Etter fjorårets suksess med filminnspilling av Svein Fjermestads Jæren, bestemte dirigentene Arfon Owen (Frøyland og Lye skulekorps) og Birgitte Njå (Rosseland skulekorps) seg for å prøve seg på noe enda mer utfordrende og spennende til årets sommerprosjekt. Valget falt raskt på sjangeren hip-hop.

Hip-hop

Hip-hop er en sjanger som først oppstod i USA i bydelen Bronx i New York tidlig på 70-tallet. Sjangeren kjennetegnes hovedsakelig av rytmiske snakkemønstre og sjangerens popularitet økte og gikk fra å være subkultur til popkultur i løpet av 90-tallet.

Da valget falt på hip-hop følte Birgitte og Arfon at de trengte å få inn en ekspert på sjangeren for å få det genuine uttrykket de ønsket. Arfon kjente artisten VIXXN (Nikey Vital) fra et tidligere samarbeid han hadde vært med på sammen med Stavanger brass band. Inntrykket hans var at dette var en person som var positiv og åpen og de ble enige om å spørre Nikey om å delta i prosjektet.

Nikey Vital forteller «Når Arfon spurte om jeg hadde lyst til å være med på dette prosjektet, ble jeg interessert med en gang! Jeg leter alltid etter måter å utfordre meg selv og gjøre nye ting. Dette var definitivt noe nytt for meg. Stemningen var riktig, så jeg synes resultatet ble veldig bra. Vi hadde det så gøy i samarbeid med så mange flinke barn. Det var en flott opplevelse».

De var så heldige å få med seg produsenten Dan Lesler og den kreative prosessen kunne starte for alvor. Dan Lesler sier «Jeg var nysgjerrig på hvordan vi skulle angripe dette prosjektet i begynnelsen, men så fort vi ble kjent med hverandre var det mye som løste seg av seg selv. Det endelige produktet er unikt og noe vi alle kan være stolte over».

Teksten

Arfon og Birgitte syntes at det viktigste med hele prosjektet var at barna i korpsene skulle være med å lage selve teksten og bestemme tematikken i låten. Derfor ble det tidlig i mai avholdt en online workshop av VIXXN og Dan der alle medlemmene fikk si hva de synes er viktig for dem, både i hverdagen og med tanke på livet i korpsene på Jæren. Inspirasjonen fra barna brukte Nikey til å utvikle en raptekst.

Læringsutbytte

Birgitte forteller: «Selve ideen bak prosjektet handler om å vise bredden i det et skolekorps kan få til. Både jeg og Arfon synes det er viktig at korpsingene får lære om musikk i alle sjangre og at de får se hvor mye arbeid som ligger bak tre vellykkede minutter med musikk. Både VIXXN og Dan var fantastiske med de unge og inkluderte de i hele prosessen. Det var en fantastisk opplevelse for alle involverte.»

Musikkvideoen slippes på youtube via Vibå bondebrass sin facebookside fredag 2. Juli kl.18.00. Låten vil senere slippes på spotify slik at den kan høres om og om igjen.
Denne linken tar deg til videoen på YouTube – videoen blir aktivert Fredag 2. juli kl. 18:00 https://www.youtube.com/watch?v=dCNeUD8zQow

For de som vil synge med er selve teksten her:

Æren fra Jodd

Vers 1:

Huldri og haug,
tuft, dverg og draug/
bøyg og bustetroll
bykser inn i koll/
lufsar i kring
lett som ingenting/
Di som vett ka dette e, eg sende deg min love/
Å det gjør meg så stolt/
Kver time eg jørr det for time og hå, eg klappe for klepp, plassen e mitt chateau/
Dyrke det fram som det sådd på ein går og eg jørr det i dag og eg jørr det imårå/

(Hook)

Meg og mine spelare me leve for korps/
Alle øyne på oss når me pulle opp/
Inni hålå t et Troll elle carnegie hall/
Meg og gjengen min e definisjonen på samhold/
Du finne meg sør for skjævelandsbruå/ x2
Bære den æren fra Jodd/

Vers 2:

Ey, ey, det kunst, okay/
Bygge broer, går på brostein/
Du kan blåsa i det som ein klarinett/
Om du ikkje møte opp og holde det profosjonelt/
Okay, treffe venner som et trommeslag/
Masjere neri gada reppe plassen eg komme fra/
Kor me komme fra?/
Der di gror din mad, jobbe hardt og e penger i kvert åndedrag/

(Hook)