-To storheter møtes  

Både Stavanger symfoniorkester og Stavanger Brass Band gleder seg til samarbeidet, og til å dele scenen igjen. Sist de gjorde det var i 2018 da de sammen spilte Suvenir av Torstein Aagaard-Nilsen i forbindelse med Norges Musikkorps Forbunds hundreårsjubileum. 

 

“Det er spennende for oss i det frivillige musikklivet å få jobbe sammen med en stor og profesjonell aktør som SSO. Det krever mye av oss, og hver enkelt må strekke seg det lille ekstra for å møte godt forberedt til prøver og konsert. Sånn sett blir det svært utviklende for oss, som organisasjon og ikke minst musikalsk – både individuelt for våre musikere og som ensemble. I Norge er det lettere enn i andre land å få til gode samarbeid mellom frivillige og profesjonelle aktører, og det er denne konserten et vitnemål om.” – Anders Rydberg, leder for Stavanger brass band 

 

Anders Rydberg

 

Stavanger Symfoniorkester er også fornøyd med samarbeidet med Stavanger Brass Band, og gleder seg til konserten.

 

«Stavanger Brass Band er et brassband helt i Europeisk toppklasse og vi er veldig imponert over det høye nivået deres. Det finnes ansatte i SSO som spiller i Stavanger Brass Band, og flere av musikerne i Stavanger Brass Band blir brukt som vikarer i SSO. Vi ser veldig frem til denne konserten hvor Stavanger Brass Band som ensemble skal være solister i norgespremieren av Higgins: Concerto Grosso for brassband og orkester.

Det er viktig med samspillet mellom en profesjonell institusjon og det frivillige musikkliv. Mange ansatte i SSO blir brukt som lærere, instruktører og dirigenter og dette bidrar til å utvikle et aktivt musikkmiljø. Det fremmer også frilansmiljøet i regionen, og vi nyter selv fruktene av dette ved at flere kommer tilbake som publikum på våre konserter.» -Eirik Sigriest Oliver, produksjonssjef i Stavanger Symfoniorkester

 

Eirik Sigriest Oliver

 

-En mulighet til å nå et stort publikum 

Konserten er et helt spesielt samarbeid mellom to av regionens aller fremste ensembler, og de forenes i et unikt verk hvor scenen fylles til randen av musikere. Verket som skal spilles er Gavin Higgins Concerto Grosso, og komponisten som selv har vokst opp i brass band-miljøet i Wales, mener brassband har mye å tilby det klassiske publikummet.  

“Jeg har lenge ment at brassband har potensiale til å nå et større publikum. Her i Storbritannia har alle et bevisst forhold til brassband, vi vet alle hva det er og hvordan det høres ut, men til tross for dette er brassband sjeldent en del av klassiske musikkfestivaler og ses sjeldent utenfor sin egen smale konkurransekultur.” 

Da Higgins inngikk et samarbeid med BBC National Orchestra of Wales, bestemte han seg for å komponere stykket som han selv beskriver som: “Et stykke som vil engasjere nye publikummere i det musikalske potensiale for brassband, og kanskje revitalisere publikums forhold til brassband.” 

 

Gavin Higgins(Foto: Angela Barnes)

Med brassband, symfoniorkester og orgel i full utfoldelse, beskrives stykket som noe man bare må oppleve live. Stykket har også vunnet priser fra Royal Philharmonic Society Award og South Bank Sky Arts. Dette er en konsert du ikke vil gå glipp av!  

 

Konserten er en del av Bjergsted brass festival som arrangeres 18.-24.september i Stavanger.

Billetter til konserten kan du kjøpe her.