EM janitsjar 2023

Årets janitsjar-EM foregår i Megacite Amiens i Frankrike 6. og 7. mai og består av deltakerkorps fra syv europeiske land. Musikkforeningen Nidarholm representerer Norge etter å ha vunnet NM janitsjar i 2019. Styreleder Elise Reigstad kan fortelle at korpset gleder seg, og at det er en blanding av spenthet og nerver.

– Vi gleder oss veldig til helgen. Vi kjenner selvsagt på litt nerver, men det tror jeg bare er sunt. Denne turen har jo for så vidt vært planlagt siden 2019, så det er godt å endelig få reise. Nå har vi hatt to øvingshelger på rad, og vi føler oss godt forberedt. I tillegg hadde vi en Før-EM konsert i går med et solid oppmøte, som hjalp veldig på tryggheten og motivasjonen. Vi skal også ha en siste øving før avreise, samt en øving i Frankrike. Det har vært en god oppkjøring de siste ukene, sier Reigstad.

Har ventet lenge

Reisen til EM fikk en lang utsettelse på grunn av pandemi, og i løpet av den tiden rakk de også å vinne NM i 2022.  Nå gleder de seg til å endelig få delta, og sikter mot en god opplevelse og et godt resultat.

– Sist jeg telte var det rundt 1492 dager siden vi vant NM i 2019, og turen har vært planlagt siden før verden stengte. I løpet av årene som har gått er det ikke det samme korpset som vant NM, da vi har både mistet mange flinke musikere og fått inn nye. Men vi er klare, og gleder oss til å møte andre likesinnede fra hele Europa, sier Reigstad.

Musikkforeningen Nidarholm, dirigert av Bjørn Sagstad, entrer scenen i Frankrike Lørdag 6. mai klokken 16:00, og spiller følgende stykker:

Myth Forest – Stig Nordhagen

Mouvements Frenetiques – Alexandre Kosmicki

The Frozen Cathedral – John Mackey

Se det digitalt

Dersom Frankrike blir langt å reise, kan man heldigvis strømme begge konkurransedagene digitalt. Link til strømming finner du her.

Les mer om ECWO 2023 her.

Musikkforeningen Nidarholm etter å ha vunnet NM i 2022. Nå får de endelig reise til EM. Foto: Joakim Halvorsen/NMF

EM brass 2023

Mens janitsjarkorpsene konkurrerer i Frankrike, er Europas beste brassband samlet i Malmö for å kjempe om europamestertittelen. Her konkurrerer 33 korps fra 16 land om den gjeve tittelen. Hovedkonkurransene under EBBC 2023 foregår 5-7. mai, men festen er allerede i gang med ulike konserter, arrangementer og solistkonkurranse.

Det er Eikanger-Bjørsvik musikklag som representerer Norge, og gleder seg til å levere gode fremføringer. De deltar for 24. gang, og har 10 pallplasser og 3 seiere i beltet. Mediekontakten for korpset, Viggo Bjørge, opplever at korpset er klar for Sverige.

– Vårt fokus ligger på å levere maksimalt. Det er skyhøyt nivå blant de beste korpsene, og vi vet at man kan gjøre alt man kan for å vinne, men likevel ende på femteplass. Etter å ha deltatt 23 ganger tidligere har vi gode oppkjøringsrutiner, og vet hvor vi må legge listen for å oppnå de gode resultatene. Vi gleder oss til å komme i gang, og kan garantere to gode fremføringer. Resten er opp til dommerne, sier Bjørge.

Eikanger-Bjørsvik musikklag på scenen under NM Brass 2023. (Foto: John Vint)

Representanter i ungdomskonkurranse

Under EBBC arrangeres det også ungdomskonkurranse . Dette er en egen del av mesterskapet for skolekorps, og arrangeres nå for 19. gang. Smørås Skolemusikk er Norges representanter, og er klare for nok en EM-tur. Dette blir deres tredje gang i konkurransen etter å ha tatt 3. plass i 2019 og 2. plass i 2022. Korpsleder Jannicke B. Johansen har tro på en flott konkurranse og korpstur.

– Det er alltid litt stress før et EM. Vi har hatt utvidete øvelser og holdt seminarer og konsert, og føler oss klare for å reise. Vi har medlemmer helt ned i femteklasse, så det er viktig for oss at alle i korpset får en god opplevelse med turen. Jeg vil si de gru-gleder seg, sier Johansen.

Smørås Skolemusikk og Eikanger-Bjørsvik musikklag har deltatt i EM sammen før, og har et godt forhold. Viggo Bjørge fra Eikanger-Bjørsvik gleder seg til nok en tur med skolekorpset.

– Det er veldig kjekt å reise sammen med Smørås. De er et godt skolekorps, og vi har gode relasjoner. Vi deler samme øvingslokale, og har en representant som spiller i begge korpsene. Jeg har troen på at de kommer til å gjøre en flott innsats i år, sier Bjørge.

Smørås Skolemusikk under NM Skolekorps 2022. (Foto: privat)

To norske deltar i European Youth Brass Band

I tillegg til å delta i konkurransene med to korps, har også EBBA valgt ut to Norske musikere til å være med i European Youth Brass Band 2023. De som representerer Norge er Niklas Kirkevik Heggrenes på kornett, og Tobias Nicolai Transeth på Eb tuba.  Disse får anledning til å spille med noen av Europas beste ungdommer fra flere land, og spiller en rekke konserter under festivalen, blant annet under finalen i solistkonkurransen som finner sted onsdag 3. mai.

EBBC 2023 kan også strømmes digitalt via World of Brass her.

Les mer om EM i brassband 2023 her.