Om kort tid setter musikerne i Christiania Blåseensemble seg på flyet til Utrecht i Nederland for å delta i det aller første EM for janitsjar noensinne. De har jobbet intensivt siden 10. mai for å få alt på plass. De første forberedelsene startet imidlertid allerede for et år siden.

Da det ble klart at de hadde vunnet elitedivisjonen i NM for janitsjar i 2015, og at de ville bli invitert til EM, kastet daværende leder av korpset, Maren Kristine Mørch, seg på telefonen for å sikre at de fikk med seg sin drømmedirigent på prosjektet, Bjarte Engeset.

Dirigent Bjarte Engeset er vinnerskalle, i følge musikerne.

Dirigent Bjarte Engeset er vinnerskalle, i følge musikerne.

Vinnerskalle

– Vi ville ha med oss Bjarte fordi han er en vinnerskalle jeg aldri har sett maken til, forklarer Pål André Grimstad Worren, nåværende leder.

– Vi hadde Bjarte med på et prosjekt for to år siden, under NM i 2014. Vi var utrolig fornøyd på alle måter og presterte veldig bra, bifaller Maren Kristine Mørch.

Dirigent Bjarte Engeset, som opprinnelig er fra Ørsta, har sin diplomeksamen i direksjon fra Sibelius-akademiet og har vært gjestedirigent for en rekke anerkjente orkestre rundt om i Europa, har selv ingenting i mot å bli kalt en vinnerskalle.

– Det stemmer nok det. Jeg har sjakk som hobby. De sier visst det er noen som heter remis, men der handler alt om å vinne. Vi skal gi hundre prosent på absolutt alle punkter, fra uttrykk og klang til innlevelse og engasjement. Og så skal vi ha det moro uansett, fastslår han.

Christiania Blåseensemble

Stort: Maren Kristine Mørch, dirigent Bjarte Engeset og Pål André Grimstad Worren synes alle det er en stor ære å få delta i det aller første EM for janitsjar.

Selv om de går for å vinne, og han helt ærlig mener de har en mulighet, medgir dirigenten at det er et par andre korps juryen kan finne på å dømme foran dem. Han har gjort sin research og hørt de andre på YouTube. Spesielt har Tyskland og Nederland imponert ham.

Norsk musikk

Uansett resultat tror alle tre at EM blir moro, for dette handler om så mye mer enn å vinne. Det handler blant annet om å presentere de andre landene for norsk musikkultur. Derfor har Christiania Blåseensemble, i god dialog med sin dirigent, valgt ut kun nordisk musikk. De håper de andre korpsene har tenkt i samme bane.

Pliktnummeret som alle må spille, Cerebral Vortex, er også skrevet av en nordmann, Øyvind Moe i 2009. Det skal korpset spille helt til slutt. Først på programmet står Fanfare og Koral av Egil Hovland, et stykke Bjarte Engeset omtaler som en genistrek i korpsmusikk.

De tre andre stykkene er det poetiske In Brief av Olav Berg, Azraeel Suite av svenske Albert Schnelzer og Variasjoner over en folketone fra Valdres av Stig Nordhagen. Det er stor spennvidde, så her får korpset vist fram norsk – og litt svensk – musikkultur på sitt beste.

Med unntak av pliktnummeret har de spilt alle stykkene før, så slik sett er det på et vis et prosjekt og en reise de har jobbet med i to-tre år som nå er i ferd med å fullføres.

Saksofonrekka i korpset.

Saksofonrekka i korpset.

Aller først

Noe korpset ikke er like glad for, er at de er først ut i konkurransen, klokka ni. Det er minst en time for tidlig. Kropp, lepper – de er ikke varme og avspente da.

– Musikere er ikke akkurat kjent som A-mennesker og ikke ungdom heller. De fleste blomstrer opp utover dagen, påpeker Pål André Grimstad Worren.

– Kanskje burde vi gjort som det tyske fotballandslaget under VM. De la treningene sine til det tidspunktet de skulle kamper, sier Bjarte Engeset, litt på fleip og litt på alvor.

Konkurransen blir streamet.

Han ser det også som en utfordring at de skal åpne showet. De har et veldig levende og engasjerende repertoar. Det kunne derfor vært en fordel å spille etter et korps med et mer «seriøst» program, for kanskje å vekke opp juryen litt.

– Men det kan også være en bra ting å spille først. Da er det vi som legger lista, fastslår Maren Kristine Mørch og konstaterer at det bare er å stå opp litt tidligere.

Springbrett

Å få være med på det aller første EM som arrangeres for janitsjar er noe både korpset og dirigenten setter høyt. At det har tatt så lang tid før det kom i gang, tror de kanskje henger litt sammen med at det er så store variasjoner i besetningen hos janitsjarkorps.

Selv er Christiania et av de minste korpsene, med kun litt over 40 stykker. At de er så få henger sammen med at de har tilnærmet samme oppbygging som forsvarskorpsene våre. Det kommer både av at de spiller musikk skrevet for denne type besetning og fordi korpset er ment å være et springbrett for musikkstudenter som ønsker fast jobb i disse korpsene senere.

Noen av konkurrentene i EM er opptil to og en halv gang så store som dem, men både dirigent og musikere er enige om at desibel er ikke det som avgjør, og dynamikk er like viktig uansett størrelse.

Finpuss: Enkeltøvelser og gruppespill er over. Nå er det siste finpuss. I konkurranse med Europas beste janitsjarkorps vil detaljene være avgjørende for en topplassering.

Finpuss: Enkeltøvelser og gruppespill er over. Nå er det siste finpuss. I konkurranse med Europas beste janitsjarkorps vil detaljene være avgjørende for en topplassering.

Norsk blåsetradisjon

To-tre års jobbing for å promotere ny norsk musikk, et år med kikkerten rettet mot EM og en drøy ukes intensiv samspilløvelse med generalprøve i Lindemansalen på Musikkhøgskolen 14. mai, skal altså snart kulminere i en konsert foran en EM-jury med høye krav.

– Våre forventninger er at vi skal nå fram til det maksimale nivået både musikalsk og gjennom utstråling. Blåsetradisjonen vi har i Norge gjør at jeg er sikker på at vi kommer til å prestere på et høyt nivå. Det skal vi vise resten av Europa, fastslår Bjarte Engeset.

– Det er lett å bli opphengt i plasseringer. En førsteplass er selvsagt ikke å forakte, men egeninnsatsen og det å levere musikk på høyt nivå er det viktigste, bifaller korpsets leder.

Trommegruppen er viktig i korpset.

Dyp konsentrasjon under øvelsen.

Høye forventninger

En annen som gleder seg veldig til det aller først EM janitsjar er Berit Handegard.

Foruten å jobbe som nasjonal produsent i NMF er hun også president for ECWO (European Championships for Wind Orchestras Association), organisasjonen som står ansvarlig for mesterskapet i Utrecht i Nederland. Hun har store forventninger til konkurransehelgen.

– Jeg forventer meg topp prestasjoner i en kunstnerisk setting fra noen av de beste janitsjarkorpsene i Europa. Jeg har også store forventninger til Christiania Blåseensemble. Det er et godt korps, som har alle muligheter til å gjøre det bra. Hvor bra er vanskelig å si, for de har aldri målt seg mot de beste korpsene i Europa, men det gjelder alle sammen, påpeker hun.

Det er et godt korps, som har alle muligheter til å gjøre det bra!

Åtte korps

Totalt er det åtte korps som skal konkurrere under historiens første janitsjar-EM. De øvrige kommer fra Danmark, England, Belgia, Nederland, Latvia, Tyskland og Sveits. Det var ytterligere et par land som meldte sin interesse, men for å kunne avvikle konkurransen på én dag, valgte ECWO å stoppe ved åtte.

– Det betyr ikke at det kommer til å bli slik i framtiden. Mesterskapet skal holdes hvert annet år, og melder det seg ytterligere fem-seks korps, vil vi vurdere å avvikle det over to dager. Det vil imidlertid kun bli åpnet for ett korps per land, meddeler Berit Handegard.

Hvordan hvert land rekrutterer sine korps til mesterskapet varierer. Danmark og England er blant landene som har nasjonale konkurranser ganske likt Norge, der de sender vinneren av eliteklassen. Andre land har hatt andre type konkurranser og noen korps kan være invitert. Alle holder imidlertid høy standard.

Høyt nivå

– Det er høyt nivå og stor interesse for janitsjar rundt om i Europa. At det kun har vært engasjert EM for brass og ikke for janitsjar tidligere, er nok mest fordi janitsjaren har vært for uorganisert, sier Berit Handegard.

For å endre på dette inviterte NMF til et åpent møte da NM for brass ble arrangert i Oslo i 2013. Der loddet de stemningen og en arbeidsgruppe med medlemmer fra Nederland, Belgia, Danmark og Norge ble nedsatt. Deretter ble den nye organisasjonen ECWO opprettet, med mål å arrangere EM for janitsjar hvert annet år.

Utrecht i Nederland var først til å søke om å få arrangementet, noe Berit Handegard synes er veldig bra og gir en fin start.

– Vi vet de er flinke til å arrangere og de har et flott konsertlokale. Min oppfordring til alle er derfor å møte opp til det som forventes å bli en fantastisk musikalsk opplevelse lørdag 21. mai, sier presidenten i ECWO.