Det å reise er nærmest en lidenskap for Ulf. Uløselig knyttet til Sandnes og Stavanger, men med en reisetrang som langt fra er over.

– Målet er å ha reist til 100 land innen jeg er pensjonist.

– Hvor mange har du besøkt til nå?

– Nja, noen og 80. Det spørs litt hvordan du teller. Regnes Skottland som et eget land, og hvis ja – hva da med Wales? Men jeg har fått reise til en del land gjennom jobben som de færreste reiser på ferie til.

Så ramser han opp Angola, Nigeria, Saudi Arabia, Algerie og andre typiske oljeland. Han jobbet 25 år i Stavanger Aftenblad som næringslivsjournalist, og olje er jo en sentral del av næringslivet på Nord-Jæren. Allerede som 21-åring fikk han fast jobb i «Aftenbladet», men utdannelsen tok han på musikkonservatoriet.

Nå driver han sitt eget kommunikasjonsbyrå, kalt Rosenberg Communications, og han har fortsatt god oversikt  på oljemarkedet.

– Hva er dagens oljepris?
– Den er vel rundt 73 dollar fatet. Et øyeblikk… 72.56 er den i dag, og så kommer en lengre utlegning om årsaken til at den har droppet en halv dollar.

Lærte mye i Unge Høyre

Ulf Rosenberg begynte i Stangeland skolekorps i Sandnes i 8-9-årsalderen. Det var ingen selvfølge at han skulle begynne i korps, men begge foreldrene stilte opp og støttet poden. Ulf likte seg i korpset og som 15-åring ble han tillitsvalgt i korpset. På samme tid meldte han seg inn i Unge Høyre og et langt liv med lokale, nasjonale og internasjonale verv i organisasjonslivet var i gang.

– Kjell Arholm var en som jeg fikk enorm respekt for og en av mange dyktige læremestre. Han døde altfor ung i en alder av 37. Han ville garantert vært statsråd i dag, og han sto for det pragmatiske Høyre, som evnet å samarbeide bredt med andre partier. Et Høyre som en del i Oslo Høyre foraktfullt kalte for «Høyrekommunistene på Vestlandet». Ulf forlot politikken til fordel for journalistikken – men tok med seg erfaringen fra organisasjonsarbeid til både journalistenes fagforening og musikklivet.

Korpslivet gikk videre til Sverre Sigurdson Musikkorps, det eldste janitsjarkorpset i Sandnes. I forbindelse med 100-årsjubileet til korpset, ble det jubileumsbok. Forfatter: Ulf Rosenberg. Utover jubileumsboken har han blant andre skrevet to bøker om kulturskolene.

– Trakterer du fortsatt trombonen?

– Hva skal jeg si? Det er 18 år siden jeg sluttet å spille fast i Stavanger Brass Band. MEN; jeg spiller alltid på 17. mai, og jeg øver litt. Men jeg burde spilt fast i et korps, det er min dårlige samvittighet.

Jeg burde spilt fast i et korps, det er min dårlige samvittighet.

– Vi var inne på dette med reising. Du har tidligere uttalt at ingenting slår korpsturen, står du ved det utsagnet?

– Hehe, selvsagt. Det meste annet blir bleke kopier.

Hans aller første korpstur gikk til Voss. Han husker også en tur med skolekorpset til Sverige med glede, men når han blir utfordret på den turen som «topper heile driden», som de sier i Stavanger, blir det turene langt av gårde.

– Turneen vi hadde i USA med Stavanger Brass Band var fantastisk. Det samme var turen til Japan. Og flere ganger med korpset i Frankrike.

17. MAI: Trombonen har stort settligget i ro, men Ulf spiller alltid på 17. mai. Nå vurderer han å ta med trombonen på årets sommerferie. (foto: privat)

Ulf rakk å reise en langhelg til Ukraina, Litauen og Hviterussland like før pandemien inntraff i fjor vår. I høst har han planer om å fly til Barcelona.

– Planen er å ta en tur til Andorra, et land jeg ikke har vært ennå.

– Ett land nærmere 100?
– Nettopp!

Ledet EBBA i 14 år

Men det er først og fremst lederen vi tenker på når det gjelder Ulf Rosenberg. Utallige år som leder i Stavanger Brass Band, ti år som enten visepresident eller president i NMF og etter hvert 14 år som leder av European Brass Band Association – eller EBBA blant kjennere.

Vi måtte plutselig avlyse et arrangement som var under to måneder unna.

– Det har vært full stans i snart halvannet år i store deler av Europa. Derfor har det vært svært viktig å føre  EBBA trygt gjennom denne perioden.

– Før pandemien så alt så bra ut. Vi hadde landet sponsoravtaler, og arrangørene for de neste fire årene var på plass. Brått ble rolig sjø erstattet med usikkerhet og vi måtte plutselig avlyse et arrangement som var under to måneder unna. Jeg lærte mye av det, og vi fikk mye skryt for at vi var raske med å ta en beslutning.

Under pandemien har EBBA lykkes i å fornye eller forlenge viktige avtaler med sponsorer og samarbeidspartnere. Og arrangørstedene for EM de neste årene er nå klar: Birmingham, England, 2022. Malmø, Sverige, i 2023. Palanga, Litauen i 2024. Og Stavanger i 2025.

– Perioden i toppledelsen i NMF, hva sitter du igjen med som det viktigste som skjedde der?

– Vi fikk jo til så mye. Det er vanskelig å plukke høydepunkt, men vi hadde to flotte landsfestivaler i 2005 og 2008. Den første i Oslo, den siste i Stavanger. Så var det viktig å sikre rammevilkår. Instrumentfondet ble innført i 2006. Grovt regnet har korpsene mottatt 150 millioner i støtte til å fornye instrumentparken, det er en del liter vaffelrøre som alternativt måtte til for å skaffe til veie de summene.

– Alle disse årene med viktige verv, hva har vært drivkraften?

– Hvis man har tid og ressurser, mener jeg faktisk man har plikt til å bidra til samfunnet rundt seg. Det gir enormt mye å være med på noe som er større enn seg selv.

Kjekk dag på jobben: Som president i EBBA, kunne Ulf Rosenberg i 2016 dele ut det synlige beviset på at Tertnes Skoles Musikkorps gikk helt til topps i EM for ungdomsbrassband, development section.

Han har også vært stolt korpsfar i ti år. Begge sønnene spilte i Kampen Skolekorps, men her var det samboer Ingeborg som tok tak. Hun var både styremedlem og leder i skolekorpset.

– Jeg er veldig takknemlig for at Ingeborg tok ansvar i skolekorpset. Men som den reiseglade/gale person jeg er, så var jeg som regel turleder, sier han med et smil.

Nå krysser han fingrene for at British Open går som planlagt og han gleder seg over solid påmelding til årets Siddis Brass i begynnelsen av november. Og langt frem i horisonten gleder han seg til EM brass i 2025 – i Stavanger.

Øve i sommer?

Ikke overraskende liker Ulf å være i aktivitet også om sommeren. Og han klarer seg ikke uten sol og båtturer med familien.

– Hva er den ultimate sommerlåten?
– Hvis jeg kjører bil alene til og fra Sørlandet er det med bandet Chicago på øret.

– Tar du med deg instrumentet ditt på ferie? 
– Kanskje jeg skal skjerpe meg og ta med trombonen i år!?

Du kan også se intervjuet med Ulf Rosenberg på NMF-aktuelt i vår.

I sommer har vi gjort sommerintervju med flere personer. Du finner intervjuet i lenkene under når de er publisert:

Torsdag 1. juli – Rita Hirsum Lystad
Mandag 5. juli – Sondre Lerche
Torsdag 8. juli – Espen Rostrup Nakstad
Mandag 12. juli – Jørgen Lund Karlsen
Torsdag 15. juli – Marit Bakken
Torsdag 22. juli – Maria Molund
Mandag 26. juli – Birgitte Brekke