– Det viktigste med å delta i RM er ikke nødvendigvis konkurransen i seg selv, men jobbingen frem mot denne. Innøvingstiden er noe lenger enn til våre «ordinære» konserter og vi har derfor muligheten til å gå dypere inn i musikken, og jobbe på et detaljnivå vi ikke alltid har kapasitet eller tid til, forklarer korpsets Pål Anders Wien.

– Når teknikken sitter godt i fingrene kan man løfte blikket opp og få til et godt samspill, lytte mer til hva andre i korpset gjør og finne sin egen plass i helheten. Da kan vi virkelig skape gode musikalske øyeblikk og dette vil alltid være et overordnet mål for oss. Det er jo derfor vi er samlet hver tirsdag, smiler han.

Korpset har lave skuldre til konkurranseelementet, men:
– Selv om vi ikke har som uttalt mål å vinne konkurranser har vi en konsensus om at vi vil prestere bra. Det gjelder for alle konsertene våre, enten de er på byscenen ute i Sandvika eller i Olavshallen.

Alt om RM

Viktig med normalitet

– 2020 har vært et krevende år for oss og, men det er viktig for oss å kunne gi medlemmende en liten dose «normalitet» på tirsdagene, og vi har jobbet ganske hardt for å få til dette. Vi har mistet vårt faste øvingslokale for tiden, men vi har vært heldige som har funnet andre, midlertidige lokaler, avslører han.

– Hvorfor syns dere det er viktig å delta på RM neste år?
– Her hadde det vært fristende og svare at vi selvfølgelig skal delta for å forsvare Regionmester-tittelen vår fra 2019, men dette er ikke noe vi tenker mye på, hevder Wien. Motivasjonen ligger i målet det representerer.

– Vi kunne helt fint ha funnet på noe annet enn konkurransedeltakelse på det tidspunktet, men det er så viktig å holde på de få «normale» aktivitetene vi kan og våren er konkurranse-tid. Vi er også veldig glade for at NMF har fått til et så fint konsertlokale som Oslo konserthus noe vi synes er et godt alternativ til Olavshallens store sal, mener oboisten.

– Hvordan skal dere forberede dere til konkurransen i disse smittevern-tider?
– Vi har ikke egentlig nye tiltak utover å følge gjeldende smittevernsrutiner. Vi har en fantastisk smittevernsansvarlig, Simen Moxnes, som jobber hardt for å holde oss i ørene og tilrettelegge for trygg gjennomføring av de ukentlige prøvene, ler han.

– Vi oppfordrer alltid til gruppeprøver og at alle stiller godt forberedt hver tirsdag, men vi har nok ingen egne «nå skal vi delta i konkurranse»-forberedelser.

For SJO handler det om å utvikle seg selv

Iskald hornist

Opus 82 er et rutinert NM-korps, og er triste over at det neste år ikke blir noen tur til Trondheim. Samtidig sparer det kanskje korpset for tynnslitte nerver og iskalde musikanter?
– På et NM glemte en av våre hornister igjen hornet sitt på Rema 1000, og de ansatte ved butikken la for sikkerhets skyld horn på kjølelageret, ler Wien. Kanskje for å sikre holdbarheten?

For musikanter lei av korona gir Regionmesterskapet en mulighet til å fokusere på noe «vanlig» igjen.
– Det er mange som trekker frem dette med å kunne gå «dypere inn i musikken» og jobbe på detaljnivå utover rett finger på rett plass, forteller Wien. Han forteller om en entusiastisk gjeng.

– En tilbakemelding jeg likte godt var «Det er en akseptabel unnskyldning for å lage en kjempekonsert med et engasjert og kompetent publikum». De fleste uttaler at det å jobbe sammen for å prestere bra er noe de setter stor pris på.

Oboisten kommer med en krystallklar oppfordring til slutt:
– Vi oppfordrer absolutt våre nabokorps til å delta i RM 2021, høre på, og støtte hverandre i den vanskelige tiden vi er inne i nå.

Det har vi ingen problemer med å støtte!

Alt om RM 2021

Opus 82 er regionmester 2019

Opus 82 er regjerende regionmester i Øst