I 2001 startet prosjektet Bands Crossing Borders i regi av daværende Fredskorpset. Etter hvert gikk prosjektet over fra å være et prosjekt med fokus på kulturutveksling til å sette helse i sentrum, og navnet på samarbeidet ble PULSE.

I løpet av denne tiden har NMF vært vertskap for 75 sørafrikanere og hele 86 deltakere fra Norge har vært i Sør-Afrika. En av dem er Birthe Kråkenes Bjørnstad. Hun var i Sør-Afrika i 2006-07 og var 25 år da hun tilbrakte et år i landet. Hun var innom Pretoria, Rustburg og East London og hadde et begivenhetsrikt år.

– Jeg var forholdsvis nyutdannet lærer den gang, og oppholdet i Sør-Afrika var mitt første skikkelige arbeidsforhold. Det blir fort litt klisjéaktig når en skal beskrive et slikt år, men jeg ble veldig oppmerksom på hvor godt jeg hadde det, hvor god oppvekst jeg hadde hatt og at ting jeg hadde opplevd som utfordrende i realiteten var bagateller.

– Hva betydde mest for deg?

– I ettertid ser jeg at en del av de elevene jeg hadde har fortsatt med musikk. Noen av dem spiller for eksempel i miiltærkorps. Det at vi kom ned med spilleteknisk kunnskap og kunnskap om noter har kanskje vært det som har dyttet dem videre og fått dem til å satse på musikken, forteller Birthe.

Vil tilbake en dag

Etter oppholdet i 2006-07 deltok Birthe på 10-årsjubileet i Sør-Afrika. Årets jubileum markeres i Oslo og i Johannesburg, og det skal feires med en virtuell utstilling, som både peker bakover og fremover. I tillegg blir det fremført et nykomponert stykke. Et stykke som i god samarbeidsånd er komponert av sørafrikanske Ndabo Zulu og norske Magnus Murphy Joelson. Førstnevnte er tidligere deltaker i samarbeidsprosjektet.

– Det skal bli veldig kjekt å reise bort på lørdagens jubileumstreff. Jeg gleder meg til å treffe igjen folk og ikke minst å høre om hvordan det går med prosjektet nå. Og så blir det spennende å høre det nykomponerte stykket, sier Birthe, som håper at hun en dag kan ta med seg sine egne barn til Sør-Afrika.

– De spør stadig vekk. Når skal vi få være med til Afrika? Det hadde vært kjekt å fått vist dem hvor jeg var for 15 år siden.

FERIEPULSE: Har vært populære arrangement, og er noe av det Silvelin Havnevik trekker frem som et resultat av samarbeidet. Her er fra VinterPULSE i Oslo 2020 like før nedstengingen.

Silvelin Havnevik er også en person som har vært sentral i samarbeidet med Field Band Foundation (FBF). Hun har vært der nede i to perioder og har fulgt prosjektet som NMF-ansatt i etterkant.

– Hva tenker du er det viktigste som har kommet ut av samarbeidet mellom de to organisasjonene?

-Et utvekslingsprosjekt handler om møter mellom organisasjoner og menneskene som er involvert i organisasjonene. Det å jobbe tett på FBF og de sørafrikanske deltakerne tenker jeg har bidratt til at vi har fått utfordret våre vante arbeidsmetoder og tankesett om vår egen aktivitet. Det har bidratt til økt respekt for andres kunnskap og ikke minst for egne, andres og felles utfordringer. Verden blir uten tvil mindre når nettverket utvides. Dette opplever jeg har bidratt til utvikling og holdningsendring. Det å se på korpsaktiviteten som et verktøy går ikke på bekostning av kjerneaktiviteten, det bidrar til å styrke den.

Memory Lane

Vi har utviklet FeriePULSE som er inspirert av FBFs måte å jobbe på og fått et aktivitetsbibliotek å være stolt av. Sammen har vi utviklet flere musikkstykker som er tilgjengelige gjennom Norsk Noteservice og vi har kommet i kontakt med enda flere partnere på veien.

– Hva gleder du deg mest til i forbindelse med feiringen på lørdag?

– Jeg gleder meg voldsomt til å treffe alle de tidligere deltakerne som kommer og bli oppdatert på hvordan de har det, til å få treffe FBF på skjermen og ikke minst til å endelig få vise frem den digitale utstillingen for partnerskapet. Jeg tenker det er utrolig stas at Toneheim folkehøgskole har lagt andre ting til side for å spille inn jubileumsstykket Ukhamba for oss og gleder meg til å la gjestene få høre innspillingen. Jeg gleder meg til korpsøvelsen vi skal ha sammen med Thulani Maluleka og til å høre spillelisten med sørafrikansk musikk som han har satt sammen for oss. Jeg forventer at dette blir en reise ned Memory Lane fra start til slutt.

Her er utstillingen

Også Norec omtaler feiringen