De regionale mesterskapene arrangeres andre og tredje helg i november. Her deltar de fleste deltakerne, mens i den eldste klassen må deltakerne kvalifisere seg til det nasjonale mesterskapet ved å sende inn videoopptak. Noen skal også opptre i konsertklassen, som er en arena for dedikerte barn og unge i alderen 6-18 år, som vil delta i UMM uten å få poeng fra juryen. De får likevel gode tilbakemeldinger fra jurymedlemmene som de kan lære av og bruke videre i sin øving, skriver UMM på sine nettsider.  

Slagverker Åsmund Moen (24) vant Årets Musiker i Ungdommens musikkmesterskap 2020-2021. Han ble belønnet med 50 000 kr. og et solistoppdrag med KORK.

– For NMF vil det at musikanter har muligheten til å utvikle seg som solister og kammermusikere være med på å styrke korpsene våre. Dyktige musikanter blir forbilder for andre, og dette skaper entusiasme. UMM er en fin arena for de som vil jobbe med solo- eller ensemblerepertoar og få tilbakemeldinger, sier produsent Berit Handegard, NMFs representant i den nasjonale arbeidsgruppen.  

Berit Handegard og UMM-deltaker Eline Selseth Landrø var gjest i podcasten Ambis. Hør episoden her.  

 Dette gir verdifull kjennskap til musikkfeltet i Norge

Møteplass for unge talenter  

I år er nesten 500 unge talenter påmeldt konkurransen. Det er omtrent like mange som i rekordsesongen 2020-2021. 

– På UMM møtes dyktig ungdom innenfor kammermusikk, blås, slagverk, stryk, sang, piano, gitar samt i åpen klasse for akkordeon, harpe og kirkeorgel. Først i sine regioner, og deretter på Norges Musikkhøgskole for de som går videre til den nasjonale finalen. Dette gir verdifull kjennskap til musikkfeltet i Norge, sier Handegard.  

Prisvinnerne i de ulike alders- og instrumentklassene mottar pengepremier, gavekort eller konsertoppdrag. I alle disipliner deles det ut inspirasjonspriser til de som ikke vinner sine klasser, men som har et betydelig potensial. Hvert år deles det ut omkring 40 spilleoppdrag i inn- og utland til prisvinnerne.  

Her finner du oversikt over de regionale finalene.   

Dyktige musikanter blir forbilder for andre, noe som styrker hele korpsbevegelsen. Alle foto: Egil Hofsli