NMF Hordaland arrangerer hvert år Ung Dirigent – et program som går over to helger. Unge musikanter kan delta for å lære om direksjon og få et innblikk i dirigentens rolle.

Starter tidlig

I 2019 valgte vi å starte Ung Dirigent allerede på svart kurs, slik at deltakerne fikk enda mer veiledning og muligheten til  gå litt dypere inn i faget.
NMF  er en sterk bidragsyter inn mot Dirigentløftet.  Med Ung Dirigent er vi med på å utvikle skolekorpsdirigenter som vi håper vil være med  å styrke det enkelte medlemskorps.

Les mer om Dirigentløftet

Lærer mye nytt

Som deltaker i Ung Dirigent lærer man om hvordan man skal lese et partitur, taktere og få innblikk i ensembleledelse.

Deltakerne fikk spørsmål om hva som var kjekkest med Ung Dirigent. Ikke så overraskende var svaret at det sosiale og det å møte andre med samme interesse var det aller kjekkeste.

– Hvorfor meldte de seg på Ung Dirigent ?

– Jeg har en stor interesse for direksjon, og ønsker å en dag jobbe som dirigent. Jeg meldte meg på kurset for å få en dypere innsikt i hva faget er, svarte en deltaker. En annen svarte

– Jeg ønsket å være med på Ung Dirigent fordi jeg ønsker å kunne være med som instruktør for de yngre i skolekorpset mitt etter at jeg slutter.

Deltakerne har altså ulike grunner til å melde seg på, men alle er enige om at kunnskapen de tar med seg videre er nyttig, uavhengig av om man ønsker å dirigere eller å instruere.

Jeg har en stor interesse for direksjon, og ønsker å en dag jobbe som dirigent

Mentor svært fornøgd

Trond Husebø er faglig ansvarlig for Ung Dirigent og har fulgt deltakerne siden desember. Han var svært fornøyd med samlingen.

– Det viktigste med denne typen kurs er å åpne opp mulighetene og prinsippene i dirigering, og samtidig gi de noen grunnleggende verktøy de kan få nytte av i lang tid fremover. Underveis klarer vi da å komme inn på praktisk anvendt teori, slagteknikk, kommunikasjon, formidling og inspirasjon, og alt dette foran et flott øvingsensemble.

– Jeg føler meg sikker på at alle her kan vi se igjen som dirigenter foran korps, der de vil fungere veldig godt!

– Hva er mest spennende i rollen som mentor for Ung Dirigent?

– Som mentor for så unge elever er det mest spennende å se de åpne seg, og vise den musikken de har i seg. Teknikk kan alle lære seg, men når de klarer å kombinere det med sin indre musikk og kraft blir det alltid en flott opplevelse å se!

Når de klarer å kombinere teknikk med sin indre musikk og kraft blir det alltid en flott opplevelse

Det blir ikke gjennomført svart kurs i år men på samspillseminaret Startklar! 14-19 år kan de som er 16 år og eldre velge Ung Dirigent som valgfag.