Dermed gikk prisen som årets musiker også i år til en messingblåser, etter at purunge Florian Rademacher Krogsæter ble kåret til årets musiker i fjor.

20-årige Schieldrop var i superfinalen for noen år siden, uten å nå helt opp, men i år stemte alt for den sympatiske Oslo-gutten og han kunne smile bredest da avgjørelsen falt.

– Jeg begynte å spille tuba som 11-åring, men det første instrumentet jeg fikk var faktisk waldhorn, sier August.

Schieldrop spilte i Gjallarhorn skolekorps, Steinerskolens korps under ledelse av Robert Solberg Nilsen.

– Det var hans kone Lise som var spillelæreren min, etter hvert fikk jeg Frode Amundsen som lærer. Disse to er de som har betydd mest for min utvikling på tuba, sier en veldig fornøyd August Schieldrop.

Ungt talent

En annen pris som ble delt ut  under årets UMM-finale var NMFs talentpris. Håvard Breistein (11) fra Midtun Skoles Musikkorps kunne stolt motta 20 000 kroner og bevis på at han er årets talent.

– Dette var veldig kjekt, jeg vet ikke helt hva jeg skal bruke pengene på, kanskje jeg kan ta noen ekstra timer, sier den unge bergenseren.

I tillegg til å spille i et av landets ypperste skolekorps, er han også elev i kulturskolen. Der undervises han av Pernille Kaarslev. Hun beskriver Håvard som svært musikalsk.

ÅRETS TALENT: Håvard Breistein (11) fra Midtun skoles musikkorps fikk NMFs talentpris under årets UMM-finale. Foto: Egil Hofsli

– Av og til glemmer jeg at han bare er 11 år. Jeg må nesten ta meg i at jeg diskuterer musikk med han som en voksen, sier hun.

– Han spiller waldhorn, er det et krevende instrument å spille?

– Ja, det kan man si. Det er et instrument som inneholder et stort register, og det er krevende å utnytte hele dette registeret.

Bestemte seg for waldhorn som femåring

Pernille og Håvard har en halv time pr uke sammen, og repertoaret er annerledes enn korpsrepertoaret.

– Mer krevende?

– Tja, hun drar litt på det, men Håvard har satt seg med ved bordet og han nikker iherdig.

– Hvorfor ble det waldhorn?

– Jeg kjørte bil med pappa og vi hørte på Hobbiten av Johan de Meij. På slutten der var det et parti med waldhorn som jeg syntes var utrolig stilig.  Da sa jeg til pappa at det ville jeg spile når jeg ble stor.

– Og sånn ble det, sier far Christian Breistein. Som er korpsets dirigent.

– Han startet på kornett som seksåring, men da han var åtte gikk han over til waldhorn.

– Hvordan er det å ha pappa som dirigent da?

– Som regel går det greit, sier Håvard, mens Christian humrer litt over svaret.

Men i forkant av solokonkurranser er det Pernille som har regien.

– Jeg prøver å trykke på de rette mentale knappene, få han til å være fokusert, sier hun.

– I dag var jeg nesten ikke nervøs i det hele tatt, sier Håvard og legger til at han synes det er like gøy å spille solo som å spille sammen med korpset.

Alle resultater fra helgens UMM-finale finner du enten på umm.no eller i appen program.no.