Norges Musikkorps Forbund har rundet 100 år, og Forsvarets musikk har rundet 200 år! Med dette bakteppet valgte Regjeringen og offisielt å erklære at 2018 er Musikkorpsenes år.

Dette har vi syntes har vært storartet – men når vi tenker etter – så synes vi faktisk også det har vært på sin plass!

Det er med stolthet at vi i NMF Hordaland kan se tilbake på at den ideen og det arbeidet vi har lagt ned for at 2018 skulle bli Musikkorpsenes år ga resultater.

I jubileumsåret har det vært arrangert en rekke flotte arrangement både lokalt og nasjonalt.
Jeg synes vi må få trekke frem noen av disse arrangementene:

Åpningen skjedde 1. januar av Kronprins Håkon på NRK med klangstafett fra Nordkapp til Lindesnes

Valdrsmarsj ble kåret til Norges nasjonalmarsj.

NMF har arrangert VM i drill i Håkons hall, Lillehammer. I påsken var det 1500 drillere på Lillehammer for å delta i VM drill. Dette var første gang Norge noen sinne sto som arrangør for et verdensmesterskap i drill.

Kom og bli med, jubileumsparade på Karl Johan i Oslo i april med blant annet Wenche Myhre og statsminister Erna Solberg tilstede. De ledet paraden opp Karl Johan og opp til slottet. En fantastisk jubileumskonsert i Den Norske Opera og Ballett med Kronprins Håkon tilsted, NMF sin høye beskytter.

Det største NMF arrangementet var jubileumsfestivalen i Bergen med 8000 deltakere.
Hele byen var preget av korpsaktiviteter og vi fikk virkelig synliggjort hvilken flott bevegelse vi er. Her viste Bergen seg fra sin beste side. Med åpning med 100 trompetister på Fløyen og
Torgalmenningen, med spesialskrevet fanfare bestilt av NMF Hordaland. I flere dager kunne vi høre korpsmusikk i smitt og smau i sentrum. Hele festivalen ble avsluttet med
Bergen Tattoo og Kongens Garde på Fana stadion.

Regiontinget i NMF Hordaland satte av kr. 200.000 til jubileumsmarkeringen i tillegg har vi mottatt ekstra midler både fra NMF nasjonalt, Bergen kommune og fra Hordaland fylkes kommune.

Vi vet at korpsene over hele Hordaland har søkt og mottatt ekstra jubileumsmidler fra sine kommuner.

Vi er sikker på at NMF sitt 100 års jubileum og Musikkorpsenes år har satt korpsene våre på dagsorden i hele fylket.

I Hordaland har det vært en rekke arrangementer. Vi kan nevne:
NM for brass med 2200 musikanter i Grieghallen

Ordførerstafett på Facebook

Hordablæsten for skolekorps i april med 2700 skolekorpsmusikanter i Grieghallen.

Åpning av Festspillene med Dronning Sonja tilstede.

Konsertstafett i hele Hordaland for å nevne noe.

Hva ville NMF med Musikkorpsenes år?
Målsettingen for NMFs 100-årsjubileum var at hele Norge skal få del i korpsbevegelsens jubileumsmarkering. Korpsene er kulturelle bærebjelker i lokalsamfunnet. I Musikkorpsenes år skal vi synliggjøre hvor viktig korpsbevegelsen er! Å vise en levende bevegelse, rede for de neste 100 årene.

Det er jeg sikker på at vi har oppnådd.

Alle aktivitetene i Musikkorpsenes år hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten en fantastisk innsats av NMFs ansatte og tillitsvalgte. Jeg vil derfor rette en stor takk
til dere alle som har stått på ekstra i år. Vi må heller ikke glemme alle musikanter, dirigenter og korpsforeldre og engasjerte tillitsvalgte over hele landet som også har gjort en ekstra innsats i jubileumsåret.

Eivind H. Hermansen, regionleder i NMF Hordaland

Eivind H. Hermansen er regionleder i NMF Hordaland