Godt servert!
I helgen var 100 klarinettister i alderen 12 til 70 samlet i Bærum til den siste av totalt fem KlarinettBuffet’er rundt om i landet. Inspirerende, gøy, kult, var kommentarene fra deltakere, instruktører og solister, som sammen serverte et fantastisk musikalsk måltid fra scenen.
– Jeg har lært flere triks for å spille finere og raskere toner. Jeg ble med fordi jeg følte dette var en fin anledning til å lære noe nytt sammen med andre på samme instrument. Etter helgen sitter jeg igjen med mye mer kunnskap om klarinetten og om det å spille sammen med andre, sier Silje Marie Wang (14) i Søndre Eidsvoll skolekorps.
Silje Marie øvde med den yngste gruppen, fra cirka 12 til 14 år. Siden hennes eget korps er ganske lite, var det moro å spille i et større korps og samtidig bli kjent med nye mennesker. Hun kjente ingen fra før, og er ikke den som lettest får nye venner, men det var ikke noe problem her. Så dette anbefaler hun gjerne til andre.
Lært mye
– Dette har vært veldig gøy og inspirerende på et høyt og effektivt nivå. Vi har lært mye. Jeg synes også det er fantastisk at vi glade amatører gis muligheten til å melde oss på masterclass. Det gjør at du blir tvunget ut av komfortsonen og får utfordret deg selv, sier Ine Grundt (50), som ellers spiller i Eikeblaa på Eiksmarka.
Hun forteller at det var klarinettlæreren hennes som forslo at hun skulle melde seg på, noe hun gjorde sammen med to andre fra Eikeblaas. De tre meldte seg på masterclass med Andreas Sundén fra Sveriges radioorkester og måtte derfor forberede en del hjemme, men det ga bare ekstra motivasjon. Andre som holdt masterclass var: Pierre Xhonnuex og Fredrik Fors fra Oslo-filharmonien, Christian Stene, Bergen filharmoniske orkester og jazzklarinettist Felix Peikli.
– Håper det blir ny KlarinettBuffet til neste år, da skal jeg garantert være med. Jeg har allerede anbefalt det til andre. Det er også lett å bli kjent med folk her og veldig positivt at det er musikanter i alle aldre. Jeg synes arrangøren og alle instruktørene er modige som tør å satse på oss på denne måten. De byr virkelig på seg selv og bidrar stort, påpeker klarinettisten.
Nye klarinettvenner
– KlarinettBuffet er ekstremt kult. Jeg har fått mange nye klarinettvenner og har gitt beskjed om at jeg gjerne vil være til hjelp videre. Jeg har oppmuntret til at de som vil kan ta kontakt via facebook, slik at det ikke behøver å stoppe her, sier Felix Peikli, som selv startet å spille i skolekorps på Nordstrand i Oslo og nå har base i New York, som jazzmusiker.
Instruktør og solist
Felix Peikli har vært med som instruktør og solist på alle de fem KlarinettBuffet’ene som har vært holdt i høst, i Stavanger, Bergen, Tromsø, Trondheim og nå i Bærum. Han synes det er helt utrolig at de har klart å samle så mange klarinettister på ett sted. Det gir så mange dimensjoner. Selv representerer han et alternativ til den klassiske musikken.
– Jeg skulle ønske det fantes et tilbud som dette da jeg var ung. Det betyr mye å kunne stille spørsmål til de profesjonelle for å få råd. Jeg følte det var en litt innesluttet stemning på starten da jeg holdt workshop lørdag, men det løsnet fort. Det er viktig å gripe tak i de mulighetene du får, fastslår musikeren, som synes det er fint å kunne gi noe tilbake til NMF.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Godt nivå
Per-Harald Molvig, som til daglig er klarinettist i Sjøforsvarets Musikkorps i Bergen, har vært instruktør ved tre av samlingene, i Bergen, Trondheim og her i Bærum. Han er imponert over nivået til deltakerne. Selv om mange kommer fra små korps og alderen varierer veldig, synes han nivået er jevnt godt og håper samlingene gir inspirasjon til videre satsing.
– Det er kjempegøy at NMF og samarbeidspartnerne satser så stort på dette over hele landet og på alle nivåer, fra masterclass til de helt unge. Det må være en stor opplevelse for de yngste å være med. Noen ganger underveis er det lett å glemme at det bare er klarinetter, men vi har jo med alle typer, helt fra basslinjen, så det blir mange fasetter, påpeker han.
Lærer bort små triks
Molvig er ikke bare musiker, men har også dirigert flere korps. På mange måter må han innrømme at det nesten er lettere å instruere et korps med bare klarinetter. Det er enklere å lære bort noen små triks da. Uansett har dette vært kjempegøy – og han håper mange har fått oppleve hvor godt klarinettmiljøet er i deres eget nærmiljø.
Stor suksess
Etter fem helger med totalt cirka 300 deltakere, er det én som i hvert fall har fått oppleve at det finnes et svært godt klarinettmiljø landet over. Det er Berit Handegard, nasjonal produsent i NMF og ansvarlig for årets satsing på KlarinettBuffet.
– Det er tydelig at klarinettister liker å møtes og spille sammen. Vi må kunne si at dette har vært en stor suksess, et tiltak som har blitt veldig godt mottatt, sier hun.
Takker samarbeidspartnerne
Hun vil gjerne også takke samarbeidspartnerne som har gjort det mulig å gjennomføre prosjektet, nemlig Buffet Crampon, en av de store klarinettprodusentene og landsrådet for Norsges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Foreløpig kan hun også bekrefte at det blir to slike samlinger til neste år, én i Kristiansand i mars og én i Hedmark/Oppland i september.
Etter å ha vært til stede under avslutningskonserten i Bærum kulturhus i Sandvika, med over 100 klarinetter på scenen samtidig, inklusive instruktørene og solistene, er det ikke vanskelig å si seg enig i at dette har vært en suksess. Konserten som varte i halvannen time inneholdt det meste, fra solister til grupper – og et fantastisk samspill i ulike musikksjangre.