
Gave fra Gjensidigestiftelsen til å få flere med i korps!
NMF Nord Norge har gleden av å ha mottatt støtte fra Gjensidigestiftelsen for å gi flere musikkorps muligheten til å gjøre noe ekstra for å nå ut til mange nye musikanter, slik at enda flere får oppleve gleden av musikk sammen med andre!
Viktige datoer
- 15 mars (ny dato): Frist for å sende inn søknad
- 21. eller 24. februar: (obs ny dato)Obligatorisk temamøte for alle som skal søke. Ønskelig at hele styret deltar. Se påmelding til møte helt nederst på siden.
Midlene skal gå til gode prosjekter for å få flere barn med i den flotte korpsaktiviteten vår. Vi vil utlyse tilskudd til inntil 20 korps (10 i Nordland og 10 i Troms og Finnmark) som etter søknad får tildelt 15.000, – til å lage gode og synlige rekrutteringsprosjekter.
Begrunnelse fra Gjensidigestiftelsen for tildeling
Dette er en fin måte å få barn og unge til få interessen for korps sier kundevalgt Hanne-Therese Ridderseth i Gjensidigestiftelsen, Troms Finnmark og Svalbard. Korps er en viktig arena for kulturbygging, samarbeidsforståelse og ikke minst en musikkmestring. Har man først begynt i korps, har man alltid et sted å være. – Det er nettopp slike prosjekter vi leter etter, og jeg håper at dette kan være til inspirasjon for andre, sier Ridderseth. I alt har Gjensidigestiftelsen delt ut rundt 240 millioner til prosjekter rundt om i Norge i 2021, og i Troms og Finnmark har 23 prosjekter fått støtte med til sammen 3,2 millioner kr forteller Hanne-Therese.
Om Gjensidigestiftelsen
Gjensidigestiftelsen har to regioner i Nord-Norge, Nordland og Troms Finnmark og Svalbard.
Gjensidigestiftelsen jobber for å skape gode liv i et trygt samfunn, blant annet gjennom å støtte ildsjeler og frivillige organisasjoner. Som en stor og aktiv eier i Gjensidige med 62 prosent av aksjene, er vi med på å videreføre over 200 års forsikringshistorie i Norge. Fra og med etableringen i oktober 2007 og frem til og med 2021 har Gjensidigestiftelsen tildelt rundt 3 milliarder kroner til omtrent 9500 ulike tiltak og prosjekter for å fremme trygghet og helse.
Les mer på www.gjensidigestiftelsen.no
Slik søker dere:
- Les søknadskriteriene godt. Å beholde medlemmer er like viktig som å rekruttere nye. Aller Like viktig er bevissthet rundt hva man rekrutterer til og hva som eventuelt skal til for at korpset skal være en attraktiv aktivitet.
- Lag en god beskrivelse av prosjektet dere ønsker å gjennomføre og hvordan det skal styrke både korpset og korpsets omdømme og synlighet.
- Beskriv hvordan korpset har reflektert over kjerneaktiviteten og rammene rundt. Er korpset bevisst på hva som gjør det attraktivt for både musikanter og foresatte å være der? Kanskje er dere klare for å løfte blikket litt og gjøre ting annerledes for å få mer fart i korpset?
- Beskriv hvordan dere har reflektert over hva korpset gjør for å beholde medlemmene. Beholder dere de som begynner? Hvordan blir foresatte tatt i mot og inkludert?
- Sett dere inn i Allemed-verktøyene for bedre å kunne inkludere alle barn og unge. https://www.allemed.no/
- Delta på korpsmøter med rekruttere og beholde som tema. (Møtene er for alle korps, også drill og voksenkorps. Deltakelse er en forutsetning for tildeling)
- Enten mandag 7. februar kl 20.00 eller torsdag 10. februar kl 19.30
- Korpsene som får tildeling, inviteres også til et møte i slutten av mars, for å dele gode ideer og innspill. Direkte invitasjon vil bli sendt.
- Lenke til alle møtene: https://musikkorps.zoom.us/j/85245226219?pwd=eDJBMXlhQm9QNkRaVkNXbUxLdWNZQT09
- Send søknaden til nordnorge@musikkorps.no innen 15. mars (NB: ny dato)
Prosjektbeskrivelse Musikantløftet 2022
Ny giv i mange korps – la flere barn få oppleve det fine musikkfellesskapet!
Etter en lang og seig periode med Corona og nedstenging, kan det se ut til at savnet etter å spille sammen har gitt en ny giv i korpsbevegelsen. Vi ser at mange korps nå gleder seg over å få spille sammen igjen og ivrer etter å komme seg ordentlig i gang igjen. Det er gledelig å snakke med korps som for eksempel har startet opp nye aspirantkorps, eller skolekorps som var på nippet til å legge ned, har tatt nødvendige grep og startet på ny frisk.
Vi har opplevelsen at mange har klart tenkt nytt, funnet nye måter å rekruttere på, og har klart å både rekruttere og beholde. Vi ser at verdien av å være med i korps har blitt styrket, og vi vil bidra til at flere barn og unge får oppleve å være en del av et musikalsk felleskap.
Vi vil bidra til denne gode driven og gi drahjelp til de korpsene som virkelig vil lage fine rekrutteringskonserter – og prosjekter.
En trygg arena for barn og unge – som en gang skal bli voksne
I en tid med høyt tempo, store krav og sosialt press, er det viktig at barn og unge har en trygg fritidsaktivitet å høre til. I korps er samarbeid, musikkopplevelse og fellesskap det viktigste framfor å måtte konkurrere mot hverandre. Korps er en aktivitet hvor man alltid deltar sitt nivå, og man får utvikle seg i sitt tempo. Når man blir voksen, er det en naturlig vei inn i voksenkorps. Man får være i den samme gruppa hele veien, og vi er så stolte av at korps ikke har noen reservebenk. Det er alltid plass til alle!
Gjennomføring av prosjektet
Gode prosjekter for å få flere barn med i den flotte korpsaktiviteten vår!
Vi utlyser tilskudd til 20 korps som etter søknad får tildelt 15.000, – til å lage skikkelig gode og synlige rekrutteringsprosjekter. Det vil være samme tildelingssum til et prosjekt, selv om flere korps samarbeider.
Tildeling skjer etter søknad hvor de beskriver sitt rekrutteringsprosjekt. Vi ser etter de som evner å tenke kreativt og som gjerne søker andre samarbeidspartnere, for eksempel nabokorps, kulturskole, skole/SFO eller andre for å bli mer synlige. Det kan også være å styrke nye musikanters og foresattes første møte med korpset og instrumentet, for eksempel ekstra øvingstimer/musikklek med en ekstra instruktør eller andre måter for at starten skal bli trygg og god. Å ha i tankene at man rekrutterer foreldre er også en viktig del av rekrutteringen. Å inkludere lavinntektsfamilier eller barn som av andre grunner faller utenfor, vil også vektlegges.
Bevisstgjøring av hva de rekrutterer til
Korpsene skal i søknaden reflektere over kjerneaktiviteten, rammene rundt og hvordan de legger til rette for at nye musikanter blir tatt imot.
Rekruttere handler like mye om å beholde. Øvelsene må være så attraktive at hver musikantene gleder seg til hver enkelt øvelse. Korpset må i samarbeid med dirigent/instruktør sikre at repertoaret treffer og at undervisningsopplegget motiverer til utvikling.
Korpset driver heller ikke seg selv, og det kommer stadig nye foresatte som skal ha ansvar for driften og opplæringen, derfor er det viktig at korpset har gode rutiner, rammer og planer for å sikre at musikantene skal bli værende i korpset. Ikke minst må korpset være bevisst på holdningene – det må skinne igjennom at akkurat denne aktiviteten er den beste å være med på, både for musikanter og foresatte!
Det vil være en forutsetning at korpset også deltar på korpsmøter hvor de får jobbe med bevisstgjøring rundt hvordan korpset drives og hva som er deres suksesskriterier for at alle musikanter og foresatte trives. I søknaden skal de også ha en liten drøfting av hvordan de rekrutterer, drifter og hvordan musikkopplæringen fungerer og hvordan de ser at dette bidrar til at musikantene/drillerne blir værende.
Allemed
Vi ønsker også å styrke muligheten for at barn fra lavinntektsfamilier også skal få muligheten til å delta i korpsaktiviteten. Korpsene skal gjøres kjent med ALLEMED-verktøyet, som skal gi gode ideer til hvordan korpset for eksempel kan søke tilskudd hos ulike forvaltere eller hvordan de evt kan fange opp de som sliter med å få råd til å være med.
Tidsplan
Utlysning av tilskudd: | senest 15 januar |
Korpsmøter med rekruttering som tema. Formidle rekrutteringsmateriell fra NMF | 31. januar 3 februar |
Søknadsfrist for korpsene: | 1 mars (utsatt til 15. mars) |
Tildeling: | 15 mars (utsatt til 20. mars) |
Korpsmøter for alle som har mottatt tilskudd (invitasjon sendes direkte til disse korpsene). Dele gode ideer, erfaringer stille spørsmål, skape gnist. | Slutten av mars |
Rapportering/evaluering: | 15 november |
Effekten av prosjektet
Gjennom bevissthet rundt kjerneaktiviteten vil det være gøy å være med i korpset. Når det er gøy å være med, vil det være fristende for nye musikanter å bli med og enda flere barn og unge får være en del av en organisert fritidsaktivitet. Gjennom dette vil vi styrke hele korpsbevegelsen, slik at flere barn kan finne veien inn i et korps og tenne en musikkgnist som kan vare livet ut!
Eksempel på det som forventes i en søknad
- Beskrivelse av selve prosjektet og ideen bak.
- Tidsplan – hva skal skje og når skal det skje
- Rolle- og oppgavefordeling – hvem har ansvar for hva
- Hvem skal korpset eventuelt samarbeide med
- Hva har korpset tenkt å gjøre for å få med alle som vil være med, også de fra for eksempel lavinntektsfamilier og fremmedspråklige familier. Be korpset om å sette seg inn i ALLEMED.
Ideen, gnisten, gjennomføringsevnen og bevisstheten vil være det som vektlegges i søknaden. Vi er opptatte av at midlene skal komme mest mulig til langvarig nytte og at de barna som begynner i korps får oppleve at korpset gjør en innsats for at de skal bli værende. Derfor ber vi korpsene også om å ta noen runder på hva de faktisk rekrutterer til. Hvor god er kjerneaktiviteten og rammene rundt. Vi skal være sikre på at de som har interesse for musikk får muligheten til å bli med i korps og ha lyst til å bli værende der!
En forutsetning for å få tilsagn, er å gjøre seg bevisst til hva dere rekrutterer til. Søknaden skal også inneholde refleksjoner over følgende spørsmål. Dere inviteres også til å delta på korpsmøter hvor rekruttere og beholde er tema.
Hva er det vi rekrutterer til? (Det vil ligge et vedlegg med utdypende spørsmål)
Dersom korpset er et godt sted å være og at kjerneaktiviteten – å mestre et instrument sammen med andre – er god, er det attraktivt å bli værende og man holder på medlemmene. Dersom musikantene blir værene, hva er det vi gjør bra og hvorfor fungerer det så godt? Er det enkeltpersoner som driver, eller bidrar alle sammen? Mister korpset flere medlemmer enn man får inn, kan det være på tide å ta noen runder på hvordan øvelsene, opplæringa og rammene rundt er. Er repertoaret litt kjedelig/for vanskelig? Blir det litt mye ventetid på øvelsene? Er det flere som ikke mestrer instrumentet? Ofte er det bare små grep som skal til for å heve nivået mange hakk, andre ganger trengs det litt større endringer.
Forener vi krefter med noen for å kjøre korpsaktiviteten enda mer synlig?
Korpset bes om å vurdere om det finnes andre de kan samarbeide med. Dersom det finnes korps i nærheten, kan de for eksempel ha flere konserter sammen i hverandres nærmiljø? Det vil legges vekt på å dra nytte av hverandre på ulike måter. Kan voksenkorps og skolekorps.
Beskriv nåværende rekrutteringstiltak – hva fungerer bra og hva kan fungere bedre
Korpset gir en beskrivelse av hvordan de har gjennomført rekrutteringstiltak tidligere. Samtidig bes de om å gjøre en liten vurdering av hva de syns fungerer bra og/eller hva de kan tenke seg å endre/utvikle. Er det gjennomtenkt og forutsigbart? Vi vil unngå rekruttering på autopilot.
Er tidspunktet optimalt for når vi har rekrutteringsturne/konsert/besøk?
Korpset bes om å vurdere rundt tidspunktet for rekrutteringen. Har korpset bare én rekrutteringsdag, når de alle da? Kan korpset ha flere rekrutteringsdager, gjerne både vår og høst, for å fange opp de som ikke fikk det med seg første gangen? Hva skal til for å nå over flere møter med potensielle nye medlemmer?
Får alle med seg at vi finnes og at de kan komme til oss?
Det er ikke sikkert at alle har fått med seg budskapet deres etter én lapp i sekken. I all markedsføring ellers, krever det gjentakende Følgende setning kan være grei å ha med seg når vi skal nå ut med korpsbevegelsens glade budskap: Når du føler at du maser og maser og nesten er lei av ditt eget budskap, først da kan det hende at mottaker har fått budskapet med seg!
Hva gjør vi for å rekruttere foreldrene? Har korpset noen rutiner for å ta imot foreldre? Blir de inkludert med en gang og får tildelt oppgaver?
Ideer til tiltak
I utlysningen vil det også ligge en idébank til ulike tiltak. Her er noen foreløpige eksempler:
- Samarbeid med noen, nabokorps, voksenkorps, kulturskole og skole/SFO for å gjøre spleiselaget enda bredere.
- Ha ekstra tilbud til nye musikanter, ekstra instrumentopplæring/musikklek etc.
- Rekruttere foreldre også
- Start et nytt aspirantkorps
- Bruk et voksenkorps som instruktørstøtte, kanskje kan dere ha glede av ytterligere samarbeid?
- Bruk en inspirerende gjestedirigent, instruktør eller annet til seminar og så mange skolekonserter som der orker/får lov til.
- Bruk NMF til å sparre gode ideer!
- Få tak i de som kanskje ellers ikke ville funnet veien til korps. Bruk Allemed-verktøyene https://www.allemed.no/om-oss
Om Norges Musikkorps Forbund
Norges Musikkorps Forbund jobber for korpsene i Norge og vil legge til rette for at hvert enkelt korps skal styrkes. Det skjer gjennom å stimulere til faglig kvalitet, målrettet arbeid og vekst i hvert enkelt korps. Det blir særlig jobbet innenfor kjerneområdene kompetanseutvikling, medlemsservice og rammevilkår.
NMF er inndelt i åtte regioner, med tillitsvalgte i hver region. NMF Nord-Norge omfatter Nordland, Troms og Finnmark med til sammen 187 lokallag/korps per 31.12.2020.
Støtteordninger:
Coop-dugnaden:
https://www.rodekors.no/tilbudene/coop-dugnaden/vilkar/
Sparebank1 Nord-Norge:
https://www.sparebank1.no/nb/nord-norge/om-oss/samfunnsansvar/sok-om-stotte.html
Ung Fritid (portal med oversikt over alle landets støtteordninger):
https://stotte.ungfritid.no/
Vi mottok mange gode søknader og alle korpsene som har mottatt tildeling har deltatt på Temamøter i forbindelse med tildelingen.
Nordland:
Alstad Skolekorps
Støver Skolekorps
Saltvern Skolekorps
Stokmarknes Skolekorps
Narvik Skolekorps
Alsvåg Brass
Mo Skolemusikk
Båsmo og Ytteren Skolekorps
Tromsø og Finnmark:
Mehamn Musikkforening
Båtsfjord Musikkforening
Pasvikdalen Skole- og Ungdomskorps
Isbjørnan – Hammerfest Skolekorps
Harstad Skoles Musikkorps
Kanebogen Musikkorps
Sørreisa Skolekorps
Borgtun Musikkorps
Tromsø Folkeskoles Musikkorps