Det startet med avlysningen av NM janitsjar. Deretter kom anbefalingen om å avlyse all aktivitet i korpsene.

– Hvordan takler korpsene situasjonen de står i nå?

– Jeg synes de takler situasjonen veldig bra, og jeg må gi honnør til alle de som nå bretter opp ermene og lager alternative øvingsopplegg på digitale plattformer. Her må jeg også få nevne at vi har vært fødselshjelper på veien, og at vi i løpet av kort tid har kommet i kontakt med over 200 av dirigentene våre. Det er fantastisk å oppleve et slikt brennende engasjement for å få til alternative korpsøvelser, og det gjør meg optimistisk med tanke på å komme oss gjennom denne krevende perioden.

– Hva med alle dem som skulle delta på NM janitsjar og regionale konkurranser som nå er avlyst?

– Når det gjelder påmeldingsavgiften ti NM vil alle påmeldte korps få denne refundert. Så er det mange som har bestilt hotell, noen av dem har allerede betalt, og her har vi etter råd fra vår advokat bedt alle korps om å IKKE betale noen regninger nå. Vi har påberopt oss force majeure i denne situasjonen, og noen av hotellene er enige her, men slettes ikke alle. Men jeg kan love at vi jobber hardt for at vi skal oppnå best mulig løsning for alle.

– Hvor mange korps har gått til skrittet å permittere?

– Vi har ikke noen nøyaktig oversikt over dette ennå, men vi har anbefalt korpsene å unngå permitteringer, dersom dette er mulig. Mitt inntrykk er også at korpsene strekker seg langt for å beholde dirigenten(e) og instruktørene, og responsen på våre workshops tyder på at det er mange som fortsatt er i sving rundt om i hele landet.

– Hva med de korpsene som skulle reist til EM brass og EM janitsjar?

– Alle de tre korpsene det gjelder beholder tilskuddet fra NMF.  Jeg vet også at Smørås Skolemusikk får beholde støtten fra Bergen kommune på 43 000,-. Ellers er det verdt å merke seg at EM janitsjar er utsatt til neste år, mens EM brass er avlyst. Det betyr at Musikkforeningen Nidarholm representerer Norge under EM janitsjar 2021, mens Stavanger Brass Band representerer Norge når EM arrangeres i Malmø i 2021.

– Det nærmer seg NM skolekorps og NM korpsdrill, hva skjer med disse arrangementene?

– Nå har Regjeringen nettopp orientert om at skolene skal holdes stengt frem til påske. Vi har sendt ut mail til alle påmeldte korps og orientert om at vi tar en avgjørelse senest 17. april. Men det kan hende vi tar en avgjørelse tidligere enn det.

– Statsministeren sa i dag at det er en uvirkelig tid vi lever i, men at det samtidig får frem det fineste i oss, opplever du det samme?

Absolutt! Og jeg ser en kreativitet og drive i hele organisasjonen som understreker det statsministeren sa på pressekonferansen i dag.

– Nå avlyser flere lokallag i LO 1. maiarrangement, hva tror du om selveste 17. mai?

– Her må vi lene oss på offentlige myndigheter, hvilke tiltak som vil gjelde, men at korpsene vil gjøre seg gjeldende på nasjonaldagen på en eller annen måte, det er jeg trygg på.

Til slutt, hva vil du si til korpsene og medlemmene i denne krevende tiden?

Denne tiden er både uvirkelig og krevende! Og vi vil selvsagt alle fortest ut av denne situasjonen. Derfor blir det svært viktig at vi følger rådene fra myndighetene, selv om dette ødelegger for aktiviteten vi er så glad i. Jeg håper – og er sikker på – at den fantastiske kreativiteten vi har sett den siste tiden vil fortsette. Og en av de tingene som er fint med vår aktivitet er det vi også kan gjøre alene, nemlig egenøvingen. Jeg har selv tenkt at når denne situasjonen er over kan det hende at også jeg har god ambis.😊

Bruk kreativiteten! Hold god kontakt med venner – digitalt! Om ikke lenge skal drillerne og musikantene våre igjen fylle haller, øvingsrom og konsertsaler med den fantastiske aktiviteten vår. Ta vare på hverandre! Lykke til!