Det er tre år siden vi kunne ønske velkommen til et fysisk arrangement. I 2021 ble det gjennomført digitale norgesmesterskap for skolekorps og korpsdrill. Alle arrangement opplever et lavere deltakerantall enn før pandemien.

Norgesmesterskapene byr på gode konkurransearenaer for alle genre.
I Larvik konkurreres det i Kulturhuset Bølgen og i Sliperiet Kulturverksted. I Stavanger konkurreres det i Kuppelhallen og Fartein Valen i Stavanger Konserthus. Alle salene har gode akustiske forhold for korpsmusikk.

Drillkonkurransen gjennomføres i Håkons hall på Lillehammer for aller første gang.

Deltakere

Det er 24 deltakerkorps i NM skolekorps janitsjar og 29 deltakerkorps i NM skolekorps brass. I NM korpsdrill er det 32 korps som deltar med 250 startnummer.  

I Stavanger konkurreres det i fire divisjoner, mens korpsene i Larvik konkurrerer i tre divisjoner. Alle korpsene  i brass og janitsjar er gjengangere og godt kjent med NM- formatet.

Program.no

I år vil det ikke være trykket papirprogram tilgjengelig på arenaene. Appen program.no kan lastes ned via appstore eller Google play.
Her vil dere finne spillerekkefølge, dommere, annonser og annen informasjon som normalt vil være på trykk.

Rekkefølgen finnes også her:
NM skolekorps brass
NM skolekorps janitsjar
NM korpsdrill

Resultatene publiseres også i appen.

Repertoar

På repertoarlisten finner vi flere norske komponister.
I NM skolekorps brass er det to bestillingsverk til norgesmesterskapet. Fredrick Schelderup har skrevet «Momentum Sequences» til Smørås Skolemusikk og Kjetil Djønne har skrevet  «Folklore» til Lyderhorn Skolebrass. Begge fremføringene er å høre i 1. divisjon. 
Andre norske komponister med stykker i NM er Haakon Esplo med «Get Ready» og Makalaka Boom» og Elisabeth Vannebso «Planetmarsj». Alle stykkene spilles av Lyderhorn Skolebrass i 4. divisjon. 

Peter Grahams “The Journal of Phileas Fogg” vil bli fremført hele fire ganger lørdag 25. juni. I 2. divisjon spilles stykket av Skodvin og Sevland, og i 3. divisjon av Ostereidet og Damsgård.
Jåtten og Tasta vil begge fremføre “Lions of Legends av Thierry Deleruyelle i 1. divisjon. Dette stykket vil også Krohnengen fremføre i 2. divisjon. 

Det er også flere bestillingsverk på programmet i NM skolekorps janitsjar. Lilleaker skoles musikkorps skal fremføre verket “Omnia” av Ingebjørg Vilhelmsen og Midtun skoles musikkorps skal spille verket “Triptych” av Øyvind Moe. Det er også flere andre norske komponister på programmet, deriblant Haakon Esplo og Fredrick Schelderup. Samnanger skulemusikklag fremfører verket Hereditas av Fredrick Scheldrerup, et verk som ble bestilt av Lilleaker skolekorps i 2019.

De mest spilte komponistene på årets NM skolekorps janitsjar er Philip Sparke og Jacob de Haan, med fire fremføringer hver. Jacob de Haans stykke “Oregon” er et velkjent stykke i NM-sammenheng, og blir i år fremført to ganger.

Festkonserter og premieutdeling

Å være solist på festkonsertene til NM skolekorps er en av flere premier for 1. prisvinnere i Ungdommens Musikkmesterskap.
I Stavanger vil  Tallak Bertin Thorgrimsen-Stensvold være solist på marimba med Stavanger Brass Band. Tallak deltar også med 1. divisjonskorpset Ravnanger Brass.
Stavanger Brass Band vil servere et bredt spekter av ulike stilarter, og korpset lover underholdende musikk med masse trøkk. Programmet vil inneholde godbiter fra filmmusikkens verden, storbandmusikk signert Gordon Goodwin og coverlåter i kjent Youngblood-stil.

Årets festkonsert i Larvik holdes av Brasskompaniet. Brasskompaniet består av ti messinginstrumentalister med bakgrunn fra Norges Musikkhøgskole og utøvende erfaring fra alle landets profesjonelle korps og orkester, både som fast ansatte og frilansere. Ensemblet ble stiftet i 2012. I tillegg får du oppleve slagverksduoen Brothers duo. Daniil og Jaroslav Letiagin  spiller alle typer slagverksinstrumenter og er vinnere av flere konkurranser, blant annet Ungdommens Musikkmesterskap. Som korpsmusikere er de aktive i Strusshamn Musikklag og Hordalands Ungdomskorps. Dette er veldig aktive musikanter som deltar på forskjellige prosjekter, konserter og festivaler, både som solister og som duo.

Sosiale medier

Det er mulig å følge arrangementene på våre kanaler i sosiale medier:
Instagram 
Facebook

Fokus på utvikling

NM skolekorps er et av årets høydepunkt for både utøvere, foreldre, instruktører og dirigenter. Konkurransene skal fungere som et verdifullt virkemiddel for å bidra til positive og utviklende korpsopplevelser. Langsiktig, målrettet og nitid øving skal presenteres for både publikum og dommere.

Å delta i NM kan være utviklende for korpset. Forutsetningen for å lykkes er å bruke konkurransen som et virkemiddel i korpsets musikalske utvikling.  Med riktig fokus oppnår en at både korpsets og enkeltmedlemmets selvfølelse og identitet blir styrket. Det er gøy å vinne, men aller best er det å vinne over seg selv!

I tillegg til egne prestasjoner, er NM også en unik mulighet til å oppleve andre korps, la seg begeistre over andres prestasjoner og bli inspirert til videre innsats. NM er en fantastisk arena hvor fellesskap og nettverksbygging mellom korps får en sentral plass. NMFs verdier; Fellesskap – Trygghet – Mestring – Utvikling  skal prege NM-arrangementene.