Etter regionale mesterskap i Tromsø, Mosjøen, Stjørdal, Ålesund, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Larvik, Oslo/Sandvika og Lillehammer, har 519 musikere blitt redusert til 184. To av de 184 kvalifiserte trakk seg, så 182 musikere i alderen 7 – 25 er i sving denne helgen.

Vil bli musiker

En av dem som har reist lengst til årets finale er Birgitte Frendal (18). Hun er fra Melbu i Vesterålen og deltok i den regionale finalen i Tromsø, der hun fikk 24 av 25 mulige poeng og dermed billett til Oslo. Hun deltar i treblås klasse 3, og med hele 17 deltakere er det den klassen med trangest nåløye for å komme til søndagens prisvinnerkonsert. Kun én av de 17 deltakerne får spille på søndagens konsert. Birgitte spiller som nummer to. Med seg har hun pappa Erlend.

– Det er første gang jeg deltar på UMM, så dette er en ny erfaring, sier 18-åringen som går på musikklinjen på Sortland videregående skole. Birgitte er fløytist og har piano som biinstrument. Hun har gått gradene i Melbu skolekorps, spiller også i  Melbu Musikkforening, der moren også spiller, pluss at hun spiller i Lofoten og Vesterålen orkesterforening.

– Målet mitt er å bli musiker, så jeg bruker mye tid på musikken, sier 18-åringen mens hun varmer opp.

Som 14-åring fant hun ut at hun ville ha arbeidsuken i Hærens musikkorps i Harstad. Noe som resulterte i at Synnøve Lid ble hennes lærer på musikklinjen. Under oppholdet med Hærens musikkorps fikk hun også spilt solo på konsert med dem, og hun har også hatt solistoppdrag med KORK.

Under oppvarmingen forteller faren om en jente som er veldig dedikert i alt hun driver med.

– Hun har drevet både med sykling og ski, og var god i begge disipliner. Men en skade i foten satte en stopper for mer idrett. Så nå er det musikk for alle pengene.

– Jeg aner ikke hvor godt dette er, sier hun etter at hun er ferdig med konserten.

Akkompagnatøren spør om hun er fornøyd – Birgitte griner litt på nesen og omsider kommer et njaaa. Men pappa Erlend er rolig.

– Hun er aldri fornøyd.

– Uansett blir det kjekt å få målt seg mot de beste  i hele landet, så får resultatet bli det det blir, smiler hun.

Kvalitet i alle ledd

Rut Jorunn Rønning (47)  er prosjektleder for tredje gang og synes årets deltakerantall er passe.

– Vi har imidlertid et potensial for å øke deltakelsen på de regionale mesterskapene vesentlig. Men vi har tatt noen grep, og vi har rekorddeltakelse på de regionale finalene. Mosjøen er for eksempel åsted for en regional finale for første gang.

– Hva er essensen av UMM?

– Jeg tenker at UMM først og fremst er en viktig møteplass. En møteplass der musikere fra hele landet og ulike sjangere samles til en musikalsk finale, der kvalitet i alle ledd står i høysetet. I tillegg får vi vist hele utdanningsløpet, noe som også er et poeng for oss, sier Rønning, som selv har spilt euphonium og i sin tid ble hun norgesmester for skolekorps brass med Røyken Skolekorps.

PROSJEKTLEDER: Rut Jorunn Rønning har travle dager under UMM-finalen.

–  Med så høy kvalitet på utøverne, er det også vesentlig at det er høy kvalitet på dommerne, fortsetter Rønning. Dommerne skal si noe om tolkning, formidlingsevne og teknikk. En av de mange dommerne under årets konkurranse er NMFs tidligere musikksjef, Harald Eikaas. Han var en av tre dommere i kammermusikk klasse 4 (19-25 år).  Eikaas, som nå er ansatt på Universitetet i Stavanger, er dommer i den nasjonale UMM-finalen for første gang.

– Jeg vil si at det var et høyt nivå. Og det gjelder alle de seks ensemblene som deltok. Det som slo meg var at det var tydelig å høre hvem som hadde spilt mye sammen og hvem som hadde tilbrakt mindre tid med samspill, fortsetter Eikaas.

– En kuriositet var at det deltok to kvintetter som spilte samme repertoar. Akkurat der fikk vi jo sammenliknet epler med epler. Men til tross for at vi dømmer ulike ensembler og med tre dommere som ikke kjente hverandre fra før, var vi veldig enige om resultatene, avslutter Eikaas.

Du kan også følge UMM-finalen  på umm.no med resultater med mer.