A: Anthun, Arvid Arvid er en kjent skikkelse både i brass- og janitsjarmiljøet. Bergenseren, som i mange år har gjort førdianer av seg, skal i år dømme elitedivisjon og 7. divisjon.

B: Barman Janitsjar
Trønderkorps, eller mer presist, Hitrakorps som debuterer i årets NM. Deltar i 7. divisjon og er siste korps ut i sin divisjon fredag kveld kl 20.28.  Aller sist spiller Sandefjord Musikkorps i 1. divisjon. De går på scenen 20.55.

C: Christiania Blåseensemble
ble opprettet i 2008 og er et studentstyrt ensemble laget av og for musikkstudentene i Oslo. Korpset har blitt norgesmester fire ganger, så watch out! I år er det Kai Grinde Myrann som dirigerer studentene.

Christiania Blåseensemble på scenen under NM janitsjar 2018. Foto: NMF

Christiania Blåseensemble på scenen under NM janitsjar 2018. (Foto: NMF)

D: Dirigenten Tryggest å ha en foran seg når pulsen slår. Ifølge sikre kilder har intet mindre enn 439 dirigenter vært involvert i NM opp gjennom årene. Som vanlig er flere som dirigerer mer enn ett korps. Heidi Uddu er et eksempel på det. Hun dirigerer både Byneset Musikkorps i 1. divisjon og Bispehaugen Ungdomskorps i 2. divisjon.

E: Elitedivisjonen Regnes som rosinen i pølsen under NM janitsjar. I år kan publikum nyte hele 11 korps i elitedivisjonen mot normalt 10. Årsak: I fjor var det ingen som rykket ned, men Sarpsborg Janitsjarkorps vant 1. divisjon og rykket opp. Gratulerer med opprykk og 100-årsjubileum til Særp!

F: Festen Hvis du ikke vinner divisjonen din, kan du alltids vinne festen. Og best av alt, her er det ingen dommere som kan frarøve deg vinnerfølelsen. Er du på Royal Garden rundt midnatt treffer du garantert noen som snakker korps.

G: Gilje, Reid Har i en mannsalder dirigert Mo Hornmusikk. Han dirigerer også Strusshamn Musikkforening fra Askøy. Begge korpsene er i elitedivisjonen. Strusshamn er også det største korpset av samtlige under årets NM. Hele 88 musikere inntar store sal i Olavshallen kl 15.25 på lørdagen.

Reid Gilje har erfaring med å lede janitsjarkorps og brassband med musikanter i alle aldre (Foto: NMF/John Vint)

H: Hygge Korpsensemble For de fleste deltakerne er NM janitsjar det samme som hygge. Men deltakerne i korpset som debuterte i 7. divisjon i fjor med et brak, har altså tatt hyggebegrepet inn i navnet. Korpset ble offisielt stiftet i Oslo høsten 2021, etter fire vestlendendinger fikk en idé om å starte et nytt korps i parken en sommerkveld.  Korpsets visjon er: “In it to win the party and play really nice with friends». Kan høres på Royal Garden på fredag kl 18.31.

I: Intonasjon Et begrep som dommerne strør en passende dose av i dommerkommentarene. Må ikke forveksles med tonnasje.

J: Jevnaker Ungdomskorps Deltar i 6. divisjon. Selv om de er et ungdomskorps, så har den som har vært med lengst spilt i korpset siden 1980. Selvfølgelig en klarinettist.

K: Krambua Puben i Krambugata et snøballkast fra Olavshallen, er stedet for de maleriske dommerkommentarene. Som regel er det stinn brakke og alt for få bak disken.

L: Luftforsvarets musikkorps Forsvarskorpset med tilholdssted i Trondheim serverer som vanlig festkonsert lørdag kveld. Nyt konserten uten tanke på hvilken plassering korpset ditt får under premieutdelingen.

Festkonserten med Luftforsvarets Musikkorps er alltid en opplevelse. Her fra fjorårets begivenhet. (Foto: privat)

M: Musikkorps kommer til å prege Trondheim denne helgen. 109 korps faktisk. Rekorden er 117.

N: Nidelven stille og vakker du er… Snor seg gjennom Midtbyen som en orm, før den siger sakte ut i Trondheimsfjorden. Vi anbefaler ingen å ta et bad her, selv om det skulle bli en overraskende seier i en av de åtte divisjonene.

O: Olav Sentralt navn i Trondheim. Olav Tryggvason grunnla byen, og det er en statue av han. Så har vi Olavshallen, Olavskvartalet og Hotell Grand Olav. Det er her det meste skjer de to dagene når 5095 deltakere inntar Midtbyen.

P: Prosjekt MMXIX Dette er en test på hvor god du er i romertall. Dersom du leser 2019 har du bestått. Korpset har deltatt i NM siden 2013 og består hovedsakelig av musikere fra Mjøsregionen.  To markante med fornavn Trond er blant dem som sitter på scenen når korpset starter ballet i 1. divisjon fredag kl 14.00.

Q: Quart de Poblet er en småby i nærheten avValencia. Mo Hornmusikk skal spille Miliarium, et stykke som ble urframført av blåseorkesteret «L’Amistat» fra nettopp Quart de Poblet i 2016. Syv år etter vil NM-publikummet kunne høre det samme stykket.

R: Royal Garden «ligg på motsatt side» synger Ola Uteligger.  Åsted for 3. og 6. divisjon under NM-helgen. I tillegg til at det også huser en del deltakere. Særdeles kort vei til Olavshallen, som forsåvidt også «ligg på motsatt side» – av Royal Garden.

Det blir neppe stille og rolige omgivelser når Janitsjar-Norge inntar Royal Garden. (Foto: privat)


S: Streaming
– eller strømming – blir det også i år. Men i år er det BrassPass.TV som sørger for at de som ikke får hørt konkurransen live, kan få det hjem i stuen på Gol, Guernsey eller Granvin.

T: Tretten Musikkforening debuterer i NM. Korpset fra Gudbrandsdalen har imidlertid eksistert helt siden 1904. Tretten spiller som nummer elleve i divisjonen med tolv korps.

U: Urfjell, Gunleik Reini dirigerer Bjørgvin Blåseensemble, ett av tre debutantkorps i år.  Det bergensbaserte korpset skal spille «Made in Bergen» av Svein Henrik Giske. Det skal for øvrig Ringsaker Janitsjar også, i en annen divisjon. Kan fort bli en god lytteopplevelse på Scandic Nidelven dette. Kl 17.30 sharp.

V: Vestre Aker Musikkorps har vært norgesmester tre ganger. Nå deltar korpset fra Oslo i 2. divisjon og stiller med et helnorsk program. Først er det Stabsarabesk av Ole Anton Thommessen, før de spiller Sørgemarsj av Edvard Grieg, arrangert av Torstein Aagaard-Nilsen.

W: Waldhorn Eller skogshorn eller bare horn. Uansett, så er instrumentet på plass under NM og vi har selvsagt ikke noe horn i siden til hornistene, snarere tvert imot.

..og det ser altså slik ut. (Foto: privat)

X: Xerxes – A Concerto March av John Mackay ble blant annet spilt av Lungegaardens Musikkorps i NM i 2014.

Y: Yngste deltaker er vi usikre på. Har du tips om hvem det er, send en mail til post@musikkorps.no dersom korpset har noen virkelig unge.

Z: Zzzzzz….  Natt til søndag må du huske å skru klokken en time frem, sommertid igjen.

Æ:
Er du i Trondheim og du til stadighet hører æ rundt deg, skal du vite at dette er trøndernes måte å si jeg på.

Ø: Østensjø Janitsjar
deltar i 5. divisjon. Med 52 musikere på scenen kommer det til å bli relativt trangt i lille sal når korpset skal på kl 10.37 på lørdag formiddag.

Å: Åsnes Hornmusikk
er stiftet i 1934. Korpset dirigeres av Ola Fredheim Haug, og har deltakere i alderen 13 – 75. Deltar i 4. divisjon og er andre korpset ut i divisjonen.