Ungdommens musikkmesterskap (UMM) er et mesterskap i fremførelse av klassisk musikk for alle under 26 år. NMF er, sammen med Norsk kulturskoleråd, Musikkpedagogene og Norges musikkhøyskole, en av arrangørene. De regionale mesterskapene avholdes de to første ukene i november og de som presterer best i sine klasser kvalifiserer seg til det nasjonale mesterskapet som arrangeres på Norges musikkhøgskole i Oslo, 16.-19. januar.

Rekordpåmelding

Prosjektleder i NMF, Berit Handegard, kan fortelle at i 2019 har det vært rekordpåmelding.
– Vi ser at det er veldig mange gjengangere i konkurransen og det forteller oss at deltakerne synes UMM er både kjekt og nyttig.

UMM er eneste nasjonale solist- og kammermusikkonkurranse for blåsere og slagverkere, og  konkurransen gir et viktig tilbud til flinke, unge musikere som vil prøve seg som solister.
– Blir enkeltpersoner i korpset bedre, blir også korpset bedre, sier Handegard.

Vinnerne av hver klasse får tilbud om solistoppdrag. Tidligere vinnere har vært solist for blant annet Forsvarsmusikken og Kringkastingsorkesteret (KORK). Nettverksbygging er også noe Handegard trekker frem som et viktig aspekt ved konkurransen.
– Dette er fremtidens instruktører og dirigenter.

Deltar for fjerde gang

Yngve Abelvik (17) spiller walthorn i Midtun Skoles Musikkorps og deltar i UMM for fjerde gang i år. Han mener dette er fin plattform for å utvikle seg som musiker og han har fått grundige tilbakemeldinger fra juryen tidligere. For Abelvik, som nå går i 2. klasse på musikklinjen ved Langhaugen videregående skole, er dette en fin arena for å bli kjent med andre musikere. På sikt ønsker han å studere musikk, kanskje i utlandet.

Det er kjekt og inspirerende å få prate med andre musikanter og det er mange blide og støttende ansikt i salen. Alle vil det beste for hverandre.

Tidligere år har Abelvik kommet helt til den nasjonale finalen. Det har vært kjekt og lærerikt å få reise til Oslo, og han setter pris på at musikkstudenter kommer for å se de yngre musikantene spille.
– Jeg forventer bare å ha det gøy. Det er kjekt og inspirerende å få prate med andre musikanter og det er mange blide og støttende ansikt i salen. Alle vil det beste for hverandre.

Yngve Abelvik deltar i UMM for fjerde gang. Foto: Privat