Torsdag

kl 16: NM-banneret har allerede prydet Grieghallen i flere dager, nå inntar sjauerne Grieghallen. Representantene fra BrassPass TV begynner å strekke kabler, og dugnadsgjengen til Hellen skoles Musikkorps begynner så smått å innta de indre gemakker av byens storstue.

kl 21.30:
Griegsalen er tømt etter at Bergen filharmoniske orkester er ferdig med sin konsert. Det kables enda mer og premiebordet settes opp. Det er alltid en diskusjon om hvilken side premiebordet skal stå på. I fjor var det en smule panikk, da ingen fant kongepokalen. Hvorfor? Fordi noen trodde premiebordet skulle stå på den andre siden av scenen.

Ca midnatt:
De siste sleper seg fra Grieghallen til NM-hotellet Terminus, for å få sin tilmålte søvn. Byens rotter ønsker lykke til og minner om at ikke alle er opptatt av NM denne helgen.

Fredag

08.00:
Utstillerne begynner å sive inn i Grieghallen. Det ryktes om at alle tilgjengelige kvadratmeter er utsolgt i år.

08.30:
Dommermøte 2. og 5. divisjon.. Musikksjefen orienterer dommerne om prosedyrer og rutiner. Nå får korpsene dommerkommentarene på e-post, og gruppearbeidet med å tolke ulike håndskrifter er kansellert.

08.45:
Eneste trekning som skal unnagjøres i løpet av helgen. Rekkefølgen under elitedivisjonens pliktnummer skal spikres. Alle håper å få spille først…

09.30
Endelig er det klart for første korps på scenen. 2. divisjon er først ut kl 09.30 og Haukås Musikklag er klar på podiet. Før den tid har de vært innom garderoben, varmet opp, strøket uniformene og pusset sko. Evigunge Yngve Nikolaisen holder i pinnen.

kl 09.40
Nordheimsund Musikklag blåser liv i Peer Gynt-salen når 5. divisjon starter. 14 korps deltar i denne divisjonen.

kl 11.00
Restaurantene åpner, og øltørste musikanter som har spilt først foretar den egentlige dømmingen. Nytt av året er at det blir matservering og langbord i første etasje i Grieghallen.

Fredag kl 14.00
Rekkefølgen på pliktnummeret offentliggjøres, dommerne låses inne i Holberg. Salige Holberg ville fylt 340 år i år hvis han hadde vært i live.

DOMMER: Guro Haugli debuterer som dommer i NM-sammenheng. Hun skal vurdere korpsene i 1. og 5. divisjon. Foto: Andreas Roksvåg 

15.45:
Tromsø Brass får æren av å åpne årets 3. divisjon. Korpset, eller Brassen, som de selv omtaler seg, er det korpset med lengst reiseveg.

16.00
Nå er det alvor.  Elitedivisjonens pliktnummer starter og ti ganger skal dommerne høre det samme stykket. Pliktnummeret kan best sammenliknes med Tvungen Yatzy. Og på samme måte som 500 meteren er den viktigste distansen i et all round mesterskap på skøyter, er det viktigst å gjøre det godt på pliktnummeret. Årets pliktnummer er Symphony of Colours av komponist Simon Dobson.

KOMPONISTEN: Simon Dobson står for årets pliktnummer, Symphony of Colours. (hentet fra simon-dobson.co.uk)

22.00
Baren stenger, publikum har bestemt seg for hvem som har levert og alle ser frem til neste dag.

Lørdag

kl 07.30:
Dommerne i 1. divisjon samles til en pep talk sammen med – jada, fortsatt musikksjefen.

08.30:
Maratondagen starter for Stein Skorpholm. Han skal lose seerne gjennom BrassPass TV sin sending både i 1. divisjon og elitedivisjonen. Han kom sikkert greit gjennom gårsdagen også, da han var vert for pliktnummeret. Morgentrøtte sjeler i salen vil legge merke til at de to første korpsene spiller samme stykke, nemlig Bipolar av Stijn Aertgeerts.

STRØMMING: Også i år er det mulig å få med seg hvert minutt av de 76 korpsene som deltar i årets NM brass. Som i fjor er det BrassPass.tv som har ansvar for å vise konkurransen. Arkivfoto: NMF/Monika Heggem

10.00:
Siste divisjon i Peer Gynt-salen starter, nemlig 4. divisjon. Skeie Brass får æren av å være første korps på podiet.

14.45:
Rosinen i pølsen – eller elitedivisjonens selvvalgtavdeling starter. Det er kun to norske dirigenter, men desto flere publikummere. Noen av korpsene fyller salen og de fleste korpsene forventer langvarig applaus. Og det får de – fordi de fortjener det.

18.00:
Utstillerne som har hatt to travle og innbringende dager rigger ned.

20.25:
Sjøforsvarets musikkorps skal spille kveldens festkonsert, og starter lydprøvene.

21.00:
Utdeling Mensaprisen. Før jul ble det formidlet at NMF ble vinner av Mensaprisen 2023. Selve overrekkelsen av prisen vil skje på scenen før festkonserten starter.

21.05:
Festkonserten starter – salen er i feststemning – og snart er det premieutdeling. Litt sånn som når du setter deg til bords på julaften. Snart vet du at gaveutdelingen begynner.

21.45:

Premieutdelingen starter og følger samme prosedyre som i fjor – eller som Miss Sophie sier; «Same procedure as every year, James». Til slutt står vi igjen med ett korps som kan titulere seg som norgesmester 2024, og som vil representere Norge under EM brass i Stavanger 2025.

22.30:
Siste post før målstreken. BrassNight i Grieghallens annen etage er det perfekte nachspiel for vinterens vakreste eventyr.