– Jeg skulle egentlig studere økonomi, men fant ut at det å sitte bak en pult og sjonglere med tall ikke var noe for meg. Derfor ble det musikkstudier i Nord-England i stedet.

David Morton (39) kommer fra en musikalsk familie, med far som dirigent. Han startet å spille kornett som niåring, og motivasjonen var å bli flinkere enn søsteren. David forteller at han fort ble god på instrumentet og allerede som 13-åring begynte han å spille i et elitekorps. At det ble dirigering og undervisning etter musikkstudiene var en tilfeldighet.
– Det var ikke før det siste semesteret jeg begynte å tenke på hva jeg skulle gjøre etter studiene. Mange studiekamerater søkte seg inn på pedagogikk og etter hvert kunne jeg ikke utsette avgjørelsen lenger.

På pedagogikkstudiet opplevde David mestring og trivsel, og fikk gode tilbakemeldinger. Samtidig som han jobbet med undervisning spilte han i Fodens Brass Band, som da var rangert som det beste brassbandet i verden.
– I Fodens Brass Band var det godt samhold. Vi var på samme alder, mange av oss jobbet som lærere og vi var interessert i fotball og musikk.

Jeg liker å jobbe hardt, men den oppmerksomheten det fører med seg har aldri helt vært min greie.

Trives ikke i rampelyset

David forteller at han ikke er glad i oppmerksomhet. Han trives godt på scenen, både som dirigent og musiker, men oppmerksomheten som følger med kan være ubehagelig. Å være solist i de beste korpsene er ikke noe han har drømt om.
– Jeg fikk beskjed av min tidligere lærer, David King, om at han hadde tatt meg så langt han kunne, nå måtte jeg satse på å bli principal i et toppkorps.

Det var ikke David interessert i, så i 2010 sluttet han å spille og flyttet til Australia med sin daværende norske kjæreste. Der ble de i ett år, før de flyttet til Molde. Der fikk David jobb i kulturskolen og som dirigent. Etter hvert tilbød Molde Brass Band han plassen som principal, og motivasjonen blomstret. Under NM brass i 2012 fikk han mye oppmerksomhet, noe som førte til flere spilleoppdrag, Eikanger-Bjørsvik Musikklag hentet han til Bergen, han fikk sponsoravtale med Besson og dirigentjobber for gode korps i Bergensområdet og utlandet.
– Jeg liker å jobbe hardt, men den oppmerksomheten det fører med seg har aldri helt vært min greie.

Samboere og erkefiender

For halvannet år siden flyttet David med samboer Birgitte og datteren Olivia på snart fem, til Brøttum like ved Lillehammer. Nå har de familie i nabohuset og i desember blir de foreldre på nytt.
– Birgitte spilte solotrombone i Manger Musikklag og jeg var principal i Eikanger-Bjørsvik Musikklag. Hverdagen var hektisk og vi var erkerivaler på scenen. Å skulle knive mot hverandre på konkurranser, samtidig som vi hadde et lite barn å ta vare på, fungerte ikke i lengden.

Nå har han base på Brøttum, og i tillegg til en 60% stilling i NMF Innlandet dirigerer han tre korps, Oslo Brass Band, Hov Musikkorps og Rong Brass. Han har også jobbet som instruktør på NMFs sommerkurs i Innlandet og Hordaland.

– NMF kjenner jeg godt til, både fra innsiden og utsiden, og jeg ser frem til å hjelpe organisasjonen til å utvikle seg videre. Jeg gleder meg til å møte korpsene, dele kunnskap og til å sette folk i kontakt med hverandre, slik at korpsene kan dele kunnskap med hverandre.

David, som selv har deltatt på Dirigentuka og på dirigentsamlinger gjennom DextraMusica, ser frem til å være med å utvikle dirigentnettverk. Han har også mange ideer til hvordan organisasjonen kan legge til rette for de korpsene som ønsker å satse.
– Jeg føler meg veldig heldig som har fått oppleve det å spille i gode korps med dyktige lærere. Nå gleder jeg meg til å legge til rette for at andre skal få samme mulighet.