–  Jeg vil tilbake hvert år. Fordi det er den fineste uken i året.
Det forteller Bjørn Sagstad. Til sommeren blir det niende gang han reiser til Stavanger og Dirigentuka, og han er en av lærerne på Dirigentkurset. Dirigentkurset er det største kurset og passer godt for alle deltakere, både de som har vært med flere ganger og de som deltar for første gang.

– Mindre grupper, individuell veiledning og praksis med husorkesteret eller Stavanger Musikkorps av 1919, gjør at alle vil få utbytte av dette kurset, bekrefter produsent i Dirigentuka, Guro Haugli.

Guro Haugli. Frå masterclass med Stavanger symfoniorkester under Dirigentuka 2016 . Foto: Privat.

Guro Haugli. Frå masterclass med Stavanger symfoniorkester under Dirigentuka 2016 . Foto: Privat.

På Dirigentkurset får du trening i dirigentteknikk, partiturlesing og analyse. I tillegg til Sagstad vil Peter Szilvay, Mark Heron, Jukka Iisakkila og Trond Husebø være lærere på dette kurset. I år arrangeres Dirigentuka for tiende gang, og blant både lærere og deltakere finner vi flere som har deltatt i mange år. – Det er anerkjente navn som underviser på Dirigentuka. Dette er folk som har mye erfaring og kan sakene sine. De inspirerer og sørger for at deltakerne sitter igjen med gode opplevelser. Vi får gode tilbakemeldinger på lærerne.

Bjørn Sagstad har takket ja til professorstilling i Sveits.

En uke i dirigentboblen

Kjetil Djønne har deltatt på Dirigentuka flere ganger, både på Masterclass med Stavanger Brass Band og Fordypningskurset. Djønne er dirigent, komponist og utøver i Eikanger-Bjørsvik Musikklag. Han forteller at Dirigentuka har vært til stor hjelp i å gå fra instruktør til dirigentrollen.
– Å ha en uke i året hvor du kun fokuserer på dirigering, med mange rundt deg som gjør akkurat det samme, er veldig lærerikt. I tillegg er det veldig høyt nivå på lærerne på kurset.

Djønne beskriver Dirigentuka som en sosial og lærerik uke, og oppfordrer alle dirigenter til å melde seg på.
– Det er bare godt å komme seg litt ut av komfortsonen av og til!

Også Ingrid Øien trekker frem det sosiale ved Dirigentuka som en viktig faktor for at hun kommer tilbake år etter år.
– Å være dirigent er et ganske ensomt yrke. En uke hvor man kan treffe kolleger og være i dirigentboblen er veldig givende.

– En uke hvor vi kan nerde korps og direksjon, og alt det der!
David Erichsen dirigerer skolekorps og voksenkorps i Horten. Å knytte kontakter og få nye venner i korps-Norge er noe han ser på som uvurderlig i sitt videre arbeid som dirigert.

Ingrid Øien har tidligere vært gjest i podcasten Ambis. Hør episoden her. 

Tilbud til alle

Egoet – det parkerer vi utenfor. Her inne handler det om å lære og å skape et godt læringsmiljø.

Ordene tilhører Morten Wensberg, han som ofte omtales som Dirigentukas far. Og at det er et godt læringsmiljø, kan Erichsen skrive under på.
– Jeg skulle gjerne meldt meg på Dirigentuka tidligere, men trodde det var elitepreg over det. Men her er det fantastiske lærere, fantastiske deltakere og fantastiske ensembler man får lov til å jobbe med. Og har man utfordringer, er det alltid noen som kan hjelpe deg.

Ingrid Øien er enig.
– Dirigentuka passer for alle, både ferske og erfarne dirigenter. Det er flinke lærere som inspirerer og instruerer godt. De tar utgangspunkt i der du starter og tar det enda lengre.

For de som har deltatt på Dirigentuka flere ganger tidligere eller ønsker større utfordringer, er Fordypningskurset med Bjergsted Blåseensemble eller Masterclass med Stavanger Brass Band eller Stavanger Symfoniorkester, et tilbud. Aspirant-/juniordirigentkurset og Skolekorpsdirigentkurset er et tilbud for dirigenter som spesialiserer seg innen aspirant-/juniorkorps og skolekorps, og har et større fokus på pedagogikk og metodikk.

Nå gleder Guro Haugli seg til å ønske deltakerne velkommen til den tiende Dirigenuka og minner om at påmeldingen er åpen.
– Dette gleder jeg meg til hele året. En uke fylt med gode foredrag, teknikktimer, mesterklasser og alt tenkelig dirigentstoff. Noe for alle typer dirigenter!

Påmeldingsfristen er 1. mai. Her kan du lese mer om kursene og lærerne.