– Jeg skal lage mye mat til kona mi, Leena. Hun er fortsatt i jobb. Så kommer jeg nok til å fortsette med mental coaching i Norges Bilsportforbund. Jeg skal nok få tiden til å gå, sier rektoren.
Med 28 års tjeneste på Toneheim folkehøgskole, må det være lov å kalle ham Rektor med stor R.

Musikkorps.no har fått audiens på rektorkontoret dagen etter at de ansatte har fått beskjed om hvem som overtar ledelsen av Toneheim Folkehøgskole. Det er skifte både på rektor- og assisterende rektornivå.
Jon Krognes (straks 64) kommer til å savne elevene. Men han gleder seg til at ikke hele livet skal styres av timeplanen til folkehøgskolen.

Folkehøgskolen har preget hele livet til Jon Krognes. Han jobbet først som lærer på folkehøgskole i Haparanda i Sverige, før det ble rektorposisjon på Trøndertun, og fra 1995 på Toneheim. Men mannen som har pustet folkehøgskole 24 timer i døgnet i over tretti år, har ikke gått på folkehøgskole selv.

– Nei, jeg har ikke det, men jeg kjenner på at jeg burde ha gjort det.

Jon drar oss tilbake i tid, og begynner med da han ble ansatt på Trøndertun Folkehøgskole i 1991. Skolen var mer eller mindre konkurs og slet med rusproblemer og svært dårlig omdømme. Etter tre uker i jobben var det politirazzia.

– Det var en ganske brutal start, men jeg fikk orden både på økonomien og rusproblemene. Jeg trivdes godt der og kunne gjerne fortsatt, men min finske kone og jeg hadde en del utfordringer med hensyn til å treffe familie, så jeg søkte først rektorjobben på Romerike folkehøgskole, og året etter dukket muligheten på Toneheim opp. Her har jeg trivdes utrolig godt.

Det han ikke visste da han fikk jobben på Toneheim, var at skolen var farlig nær konkurs.

– Jeg har en mistanke om at den økonomiske snuoperasjonen jeg hadde gjort på Trøndertun, var sterkt medvirkende til at jeg fikk jobben.

Men de som måtte tro at Jon Krognes er en bedriftsøkonom som kun stirrer inn i exelskjemaer, må tro om igjen. Jon har lang fartstid fra Sølvguttene og er utdannet på klassisk gitar fra Norges musikkhøyskole.

Krevende år

De siste årene har vært krevende, og rett før jul ga han beskjed til styreleder (som også er NMFs president) at han med 95 % sannsynlighet kom til å gi seg etter skoleårets slutt.

– Jeg er ganske god i prosentregning, sier han og smiler bredt. Det samme brede smilet har møtt over 4000 elever. I tillegg til å drive skolen fremover med stødig hånd på det økonomiske, har han vært opptatt av å ha god dialog med elevene, og at kontoret alltid har vært åpent for en samtale.

Jeg har aldri vært lei, men jeg har innimellom vært sliten.

I 2019 ble han syk, legene trodde det var kreft, men Jon mente noe annet. Dersom han jobber for hardt, fikk han problemer med det ene øyet og slet med korttidsminnet.

– Ut fra det mente jeg at det ikke kunne være kreft. Så etter en stund sa legen til meg at «du hadde rett, du har ikke kreft likevel».

Han gliser om mulig enda bredere, men er klar på at helsen ikke er hva den var.

– Jeg får problemer når jeg jobber for lange dager. I fjor høst ble assisterende rektor sykmeldt. Jeg gjorde ikke annet enn å jobbe, spise, trene og sove. Jeg hadde to dager fri i forbindelse med høstferien, ellers jobbet jeg hver dag, hver helg. Det ble for mye. Alt har sin tid, nå er jeg happy med beslutningen om å gi meg.

HJERTET: Her er Jon Krognes i hjertet av Toneheim folkehøyskole. Bak ham er det bilder av kullene som har gått at skolen, og her har han også klippet håret til mange av skolens elever.

Sta

Han beskriver seg selv som sta. Og beretter stolt om at i løpet av årene med Corona hadde de ikke smitteutbrudd før i januar 2022.

– Vi hadde ikke mulighet til å inndele i ulike kohorter, så vi var kun én kohort. Men ingen fikk reise hjem. Kommunelegen var ikke enig med meg, men jeg sto på mitt, og resultatet tilsier at det var en god løsning, sier han.

Elevene

– Du har uteksaminert ca 4000 elever i løpet av dine 28 år på Toneheim, er det noen gylne øyeblikk du ser tilbake på nå?

Jon memorerer litt før han igjen gir oss et nytt eksempel på prosentregning.

– 85 % handler om elever som er helt ute i starten av skoleåret. Men i løpet av året skjer det utrolige ting.

Så forteller han at de første 18 årene bodde han også på skolens område. De innebar blant annet at han innimellom måtte stoppe en fest når han ble vekket av høy musikk kl 2 om natten.

– Mathias Eick var elev hos oss. Han gjemte seg i skapet da jeg kom innom denne festen. Han trodde vel jeg skulle være der i fem minutter, men jeg ble der en time. For hvert minutt jeg var der, ble det mer og mer pinlig å komme ut, så da jeg gikk var han helt ødelagt av en time i skapet. Jeg kan si dette, for han har selv fortalt historien på en konsert.

Mange har sett Jon på stand på NM brass i Bergen og på NM janitsjar i Trondheim. Da kommer det alltid tidligere elever bort og hilser, og gjensynsgleden er stor.

Jon forteller at i løpet av hans 28 år har de kun måttet utvise elever ved to anledninger

– Vår filosofi har vært at elevene skal lære å sette egne grenser, og det har de veldig godt av. Jeg driver aldri med kontroll, og sier at det er elevenes ansvar å holde reglene.

MENNESKET I SENTRUM: Jon Krognes er opptatt av å hente ut det beste hos hver enkelt elev. På kontoret hans henger en flip over, der han holder en «miniforelesning» for musikkorps.no sin utsendte.

Aldri lei

Jeg spør om når han går lei, men Jon vifter vekk problemstillingen.

– Jeg har aldri vært lei, men jeg har innimellom vært sliten. Alle ledere opplever innimellom å være involvert i konflikter eller andre tunge situasjoner, og det har selvfølgelig vært krevende, men dette må man regne med når man er leder over lang tid. Jeg har aldri vurdert å gi meg på grunn av slike situasjoner. Det har vært min oppgave å løse dem og føre skolen trygt videre.

Internatene

Vi kommer ikke utenom å snakke om oppgraderingen av internatene på Toneheim. De har vunnet arkitektpriser og Jon er stolt som en hane over dette prosjektet.

– Vi lånte ca. 80 millioner, og nå har vi nedbetalt ca. 20 av dem. Der de fleste folkehøgskoler bygger billig, tenkte vi at internatene skulle være fyrtårn. Nå viser det seg også at siden vi har bygget så solid, har vi vesentlig mindre vedlikeholdskostnader enn tidligere, sier han.

Det var Erik Rastad som var styreleder i denne perioden. Styrelederen på Toneheim har alltid vært fra NMF. Som regel er det presidenten, men innimellom er det NMFs visepresident som er styreleder.

Jeg er imponert over det arbeide Jon har nedlagt, og han etterlater seg en folkehøgskole han kan være svært stolt av. Jeg vil savne den blide, varme rektoren. Styreleder Toneheim Folkehøgskole og president i Norges Musikkorps Forbund, Rita Hirsum Lystad

– Jeg har hatt et suverent forhold til alle styrelederne. Det begynte med Thom Bakken, som var den som ansatte meg. Han hadde for øvrig lovet at jeg skulle få beskjed om jobben «i løpet av lørdagen». Det kom ingen telefon den lørdagen og jeg tenkte at løpet var kjørt. Men søndag formiddag ringte han og sa jobben var min. Bakken ble etterfulgt av Tom Brevik. Han hadde selv vært rektor på Manger folkehøgskole, så jeg vil si han er den av styrelederne som har hatt størst kompetanse på det å drive folkehøgskole. Deretter var det Lovisa Midtbø, etterfulgt av Erik Rastad og nå, Rita Hirsum Lystad. Det er vel bare å konkludere med at NMF har vært og er viktig for Toneheim og Toneheim er viktig for NMF.

– Hva tenker du om fremtiden for folkehøgskolen som institusjon når statistikken viser en markant nedgang i samlet elevtall de siste årene?

– Det er ikke noe kort svar på det. For det første vil jeg si at dagens ungdom har mer bruk for folkehøgskole enn noen gang. Den generelle nedgangen har også med konjunkturer å gjøre. Mange av skolene har solgt seg inn med lange og flotte turer. Turer som nå er blitt vesentlig dyrere. Toneheim har aldri solgt seg inn med flotte turer, men gjennom faglig og sosialpedagogisk kvalitet. Vi merker heller ikke så mye til konjunkturene som herjer med resten av folkehøgskolene, så jeg tror Toneheim vil overleve, er Jon sitt resonnement.

– Har du tid til litt lunch før du går, sør han i det vi er i ferd med å avslutte intervjuet. Sammen med kokken, vaktmesteren, internatleder og andre ansatte på kjøkkenet blir det brødmat ala Toneheim. På kjøkkenet må alle elevene trø til. Det er også en del av det å gå på folkehøgskole.

Fra høsten av blir det nye koster på Toneheim. Ny rektor er Elin Evinrude, mens Thomas Nilssen er ansatt som assisterende rektor.