Men i løpet av fredag, lørdag og søndag skal tre norske korps i ilden. Både fjorårets EM-vinner, Eikanger-Bjørsvik Musikklag, Stavanger Brass Band og Tasta Skolekorps skal på scenen i Utrecht.

Fredag er det pliktnummeret Time for Outrage! av Marco Pütz. Lørdag er det selvvalgt avdeling, før vinnerkorpset kåres. Søndag deltar Tasta Skolekorps i yngste klasse for skolekorps, der de spiller som korps nummer fire.

Reiser for å vinne

Eikanger-Bjørsvik Musikklag vant fjorårets konkurranse og er i manges øyne favoritt til EM-tittelen også i år. Korpsets leder, Stig Ryland, er ikke uenig i det.
– Vi må akseptere at vi reiser som favoritt i år. Korpset har hevet seg noen hakk siden i fjor, men det er mye som skal klaffe for å gå til topps i en så tøff konkurranse. Men det er ingen tvil om at de 32 som sitter på scenen fredag ettermiddag reiser nedover for å vinne, sier Ryland.

Favorittstempelet har de tatt tak i ved å hente inn mentoren, Jon Gorrie. Han har snakket om å takle forventningspress og det å levere i en presset situasjon.

– Dette har medlemmene respondert positivt på, sier Ryland, og legger til at korpset er flink å fokusere på detaljer, og at dette er en av detaljene som forhåpentligvis vipper konkurransen i favør av korpset.

Kjekt med flere norske

I år er det 30 år siden korpset vant EM for første gang. De gjentok prestasjonen året etter, og det er et klart mål om å repetere denne dobbeltseieren.

– Ellers synes vi det er stor stas at Stavanger Brass Band også deltar. Det gir oss en ekstra motivasjon. En annen ting som er sterkt motiverende er alle de rundt 100 personene som reiser nedover for å følge oss. Vi skal gjøre alt vi kan for at de kan juble for norsk seier, avslutter Ryland.

Kan ikke vente

Tasta Skolekorps deltar som ett av fire korps i den yngste skolekorpsklassen på søndag formiddag. Korpset spiller følgende program:

Valerius Intrada – Jan de Haan
Valerius Variations  – Philip Sparke
Sugaria – Eric Sammut_arr: Reid Gilje
Solist: Skage Rollheim Larsen (Marimba)
Caravan – Ellington/Tizol_arr: Steve Sykes

Tirsdag spilte de konsert sammen med Stavanger Brass Band i Stavanger konserthus. NMF Rogaland stilte gratis konsert- og øvingslokaler til disposisjon, og for musikantene i Tasta var det enormt inspirerende å spille konsert med Stavanger Brass Band.

– Nå er vi så klare som vi kan bli, sier styreleder Martha Rødde. I tillegg til å være styreleder, har hun en datter i skolekorpset og en sønn i Stavanger Brass Band. Når korpset går på scenen på søndag er det 39 forventningsfulle musikanter som er svært godt forberedt.

Les om Tastas dirigent Morten Øvrebekk

Skjøld i begge korps

– Det har vært mye øving. Mange hadde med instrumentet på fjellet i påsken, og det har vært ekstraøvinger i helgene, men vi har passet på å ikke kvele de heller, sier Martha entusiastisk. Totalt er det 65 som reiser med «Tasta-flyet» i tillegg til at noen reiser på egen hånd.

– Før vi skal delta i konkurransen på søndag, skal vi øve hver dag. Men vi skal også høre på EM-konkurransen. Noen er veldig ivrige og kommer til å høre på alt, mens andre nøyer seg med noen få. Men alle må høre på de norske og ett til, smiler hun.

Det er tette bånd mellom de to Stavanger-korpsene. Flere som spiller i Stavanger Brass Band har tidligere spilt i Tasta Skolekorps. For noen er det ekstra spesielt: Sindre Skjøld deltar med førstnevnte og har sin datter Kristina med som siste års musiker i Tasta.

Vi ønsker de norske deltakerkorpsene lykke til. Følg med på facebook, instagram og snapchat. I tillegg blir konkurransen streamet på brasspass.tv

Les også: Norske deltakere i EYBB og solistkonkurransen