– Mitt første møte med Dirigentuka var helt fantastisk! Veldig gøy, inspirerende og lærerikt!

Det forteller Beate-Iren Gråberg.

–  Jeg hadde ikke hørt om Dirigentuka før jeg søkte på Digitale Dirigentstudier. Grunnen er nok at jeg er ganske fersk i mitt virke som dirigent, og har ikke all verdens med omgangskrets som er dirigenter heller. Forventningene mine før jeg dro var vel minimale. Jeg ante virkelig ikke hva jeg gikk til, og ble bare positivt overrasket over hele opplegget! Alt sammen!

Beate ble positivt overrasket over sin opplevelse med Dirigentuka. (Foto: privat)

For Heidi Synnøve var situasjonen ganske lik:

– Jeg var helt ny som dirigent da jeg møtte opp, så jeg var ganske nervøs! Men det som slo meg var at alle var så hyggelige og imøtekommende, sånn at man fort følte seg trygg og klar for å lære.

Hvilke forventninger hadde du til Dirigentuka før du dro?

– At jeg skulle lære veldig mye. Og det gjorde jeg! Men én ting jeg ikke hadde tenkt så mye på fra før, som også var verdifullt, var de bekjentskapene jeg fikk der. Jeg kjente ikke så mange dirigenter fra før, så det var veldig nyttig å få snakke med andre dirigenter, diskutere ting, og lære av hverandre. I tillegg fikk jeg jo vite at det finnes studier for skolekorpsdirigering, så jeg hoppet jo spontant på et av disse!

Heidi Synnøve studerer nå «Metodik för blåsorkester på hög nivå» ved Musikhögskolan Ingesund.

For Heidi var det én opplevelse som skilte seg ut i løpet av uka:

– Det var da vi skulle begynne å dirigere hverandre første gang. Jeg var nervøs og gruet meg litt, og hadde ikke så lyst til å gå opp foran alle de ukjente menneskene. Men de andre i gruppa var så hyggelige og flinke til å heie meg frem, slik at jeg turte å hoppe i det. Da merket jeg godt hvor støttende miljøet er på Dirigentuka!

Heidi var litt nervøs i starten, men de andre deltakerne heiet henne frem. (Foto: privat)

En del av timeplanen på Dirigentuka er at deltakerne jobber i grupper og øver ved å dirigere hverandre. Det veksles mellom å jobbe i større og mindre grupper og med ulike ensembler. Hver morgen starter også med en felles teknikkøkt.

Beate-Iren forteller hvordan hun opplevde dette:

– Jeg må si at første del av dagene hvor vi startet med dirigentteknikk og samspill/dirigering i grupper var det som appellerte mest til meg. Da var vi ikke så mange og jeg slappet mer av enn i de store fellessamlingene.

På spørsmål om de vil anbefale andre å dra på Dirigentuka er de enstemmige:

– Hopp i det!

Beate-Iren utdyper:

– Dirigentuka passer for alle som vil dirigere. Om du er fersk eller gammel i gamet, alle har en plass og vil kunne utvikle seg under denne uka.

Og skal du på Dirigentuka for første gang i år har de samme råd:

– Forbered partiturene godt på forhånd, da får du bedre utbytte av det som skal jobbes med på kurset. Dagene er lange og intensive med mye program.

– Og husk dirigentpinne, det hadde nemlig jeg glemt! avslutter Heidi Synnøve.

Vil du også delta på Dirigentuka? Les mer om våre kurs her og meld deg på innen 1.mai!