Det var med stor sorg vi mottok beskjeden søndag for snart to uker siden om at Mathias ikke lenger er blant oss. Så ufattelig trist, så ufattelig meningsløst.

Mathias var askeladden. Her i Sandnessjøen vokste han opp. I Sandnessjøen skolemusikk var det plass for både musikk og drill. Som femåring ønsket Mathias seg saksofon. Det hadde ikke korpset, i stedet fikk han låne en drillstav.

Det ble mer enn et lån. Det ble til grenseløs kjærlighet og en lidenskap som til slutt gjorde Mathias til verdensmester.

De første årene måtte Mathias trene i hallen klokken ti om kvelden, først da var det ledig tid. Men det stoppet ikke Mathias. Seint og tidlig var han opptatt med å drille.

I 2012 slo han for alvor gjennom på den internasjonale drillscenen. Under VM i Sveits vant han tre gull i juniorklassen. Mathias viste resten av Drill-Norge at det går an å bli best. Først i 2005 deltok noen drillere fra Norge i et internasjonalt mesterskap.

Men en ting er alle medaljene og pokalene Mathias etter hvert vant, det i seg selv var strålende. Men Mathias var en pioner som viste veg. Han viste at drill også er for gutter, han inspirerte alle som møtte han.

Like til det siste elsket han å drille. Kvelden før han ble funnet død hadde han holdt et drillshow med Kampen Janitsjar. I tillegg var han en person som ga av seg selv. Han trente, koreograferte, inspirerte. Mange drilltropper fikk glede av hans kunnskap og smittende engasjement.

Opp gjennom ulike mesterskap har vi fulgt en Mathias som i tillegg til at han var en fantastisk driller, hadde en usedvanlig fin måte å møte mennesker på, enten det var yngre drillere eller fotografer som ønsket bilder. Og vi har sett hvordan hans nærmeste familie har backet han og støttet han – vi har sett en familie med et usedvanlig sterkt samhold.

Da vi skulle lage promoteringsfilm for VM på Lillehammer tidligere i år, var det Mathias som frontet arrangementet. Det sier litt om Mathias at han – stillferdig – lurte på om han fikk refundert togbilletten fra Oslo til Lillehammer.

Det er ufattelig trist når unge mennesker går bort. Mathias etterlater seg et fotavtrykk som er større enn de aller fleste setter i løpet av et langt liv.

På vegne av Norges Musikkorps Forbund vil jeg takke for alt det Mathias bidro med. Vi tenker på den nærmeste familie, på drillmiljøet, på alle som han betydde så mye for. Takk for at vi fikk så mange fantastiske opplevelser med deg, Mathias.

Vi lyser fred over Mathias sitt minne.