– Dette er vi godt fornøyd med, sier korpsets dirigent, Magnus Brandseth.

– Jeg hadde håpet på andreplass og fryktet at vi ble nummer fire. Så dette er bra, sier han mens han studerer dommerkommentarene. Der kan han lese om «fantastic opening» og «wow». De samme dommerne kommenterte også at dette var tidenes nivå på ungdomsbrassbiten. Noe presidenten i EBBA, Ulf Rosenberg kunne skrive under på.

– Fantastiske prestasjoner. Så er det jo ekstra kjekt at korpset fra Lithauen, som tidligere alltid ble sist, kom på andreplass. Det gjør heller ikke noe at vinerkorpset i Premier Section var korpset fra Østerrike, med tanke på at EM skal arrangeres i Innsbruck i 2022.

JUBEL: Smørås Skolemusikk er blitt nummer tre i EM. Foto: Håkon Mogstad

Brødrepar i begge korpsene

Brødrene Undertun har denne helgen deltatt i EM brass begge to. Sondre (26) har sittet på Eikanger-Bjørsviks tubarekke, mens lillebror Jomar (snart 17) har deltatt med Smørås Skolemusikk i søndagens skolekorpskonkurranse. Korpset stilte i den yngste klassen, den såkalte Development Section. Det ble tredjeplass til de begge.

Det er også verdt å nevne at søster Tuva spiller i Krohnengen Brass band og er samboer med Henning Anundsen, som også har deltatt med EBML.

– Sondre har selvsagt vært et forbilde for meg. Det at han er kommet så langt, gir inspirasjon, sier Jomar som snart er ferdig med første året på Stend videregående skole.

– Det og en dag kunne sitte og spille sammen med Sondre i tubarekken i EBML hadde vært kult, fortsetter Jomar.

– For min del var det faktisk min søster som var forbildet mitt. Selv om hun var fire år yngre enn meg, så var det hun som fikk meg og en kamerat til å begynne i korpset, etter at vi hadde vært på en konsert og hørt på henne.

Så Sondre startet på kornett, men etter hvert tvang daværende dirigent, Eirik Gjerdevik han over på tuba.

– Jeg tror det var et godt valg. Jeg var ikke så flink på kornett, smiler Sondre.

Nervøs på vegne av broren

Men på tuba har han definitivt levert. Utenom tiden i Smørås Skolemusikk har han spilt to år i Flesland Musikklag, ett år i HMK Gardes Musikkorps og fem år i Krohnengen Brass Band.

– Hvordan havnet du i Eikanger?

– Jeg var vikar der noen ganger, så da Trond Helland ga seg for to år siden (også en tidligere Smørås-musikant) fikk jeg tilbud om å overta plassen, sier Sondre som til daglig er lærer på barneskolen.

– Hva er den største forskjellen på Krohnengen og Eikanger?

– Viktigste forskjellen er nok at vi øver fast to ganger i uken i EBML. I tillegg pløyer vi gjennom mer repertoar enn det vi gjorde i Krohnengern.

TUBABRØDRE: Jomar og sondre Undertun deltok begge i EM brass i Sveits. Foto :Håkon Mogstad

– Hva synes du om det Smørås leverte på scenen i dag?

– De har all ære av det de leverte i dag. Det er tøft å reise ned hit med så mange unge. Korpset fra Litauen hadde med en tiåring som den yngste. Smørås hadde opptil flere som var yngre enn det. Med så mange unge er det utrolig hvor bra klangen og intonasjonen var. Så merker jeg at jeg var faktisk mer nervøs da jeg satt i salen og hørte på dem enn da jeg selv spilte, sier Sondre.

Dirigenten takker av i EBML

Magnus Brandseth, som dirigerte Smørås Skolemusikk, var en travel mann i Montreux. Øvinger og konserter med EBML og øvinger og konsert med Smørås. Men nå er det slutt både for han og samboer Marit Holm. Sistnevnte har for sikkerhets skyld også spilt i Smørås. Fra nå av skal Magnus konsentrere seg om å dirigere Os Musikkforening og Smørås Skolemusikk. Hele 20 år har Magnus vært en del av tubarekken i EBML, lørdagens selvvalgtnummer var han og Marits siste opptreden i korpset.

– Det blir rart å ikke ha han der mer, sier Sondre.

– Han har vært både mentor og læremester, jeg kommer til å savne han.

Men Jomar får fortsatt glede av Magnus.

– Han pusher oss til yttergrensene, og iser at han behandler oss som han behandler voksenkorps og som han ville behandlet EBML. Vi merker jo at vi blir bedre av måten han dirigerer oss på, så det er kjekt å ha han som dirigent. Nå har vi hatt det kjekt på scenen, vi aner ikke hva resultatene blir, men de andre korpsene som er her er skikkelig gode. Vi har egentlig ingen formening om hvor vi havner, men det har vært noen utrolig inspirerende dager, blant annet var nesten hele korpset og hørte på EBML på lørdag, sier Jomar.

Etter den flotte tredjeplassen er Smøråsgjengen nå veldig klar for å feire med pizza.