I løpet av kurset skal musikerne blant annet delta på instrumentalundervisning, gruppeprøver og masterclasses med musikere fra Sjøforsvarets Musikkorps. Avslutningskonserten på fredagen er kronen på verket, der de skal få vise hva de har øvd inn sammen. Ensemblet ledes i år av Ingar Bergby som til daglig er fagdirektør/kunstnerisk leder i nettopp Sjøforsvarets Musikkorps.

Målet er å lage en konsert på et profesjonelt nivå.

– Dette er et prosjekt jeg har gledet meg til å være med på, sier Bergby. Og legger til; – Målet er å lage en konsert på et profesjonelt nivå. Det å blande profesjonelle musikere og amatører gir ofte et løft i opplevelsen. Et pluss for begge parter er å få spille i en større symfonisk besetning.

Enda høyere nivå

Det har vært en prosess på forhånd hvor deltakerne har sendt inn opptak i tillegg til sin søknad om å få være med på kurset. Disse har vært gjennomgått av en komité, hvor blant annet Tormod Flaten som spiller euphonium i Sjøforsvarets Musikkorps, har vært med.

Tormod Flaten spiller i Sjøforsvarets Musikkorps Foto: Stein Skorpholm.

Tormod Flaten spiller i Sjøforsvarets Musikkorps. Foto: Stein Skorpholm.

– Det er andre året Sjøforsvarets Musikkorps er med på Norsk Blåsesymfoni, og det er et veldig flott prosjekt å være med på, sier Flaten.

– Jeg har jo vært med å lyttet til alle innsendt bidrag og vil påstå at nivået på musikerne i år er enda høyere enn det vi hadde i fjor. Det er et imponerende høyt nivå på de som søker, sier han. – Noen av deltakerne var også med i fjor, og jeg kan merke utviklingen på det året som er gått siden sist, legger han til.

Hektiske og intense øvingsdager for musikerne i Norsk Blåsesymfoni

Solistoppdrag

I år kunne man også sende inn ønske om å få være solist med ensemblet.

– Det var et veldig sterkt felt som meldte sin interesse for å være solist på konserten på fredag. Det var en veldig kjekk, men vanskelig oppgave å skulle plukke ut en av så mange flinke musikere, men vi valgte å gi oppdraget til Mattias Baardsen Haaland på klarinett, sier Tormod Flaten.

Mattias Baardsen Haaland, er den som skal få være solist med ensemblet. Han skal framføre Nikolai Rimsky-Korsakov sin konsert i Eb-dur, for klarinett og blåseorkester.

– Det er utrolig lærerikt og kjekt å få være her på Norsk Blåsesymfoni, sier Mattias.  – Det å få spille side om side med profesjonelle musikere gir meg et stort løft, og ikke minst er jeg klar til sesongen begynner igjen, smiler han.

Mattias Baardsen Haaland, er solist på konserten. Foto: Stein Skorpholm.

Mattias Baardsen Haaland, er solist på konserten. Foto: Stein Skorpholm.

– Det er selvfølgelig ekstra stas å få være solist med dette flotte ensemblet, og å få spille under enn så inspirerende og flink dirigent som Ingar Bergby, avslutter Mattias Haaland Baardsen, før han løper inn for å rekke øvingen som akkurat har startet igjen.

Det er ekstra stas å få være solist med dette flotte ensemblet

Stort program

Fredag 17. august er det avslutningkonsert for Norsk Blåsesymfoni, i Peer Gynt-salen i Bergen. Konserten starter klokken 18.00, og her kan du få høre det litt over en time lange programmet som musikeren har øvd inn i løpet av uken. Norsk Blåsesymfoni spiller under ledelse av Ingar Bergby, og musikksjef i NMF Rune Hannisdal, er konferansier.

På programmet står følgende verk:

Lincolnshire Posy komponert av Percy Aldrigde Grainger

Konsert for Klarinett og korps i Eb-dur komponert av Nikolia Rimsky-Korsakov
Solist: Mattias Baardsen Haaland, Klarinett

Redline Tango komponert av John Mackey

Festmarsj komponert av Johannes Hanssen

Goldberg 2012 komponert av Svein H. Giske

Norsk Blåsesymfoni blir gjennomført med støtte av Dextra Musica og Sparebankstiftelsen, og vil etter planen bli gjennomført i samarbeid med Forsvarets Musikk også i årene framover.