Ikke minst ble leder av Kulturkomiteen på Stortinget, Svein Harberg (H), mektig imponert. Han var invitert til å holde åpningsforedraget på årets konferanse.

– NMF har noen flotte verdier. Engasjert, inspirerende og inkluderende. Jeg føler meg veldig inkludert her, og etter å ha hørt på Tverrelvdalen ble  jeg både inspirert og engasjert til å jobbe enda hardere for å legge til rette for korpsene. For det er det vi politikere kan gjøre; legge til rette.

– Gi beskjed til politikerne

– Ikke minst legge til rette for at hverdagen blir så enkel som mulig, sa han og minnet forsamlingen om at de må fortsette å stå på i kampen om fullt momsfritak.

– Vi vet vi ikke er i mål ennå, men vi ser behovene dere har.

Harberg måtte også innrømme at han hadde sans for NMFs visjon «Alle snakker korps».

– Da er det viktig at dere snakker med politikerne i kommunen om hva som kan gjøres for å bedre situasjonen for korpsene.

INSPIRERT: Svein Harberg  ble kraftig inspirert til å jobbe mer for korpsenes ve og vel etter åpningen på Hell.

INSPIRERT: Svein Harberg ble kraftig inspirert til å jobbe mer for korpsenes ve og vel etter åpningen på Hell.

Harberg uttrykte stor takk for at han ble invitert til Hellsymposiene, men som han la til:
– Det viktigste er at dere er her, og dere er alle like viktige, enten dere er musikanter, ledere, drillere eller dirigenter.

Og det er ingen tvil om at konferansen er viktig for mange, Sømna Skolemusikk fra Nordland bruker 40 000 på å sende ti deltakere til ungdomskonferansen.

Flott åpning

– For korpset er dette årets høydepunkt, sier prosjektleder for ungdomskonferansen, Håvard Hinsverk.

– De bor på firemannsrom og har en kjempehelg her.

Etter åpningen var det mange som snakket om Tverrelvdalen skole- og ungdomskorps fra Alta. De ble nordnorske mestere i 2013, og invitert til åpningen. Selv om de bare var sju musikere pluss dirigent på tuba, låt det som en kule.

– Et eksempel på at kvalitet ikke trenger å være ensbetydende med kvantitet, sa NMFs generalsekretær Karl Ole Midtbø på vei til lunchbordet.