Jørgen Lund Karlsen (27) har mange jern i ilden – konstant. Og slik har det vært lenge. Saksofonisten i Blåsemafian sto plutselig frem og frontet korpsbevegelsen i beste sendetid under Melodi Grand Prix i vinter. Nå venter en sommer som er ganske så fullbooket. Moldejazz, Allsang på grensen, Sommerkveld fra Telemark på TV2 men aller viktigst; drøyt 20 dagskurs på NMFs sommerkurs.

– Det gleder vi oss voldsomt til. Vi legger opp til en firetimersbolk der vi skal ha et notefritt kurs som favner alle nivå. Vi kommer til å gå gjennom en to-tre låter som alle skal lære, og så skal vi introdusere en helt ny låt, gjøre opptak og disse opptakene blir en del av videoen til den nye låten vår. Sånn sett så får alle de som deltar, være med på Blåsemafians nyutgivelse.

På sommerens fargerike sommerkurs stiller de med originalbesetningen, som utenom Jørgen består av Sigurd Evensen og Stig Espen Hundsnes. Men på jazzfestivalene dobler de med tre blåsere, pluss soulvokalisten Ingvild Lindsjørn.

– Ingvild er et av de største talentene vi har i Norge for tiden, så vi gleder oss enormt til å spille sammen med henne, sier Jørgen.


Sterke korpstradisjoner i familien

Lenge før Blåsemafian så dagens lys, møtte Jørgen og Sigurd hverandre på ungdomsskolen i Fredrikstad. Ifølge Sigurd var Jørgen veldig god veldig tidlig. Jørgen utdyper:

– Musikkhøgskolen i Oslo har noe de kaller TUP – talentutviklingsprogrammet, der unge musikere samles én gang i måneden. Jeg kom inn på TUP da jeg skulle begynne på videregående, men fikk samtidig tips om å søke på et program som het «Unge musikere». Det er et hospitantprogram der man ukentlig er en del av NMH sitt undervisningsopplegg, og jeg kom inn også der, forklarer Jørgen.

BARNDOM: Jørgen vokste opp i Fredrikstad i en ekte korpsfamilie.

Den unge saksofonisten var i utgangspunktet fast bestemt på å begynne på musikklinjen, men med ukentlige besøk til Oslo, gikk ikke det. Men allmenlinjen var mer fleksibel, og 15 år gamle Jørgen var klar for å få ny inspirasjon fra de beste.

– De årene på videregående ga meg en vanvittig utvikling, og var veldig motiverende. Jeg nøler ikke med å si at de årene er de viktigste årene jeg har hatt som musiker.

Jørgen trekker særlig frem Geir Holm som en viktig mentor i disse årene.

– Han har en voldsom teft for korps, og har vært involvert i flere voksenkorps i Østfold, sier Jørgen.

Jørgen har også vært innom veldig mange av disse korpsene. Han nevner Borge musikkorps, Sarpsborg janitsjar. Greåker musikkorps og Viken musikkorps.

At Jørgen og søsteren skulle begynne i korps var en selvfølge. Begge foreldrene og nesten hele slekten har tidligere vært aktive i korps.

– Min søsters korpskarriere ble ikke fullt så lang, hun klarte aldri å matche min iver til øve, så etter hvert la hun instrumentet på hyllen, minnes Jørgen.

Min søsters korpskarriere ble ikke fullt så lang


Bergen neste

Etter videregående og en haug med timer på Musikkhøgskolen i Oslo, var det tid for å avtjene verneplikten. På rekruttskolen på Madla var Jørgen kjempegiret på å bruke førstegangstjenesten til å spille.

– Jeg øvde som en gal – om natten. Det eneste stedet jeg kunne øve uten å forstyrre andre, var i kirken. Det gikk kjempefint, men det ble jo litt lite søvn, så jeg husker blant annet at jeg glemte geværet på busstoppet. Jeg besto heller ikke sanitetsprøven før tredje forsøk, humrer Jørgen.

Men om ikke Lund Karlsen fremsto som noen mønstersoldat, ble han tatt imot med åpne armer i Sjøforsvarets musikkorps i Bergen.

– Jeg hadde et fantastisk år i Bergen. Også det året var utrolig viktig for utviklingen min. Her måtte jeg bladlese noter hver uke, og jeg ble utfordret på alle sjangere. Samtidig satt jeg i et ensemble med noen av de aller beste på blåseinstrumenter.

Jeg øvde som en gal – om natten


Snart jurist

Jørgen er den kreative sjelen i Blåsemafian. Han har alltid «hundrevis av ideer» og har en enorm skaperkraft, ifølge makker Sigurd Evensen. Og ifølge Sigurd er det få som har så god kontroll både på klassisk repertoar og samtidig behersker pop og jazz så bra som Jørgen gjør.

– Jeg har alltid vært interessert i pop og jazz, og der er jeg selvlært.

Det de færreste vet er at bak de mørke solbrillene og caps’en bak frem, er det en snart ferdigutdannet jurist.

– Det stemmer. Til høsten kan jeg titulere meg jurist. Det har vært viktig for meg å ha noen mentale pauser fra musikken. Å gjøre noe helt annerledes. Så i utgangspunkter var det ikke så viktig hva jeg studerte, bare at det var noe helt annet enn musikken. Jussen var det studiet som overhode ikke hadde noe krav til obligatorisk oppmøte, så derfor ble det juss. Det har tidvis vært veldig gøy, og en fin mental pause fra alle de musikalske prosjektene.

– Betyr det at du har hatt lett for å ta til deg teoretisk kunnskap?

– Nei, det vil jeg ikke si, men jeg gir meg ikke. Ikke på tørre møkka. Det er nok den viktigste egenskapen min.

Hadde hatt noe å gjøre i Rotterdam

Men for de aller fleste er Jørgen synonymt med «Let loose» og MGP.

– Det jeg husker best fra vinterens deltakelse i MGP var alle korpsene som tok eierskap til låten. Vi skjønte etter hvert at «hele korps-norge» satt og heiet på oss og stemte på oss. At vi gikk videre var ikke akkurat noen selvfølge. Bettingselskapene hadde ikke akkurat troen på oss, for å si det sånn.

NORDENS STØRSTE ZOOM: Tre dager før den norske finalen i MGP, inviterte Blåsemafian hele korpsbevegelsen til en heftig oppvarming. Med stemmer fra «hele» korpsbevegelsen, var de ikke langt unna å få delta i finalen i Rotterdam.

– Tenker du dere kunne hatt noe å gjøre i den europeiske finalen?

– Ja, vi hadde definitivt hatt noe der å gjøre. Vi skulle reist ned og skapt en kjempefest i Rotterdam. Vi skulle vist at liveinstrumenter hadde hatt noe i Eurovision å gjøre, og jeg tror det hadde blitt en snakkis.

Vi skulle reist ned og skapt en kjempefest i Rotterdam

Men Jørgen ser ingen grunn til å henge med hodet av den grunn. Trioen har flere nye låter på beddingen og når han ikke jobber med musikken, trener han.

– Fysisk utfoldelse har alltid vært viktig for meg, og endelig åpner treningssentrene igjen. Men jeg liker også å løpe, og når jeg først løper, så løper jeg langt, smiler Jørgen.

Jørgen er også samboer med en eksfløytist.

– Vi møttes faktisk på TUP. Så etter noen år fant vi ut at vi skulle ta opp tråden igjen, og det var en helt strålende idé. Hun er faktisk min fløytelærer på si.

Saksofonen blir med i hele sommer

Jørgen har ingen planer om å være lat denne sommeren.

– Først og fremst blir sommeren fylt med sommerkurs over hele landet og diverse festivaljobber. Nå som landet endelig åpner igjen etter pandemien, gleder vi oss til å spille for publikum igjen..

– Hva klarer du seg ikke uten om sommeren?

– Jeg MÅ bade. Uansett temperatur, vær og vind så må man bade om sommeren.

– Hva er den ultimate sommerlåten?

– Årets sommer bør fylles med glede og entusiasme – her er jo Let Loose eller High On You gode alternativ. Men av gode gamle hits så må jeg si Thomas Ledin med Sommaren er kort.

Han skal ha litt spillefri, men det blir maks en uke midt på sommeren.
– Denne sommeren blir saksofonen med meg hele tiden, røper han.

I sommer har vi gjort sommerintervju med flere personer. Du finner intervjuet i lenkene under når de er publisert:

Torsdag 1. juli – Rita Hirsum Lystad
Mandag 5. juli – Sondre Lerche
Torsdag 8. juli – Espen Rostrup Nakstad
Torsdag 15. juli – Marit Bakken
Mandag 19. juli – Ulf Rosenberg
Torsdag 22. juli – Maria Molund
Mandag 26. juli – Birgitte Brekke