Vi traff dem begge etter at de hadde vært på scenen, med litt senkede skuldre – og spente på juryens tilbakemeldinger. De unge talentene var fornøyde.

– Det er jo noe viktig å jobbe mot. Det gir stor motivasjon til å øve og til å utvikle seg, noe som har vært spesielt viktig under pandemien, forteller Evelina. Håvard er enig, og utbroderer:

– Det å skulle spille for publikum er en motivasjon i seg selv. UMM er nok et høydepunkt i det musikalske året.

Godt forberedte

De to musikerne forbereder seg godt.

Jeg øver enda mer! Vanligvis øver jeg rundt to timer hver dag, men i forberedelsene til UMM har det blitt enda mer, avslører Håvard.
Jeg får hjelp og råd fra spillelæreren min til å velge musikk, men jeg velger noe jeg liker.

Evelina nikker, og forteller om prosessen etter at musikkvalget er gjort.

– Jeg lytter masse på andre tolkninger, og lar stykket ligge i bakgrunnen mens jeg sitter på bussen eller lager mat eller gjør andre ting. Da handler det om å få musikken inn under huden og finne sin egen tolkning, forklarer hun.
– Deretter har jeg fremført det i konsert for å venne meg til å spille det utenat, og å øve på å framføre det.

Endelig på scenen

Etter å ha kvalifisert seg fra semifinalene i mars, var dagen altså kommet da scenen ventet. Hvordan opplevde de kulminasjonen av alle timene med øving og terping?

Det var litt skummelt, men jeg hadde ikke for mye nerver, smiler Håvard.
– Jeg syns det gikk ganske greit. Jeg hadde en god følelse, og jeg syns det er spennende å lese hva dommerne skriver, men det viktigste var å gjøre en bra konsert.

Evelina kjente definitivt på nervene.
– Jeg var godt forberedt, og følte meg trygg på meg selv. Men da jeg våknet i dag morges var jeg kjempenervøs, og måtte ringe instrumentlæreren for hjelp til å roe meg ned, ler hun. Men det ordnet seg:
– Jeg kjente på nervene da jeg sto på scenen – men da jeg lyttet til opptaket etterpå hørtes det jo faktisk bra ut. Det var gøy!

Flotte resultater

Generalsekretær i NMF, Karl Ole Midtbø, har vært konferansier gjennom dagen.

– Programmet har flytt fint hele dagen, og jeg merker at utøverne har vært ekstremt godt forberedt – alle sammen, forteller han.
– Noen var litt spente, og noen litt mer spente enn andre, men alle har vært blide og glade, og dagen har vært fylt av god stemning, så det har rett og slett vært en flott da, smiler han.

Foto: Norsk Kulturskoleråd