset hadde skolekorpsmusikanter fra Larsgården, Sykkylven, Solevåg, Hatlane og Lerstad. Dirigenten vår starta på et krevende operasjonsløp som gjorde det vanskelig å fortsette med dette samarbeidet. Vi satser på at det kan stables på beina igjen når hun er tilbake for fullt.
Samarbeid med nærmiljøet
Volsdalen Skolemusikkorps er nedlagt. Vi har derfor invitert barn fra Volsdalen skolekrets til å være med i korpset vårt. Avtalen er at om de ønsker å få korpset sitt opp og gå igjen, så kan de bryte samarbeidet med oss. Vi er takknemlige for alle medlemmer fra Volsdalen, og håper samtidig at de igjen kan få et rikt korpsmiljø der ute.
Aldershjem
I mai hadde vi ei marsjøving i Volsdalen. Vi marsjerte i nærmiljøet og spilte ved Volsdalen bokollektiv. Det var stor stas.
Larsgården Skole
Vi har et nært og godt samarbeid med Larsgården skole. Vi får alltid låne skolens lokaler til både gruppeøvinger, enkeltundervisning og fellesøvinger. Skolen legger virkelig til rette for vekst og trivsel i korpset vårt. Vi stiller alltid opp når skolen øver til 17. mai. Da marsjerer vi sammen med dem til NMK. Korpset har tradisjonen tro julegrantenning ved skolen hver første søndag i advent.
Vi har også hatt noen musikalske prosjekter sammen med noen av skolens elever. Vi inviterte blant annet med oss 7. klasse sin gitargruppe til å spille låta «Stjernesludd» sammen med oss på en adventskonsert for noen år siden. Vi hadde også med oss en skoleklasse for å synge «Spikke-sage-lime-banke» på en annen adventskonsert.
Barnehagemoro
På fjorårets adventskonsert inviterte vi med oss barn fra to barnehager i Larsgården. De sang «Santa Lucia» fra «Jul i Svingen» sammen med oss. Det var et rørende øyeblikk for både store og små i Larsgårdshallen. Vi gjentar den suksessen på årets julekonsert.
Rollon, Roklubben, Fredsberg, Torvteigen, og Spar
Da koronapandemien herja som verst fikk vi låne klubbhuset til Rollon. Der kunne vi samles for fellesøvinger. Skolekjøkkenet vårt ble rett og slett for lite med tanke på smittevern. Vi satte veldig stor pris på velviljen til Rollon og har underholdt på fotballkamper som takk for hjelpa.
Vi har også et godt forhold til Aalesunds Roklubb. Vi spiller alltid for dem 1. mai, på åpninga av ro-sesongen deres. Det er alltid stas å få spille «Roklubbens kampsang» når stolte roere synger sammen med oss.
På Fredsberg og Torvteigen i Larsgården bor det mange mennesker i blokk. Vi er innom disse to stedene og spiller for dem minst én gang hver sesong.
Spar har vært en god samarbeidspartner for oss. De har sponsa oss ved mange anledninger, og vi har kvittert med koselige nissespillinger utenfor butikken deres.
Kulturskolen
Larsgården Skolekorps betaler for all kulturskoleundervisning de første 2 åra. Det betyr at alle musikanter har gratis undervisning gjennom hele aspirant- og juniortida. De fleste musikanter fortsetter i kulturskolen etter at disse to åra er over. VI har musikanter som har vært med i flere ensembler ved kulturskolen. Våre medlemmer er per dags dato med i «Rhythm and Horns», et klarinettensemble og kulturskolen sitt storband.
Samarbeidet med kulturskolen er godt. Kulturskolen legger i stor grad undervisninga si til skolen vår. Det setter vi veldig pris på.
Samarbeid med klovnen Fix, dramalinja og musikklinjeelever
For noen år siden hadde vi en barnekonsert hvor vi samarbeida med Klovnen Fix som hører til i Fosnavågen. Den konserten var på Terminalen. Da arrangerte vi en gratiskonsert for alle barn i Ålesund. Terminalen var fylt til randen. Dramaelever ved Fagerlia v.g.s dramatiserte musikkeventyret «Kongen med den dårlige magen», akkompagnert av Larsgården Skolekorps. Det var fantastisk moro. Et fruktbart samarbeid som frister til gjentakelse.
Vi har også hatt med oss en musikklinjeelev som gitarsolist og vokalist på låta «Stjernesludd» på en adventskonsert.
Ungdomsarbeid
Larsgården Skolekorps har de siste åra involvert ungdommene sine i styrearbeid i stadig større grad. Vi har tidligere hatt 1 tillitsvalgt fra musikantene med på styremøter. Korpset har blitt stort, så nå har vi 2 tillitsvalgte. Én musikant som går på videregående og én musikant som går på barneskolen.
Denne sesongen har vi ei gruppe på 4 ungdommer som jobber sammen med en komité frem mot neste års jubileumskonsert. Vi har også ei gruppe på 3 musikanter som har fått være med å fronte egne og de øvrige medlemmene sine tanker om hvor neste års jubileumstur bør gå.
Ungdommene er også engasjert i valg av musikk. De har egne møter med dirigent vår. Der får de foreslå musikk, bestemme hva som skal brukes, og de får bidra med å legge rekkefølgen på låtene til konsertene våre. Vi har fra tid til annen latt musikanter få være konferansier på konserter.
De eldste musikantene våre er en sammensveisa gjeng. De har kvelder hvor de møtes, og de forsøker å arrangere hytteturer fra tid til annen. Vi er svært stolte av de engasjerte og dyktige ungdommene våre.
Vi håper at vi er kvalifiserte til å vinne denne prisen. Vi jobber hardt hver eneste uke for å skape en fin hobby for alle som vil være en del av korpsfamilien vår. Vi har som korps flest ingen reservebenk. Korpset vårt er i ferd med å vokse seg ut av øvingslokalet sitt. Det er definitivt et luksusproblem. Vi håper at vi får fortsette å vokse i åra som kommer.
Tussen takk,
Larsgården skolekorps,
Ålesund 05 Nov 2022
Lavik skulemusikk har over fleire titals år jobba seriøst og målretta for å vere ein sosial, trygg og god arena for born og unge i Lavik. Vi rekrutterer frå Lavik skule, som har eit elevtal på ca. 50 elevar, vi har pr. dd. 20 medlemmer. Gjennom heile korona-epidemien arbeidde det nye styret med å halde hjula i gang, og vi klarte, som det einaste tilbodet, halde oppe aktiviteten med dei gjeldande retningslinene til ei kvar tid, gjennom heile pandemien. Kreativiteten var stor, vi hadde uteøvingar og 17. mai-feiring når alt anna var stengt. Kjempeviktig, ser vi i ettertid!
På tross av dette, opplevde vi, som alle andre eit stort fråfall av medlemmer når vi skulle starte opp normal aktivitet. Det var dei eldste i korpset som slutta. Etter at nedturen var eit faktum, snudde vi på flisa og tenkte, -vi skal få sving på gjengen att, sjølv om dei fleste eldste var vekke.
Vi investerte i ny tuba ved hjelp av instrumentfondet, og tok den einaste 8.klassingen som var att og flytta han frå kornett til Eb-bass. Den største utfordringa vår no, var det sosiale miljøet til den eine 8. klassingen, som no brått var eit korps med småungar.
Iherdig innsats frå foreldre og styret har klart å bygge opp att Lavik skulemusikk med dei medlemmene vi har. Ingen har slutta i perioden etter korona, og vi har hatt god rekruttering frå botn. I dag tel korpset 14 musikantar, med 6 aspirantar. Lite, ja. Låg gjennomsnittsalder, ja. Men interesserte og flinke musikantar som overraskande vann 3. divisjon Brass på Nordvesten i 2021.
Hundrevis av timar har vore lagt ned, for å lage ein sosial og musikalsk arena for alle. Samhaldet og fellesskapet i Lavik skulemusikk er så unikt som berre eit korps kan vere. Vår Eb-tuba går no i 10. klasse, og deltek på samlingar i NUB, saman med dei 2 andre som er komne på ungdomsskulen. Vi sende 6 musikantar på gult og raudt kurs i sommar, så no er vi i drivet!
Vi har mange tiltak gjennom perioden: Vi serverer varm middag før øving, ettersom øvingane er rett etter skuletid, vi har sosiale arrangement i samband med seminar, f. eks skummel øving (Halloween), seminar i Høyanger samfunnshus kombinert med tur i Høyangerbadet. Vi gjer litt meir ut av «alt», når vi først er i gang, og lagar gode opplegg, med dedikerte og dyktige instruktørar og dirigent. Vi har hatt samarbeid med korpsa i Høyanger kommune (felles oppstartsemingar på UWC), samarbeid med Fjordbrass Lavik, som er vaksenkorpset i bygda, felles seminar, felles konsertar, 17. mai og andre oppdrag. Det var dessutan ei stor oppleving for gjengen vår å få sitte side om side og spele med Eikanger Bjørsvik ML, då dei besøkte oss, og heldt ein felles konsert i Lavik i fjor. Ei konsertoppleving av dei sjeldne, her i gymsalen vår. Aspirantane våre er elevar i kulturskulen og i fjor hadde vi korps i skulen, eit svært nyttig tiltak for å gjere korpsaktiviteten synleg. Vi lykkast også i å rekruttere born frå familiar som ikkje har erfaring med korps. Nytilflytta i bygda er svært positive til opplegget som musikantane får, og foreldra kjem raskt inn i eit inkluderande miljø gjennom skulemusikken.
Lavik skulemusikk har hatt ei flott musikalsk utvikling og har ein solid medlemsmasse, noko som tyder på at trivselen er god. Vi bidreg positivt som fritidsaktivitet for alle, er ein god arena for vaksne å bli kjende og integrert i miljøet, her kan alle bidra. Lavik skulemusikk er ein viktig kulturaktør og tradisjonsberar i lokalsamfunnet vårt. Våre musikantar er stolte ambassadørar for korps og heimkommune.