Nå når vi går inn i påskeuken har vi pratet med skolekorps, voksenkorps og en drilltropp. Ikke uventet har mange gjennomført digitale øvelser.

Vestnes Skolekorps  – Møre og Romsdal

Vi vil være enda mer kreative og tenke annerledes. Nå griper vi sjansen!  

 

Vestnes Skolekorps synes det er kjedelig at de ikke kan møtes, men ser lyst på situasjonen.
–  Det er litt spennende, nå blir vi nødt til å finne andre løsninger, sier dirigent Stjin Berbé. De har testet ut digital øving. Berbé synes det var en grei erstatning for tradisjonell korpsøvelse, men det kan bli litt kjedelig i lengden.
–  Vi vil være enda mer kreative og tenke annerledes. Nå griper vi sjansen!  

Da vi var i kontakt med Berbé kunne han fortelle om over 20 000 visninger på filmen fra korpsets drive-in-øvelse og et intervju med lokalavisa. I ettertid har også TV2 vist interesse for den kreative øvelsen. 
–  Vi har lenge snakket om å starte med YouTube og neste film er på vei, sier Berbé. Han forteller at korpset har gått ned i besetning de siste årene og at de ønsker flere medlemmer. Men han ser ikke mørkt på årets rekrutteringsperiode. 
–  Vi kan markedsføre oss på sosiale medier. Dette har vi snakket om tidligere også, men nå er vi nødt til å tenke utenfor boksen.

 

I denne situasjonen har korpset valgt å fokusere på å ha det gøy og være kreative sammen. Det blir lite samspill i denne perioden, men Berbé forteller om desto mer egenøving. 
–  Alle musikantene er elev ved kulturskolen, så de har digital undervisning med læreren sin der.

Berbé er selv lærer for flere av musikantene og forteller at enkelte er opptatt av å beholde formen, mens andre har øvd mer enn vanlig. 
–  Det går overraskende bra.

Oppdal Juniorkorps – Trøndelag

Tone Nordbeck er dirigent i Oppdal Juniorkorps. I starten var hun usikker på om hun turde eller mestret digital undervisning via Zoom. Hun brukte Messenger chat, hvor hun delte lydfiler, rytmeoppgaver og beskjeder. 
–  Etter workshop med Birigtte Grong i NMF tenkte jeg at dette bare er noe jeg må kaste meg uti. Hvor vanskelig kunne det være.. 

Nordbeck innrømmer at hun ikke fikk til alt første gangen, men at det går riktig vei, både for henne og musikantene.
–  Vi har hatt to digitale øvelser. Første gang var vi litt ukjent med Zoom, da ble det mest snakking. I tillegg til noen rytmeoppgaver, brukte vi god tid på å bli kjent med verktøyet. Uka etterpå gikk det bedre, det var flere av musikantene som fikk koblet seg opp og alle var godt forberedt. 
–  Det krever jo energi på en helt annen måte. Man får ikke samme responsen fra musikantene, sier Nordbeck.

Nordbeck er også rektor på kulturskolen og har snakket varmt om digitale øvelser til sine kollegaer. Å møtes digitalt har en stor verdimener Nordbeck.
–  I korps er man som en liten familie. Det er en verdi i å se hverandres ansikter, se at vennene har det bra og at ingen er syke. Det er viktig å ta vare på samholdet. 

Hafrsfjord skolekorps – Rogaland

 

Jeg har hatt det travlere enn noensinne med digitale øvelser og oppfølging av den enkelte musikant 

 

–  Korpset skal ha den tredje digitale øvelsen i dag (onsdag før påske). Det har vært litt prøving og feiling. Det er Ikke det beste utbytte musikalsk, men bra sosialt. Så å si alle møter opp, sier korpsets dirigent, Marita Schouw.  

Korpset har brukt plattformen Zoom. Når det gjelder egenøving har det variert veldig. 

–  Det avhenger mye av familiesituasjonen. Noen synes det er helt topp å øve, og vi ser også at en del opplever det motiverende med øvebingo. Hele situasjonen er jo litt uvirkelig, men vi har hatt over 90 % oppmøte på øvelsene våre. Jeg tolker det som at korpset betyr noe og at korpset er viktig for dem, sier Marita. 

Stavanger kommune er arbeidsgiver for henne og det har ikke vært aktuelt med permitteringer. 

–  Jeg har hatt det travlere enn noensinne med digitale øvelser og oppfølging av den enkelte musikant, avslutter Marita Schouw.

Larsgården Skolekorps  – Møre og Romsdal

Larsgården Skolekorps i Ålesund har valgt å legge all aktivitet på is denne perioden.
–  Vi var midt i planleggingen av blant annet NM skolekorps. Men vi rakk ikke få ting helt i boks før alt ble stengt. Det gjorde situasjonen vanskelig, forteller Elise Kalland Krogh-Leknes.  

Nå er de usikre på hva som skjer med dugnad som skulle gitt korpset inntekt. Men foreløpig harkorpset valgt å ikke permittere korpsets dirigent, Marianne Giske.
–  Det er ikke noe vi ønsker å gjøre, sier Krogh-Leknes.
Styret i korpset planlegger en spørreundersøkelse blant korpsets medlemmer for å avgjøre eventuell aktivitet fremover. 
–  Marianne er fantastisk, vi vet hun kommer til å stille opp for korpset.

Stjørdal Drilltropp   – Trøndelag

 
11 utøvere fra Stjørdal Drilltropp skulle delta i VM i Eindhoven, Nederland.  
–  De er selvsagt litt lei seg, forteller leder Aase Merete Lund.   

Selv om VM i drill er utsatt til august 2021, ligger ikke utøverne på latsiden.  
–  Treneren har laget treningsopplegg, som blir postet på Facebookgruppen vår. Vi holder kontakten. 

Drilltroppen har valgt å ikke permittere trenerne, men forteller at de ble nødt til å avlyse Trøndersk mesterskap (TM) i drill. Det vil gi negative konsekvenser for økonomien.
–  Det er vår største inntektskilde i løpet av året.  

11 utøvere fra Stjørdal Drilltropp skulle delta i VM Drill, påska 2020. Foto: Privat

 

Smørås Skolemusikk – Vestland

 

Korpset skulle representert Norge under EM brass i Litauen første helgen i mai. 

–  Musikantene møtte litt “veggen” i begynnelsen, men nå har stemningen snudd, sier styreleder Knut Rasmussen.  

–  Her må jeg få gi honnør til dirigenten vår Magnus Brandseth, som har vært en pådriver i denne prosessen.  

Korpset har måttet utsette årsmøtet og avlyse et loppemarked, som vanligvis gir en inntekt på 150 000,-.  

–  Vi har hatt flere digitale styremøter og hatt god kommunikasjon mot medlemmene og foreldrene i korpset, sier Rasmussen.  

Han legger til at hovedkorpset har hatt gruppeøving to ganger i uken, i tillegg har både juniorkorpset og aspirantene tilbud.  

Smørås Skolemusikk ble nummer tre i EM Brass 2019. Foto: Håkon Mogstad

 

Stokmarknes skolekorps – Nordland

Vi kontakter styreleder Jenny Danenbarger og hører trombonespill i bakgrunnen.  

–  Du skjønner, de har digital øvelse akkurat nå. 

–  Nettopp, har korpset hatt mange slike?  

–  Nei, dette er den andre og den første var på tirsdag. Planen er å ha to øvelser i uken, sier Jenny og legger til at korpset rakk å ha årsmøte før koronaen slo ut i full blomst.  

–  Men det meste er jo avlyst nå, blant annet korpsstevnet i Bodø i juni. Det syntes barna var leit, de hadde gledet seg til det. Men vi satser på at det nordnorske mesterskapet i høst går som planlagt, og vi deltok i fjor for første gang og ble nummer fire. Vi kan ikke legge oss ned og sove hvis vi skal gjenta den bedriften, sier Jenny og signaliserer dermed også at korpset står på så godt de kan i denne perioden.  

–  Ellers var vi på forsiden av lokalavisen denne uken i forbindelse med våre digitale øvelser! 

Så blir vi invitert til å lytte på Zoom-øvelsen og får et aldri så lite inntrykk av hvordan mange korps har det i disse tider. 

–  Etter forrige øvelse hadde de en skravlestund, det var visst veldig kjekt. Og det er viktig at korpset møtes digitalt i denne perioden. Vi kommer nok etter hvert også til å ha digitale styremøter, avslutter Jenny Danenbarger. 

 

Storkmarknes skolekorps er ett av mange korps som har hatt digital øving. Foto: Privat

 

Abildsø Skoles Musikkorps  – Oslo

–  Vi tok raskt avgjørelsen om at ingen skal permitteres. Korpset har god økonomi, og vi ble enige om at vi skulle lønne dirigent og instruktører til tross for kansellerte øvelser. 

Styreleder Jarl Odin Gifford i Abildsø Skoles Musikkorps, kan fortelle at de synes det var fryktelig leit da beslutningen om å avlyse korpsøvelsene ble tatt. Men med kreative instruktører som hev seg rundt, gikk det ikke lang tid før et alternativt opplegg var på plass. 
–  Det gikk ikke mange dagene før vi gjennomførte digital korpsøvelse. Musikantene synes det går bra og det er fint at instruktørene er løsningsorientert.  

Loppemarkedene til Abildsø Skoles Musikkorps er en stor inntektskilde for korpset. 
–  Vi har to loppemarkeder i året, en på våren og en på høsten. Dette er en godt innarbeidet inntektskilde for korpset og ekstremt viktig for driften.

Gifford forteller at de har valgt å flytte vårens loppemarked. Det var planlagt til helgen etter påske, men er nå flyttet til juni.
–  Mister vi det, kan det bli kritisk for økonomien.  


Haugesund Janitsjarorkester
– Rogaland

–  Vi har hatt to digitale øvelser, og på den siste hadde vi nesten 40 som deltok på, sier styreleder i Haugesund Janitsjarorkester, Hilde Maria Kalland Queseth. 
–  Vi var litt bekymret for våre medlemmer over 60, men jeg vil si de har tatt utfordringen på strak arm. 

Queseth innrømmer imidlertid at mange av medlemmene sliter med motivasjonen når alt er så usikkert.  

Korpset har vurdert å permittere dirigenten, men gått bort fra den. 
–  Korpsets økonomi er i hovedsak basert på kontingent. Økonomien tillater at vi i hvert fall kan holde det gående frem til sommeren.