Når Marinemusikken og de unge blåserne og slagverkerne møtes til felles musisering på Hjertnes kulturhus, får de spille musikk som er skrevet nettopp for et slikt stort og utvidet korps.

– Det er noe av det som virkelig er spennende med en slik uke, at vi kan spille musikk som man vanligvis ikke får gjort bare med et militærkorps. Med påfyll av 26 entusiastiske ungdommer, får vi nesten dobbelt så stor besetning, og vi kan velge et større repertoar, sier årets dirigent for Norsk blåsesymfoni, Nils Erik Måseidvåg.

Stort dirigenttalent

Måseidvåg (29) fra Stavanger regnes som et av Norges store dirigenttalenter og han har allerede gjestet flere norske profesjonelle ensembler med suksess, inkludert alle de store byenes symfoniorkestre, KORK og alle de fem forsvarskorpsene. Gjennom konkurranser har han dirigert orkestre som London Symphony Orchestra, Rotterdam Sinfonietta og Danmarks Radiosymfoniorkester. Gjennom 2018-19 var han assistentdirigent for Bergen filharmoniske orkester.

– Bakgrunnen min er fra orkestrene, men som klarinettist har jeg ingen problemer med å forholde meg til korpsene. Jeg har deltatt med Christiania Blåseensemble på NM janitsjar, og i år dirigerte jeg også korpset, sier Måseidvåg.

Han er spent foran uken som kommer, og gleder seg til å sy sammen en konsert med mye og stor musikk.

– Vi skal spille totalt seks stykker på konserten, og da er det bare å gi bånn gass fra mandag morgen. Jeg ser frem til at de unge blir smittet av den profesjonelle strukturen i korpset, samtidig som den entusiasmen de kommer inn med også kan slå positivt ut på hele gruppen.

Nils Erik Måseide (29) fra Stavanger skal dirigere Norsk blåsesymfoni 2022

Førstereisgutt

En annen som er spent er hans bysbarn Bendik Skarpnes (20). Han har aldri deltatt på noe sommerkurs i regi av NMF, så han debuterer i kurssammenheng. 20-åringen har spilt i Eiganes Skolekorps, og spiller nå i Bjergsted Blåseensemble.

– Det blir stas å spille med et profesjonelt orkester. Jeg gleder meg også til å spille sammen med andre jevnaldrende og det å få testet ut en slik prosjektuke, sier Bendik, som spiller bassklarinett.

Konserten inneholder hovedsakelig musikk fra USA, men byr også på fransk musikk. Hovedverket er Michael Colgrass’ Arctic Dreams. Her tas publikum med på en spennende reise til arktiske strøk. Verket byr også på spennende effekter som strupesang og et sjømannskor. Fra USA får publikum også høre Asphalt Coctail av John Mackey, Chorale and Alleluja av Howard Hanson, Lullaby for Kirsten av Leslie Bassett og  In Memoriam av David Maslanka.

Konsertens franske verk er Dionysiaque av Florent Schmitt. Verket ble skrevet allerede i 1914 og er bl.a. inspirert av Stravinskijs Vårofferet. Verket beskriver feiring av den greske guden Dionysos.

– Det kommer til å bli en bratt læringskurve for de 26 ungdommene, men det tror jeg de er innstilt på. Det er mange stemmer på hvert instrument, så det blir mye ansvar på hver og en av dem. Jeg gleder meg til å skape en felles musikalsk enhet ut av Marinemusikkens 28, pluss de 26 som kommer i tillegg, avslutter Nils Erik Måseidvåg.

Billetter

Billetter til konserten kan du kjøpe her.

Skolekorpsmusikanter kommer gratis inn, gratisbilletter kan hentes i billettluka.