VinterPULSE arrangeres i vinterferien i Oslo og Bergen. Elever på barne- og ungdomsskolen blir invitert til å sette sammen en forestilling med kule rytmer, dans og musikk fra hele verden. VinterPULSE er åpent for alle barn og unge, både med og uten korpserfaring.

 

God mat og nye venner

 

Vera (9) skal delta på VinterPULSE i Bergen for tredje gang i år. Hun spiller ikke i korps til hverdags, men driver med ballet.
– Det er gøy å lære klappeleker og nye danser, sier Vera, som også legger til at det var god mat.
– Også kommer du alltid hjem og fortelle at du har fått nye venner under VinterPULSE, legger mor Mona Størseth Emmerhoff til.

Under VinterPULSE får deltakerne to måltid hver dag, frokost og varm lunsj. I tillegg er det et trivselsteam til stede, som passer på at alle har det bra. Deltakerne blir delt inn i ulike grupper, hvor de samme voksenpersonene har ansvar for barna. I 2019 var Vera på Flamingogruppen.

– Det var flinke miljøarbeidere på stedet. Da jeg kom og hentet på ettermiddagene, kunne de fortelle meg hva Vera hadde gjort den dagen og hvem hun hadde snakket med. Det var god oppfølging og de passet på hver enkelt.

Vera (9) danser ballett til hverdags og gleder seg til å lære nye danser og klappeleker på VinterPULSE. Foto: Privat

 

Opplever mestringsfølelse

 

Med mange deltakere fra alle barne- og ungdomsskoler i byen, kan VinterPULSE virke stort og overveldende. Det er lett å bli redd for at man ikke kjenner noen andre deltakere der. I tillegg avsluttes det hele med en forestilling.

Mona forteller at Vera var ei rolig jente, som ofte holdt seg i bakgrunnen. Som mor var hun derfor ekstra spent da hun sendte henne av gårde til VinterPULSE for to år siden.
– Jeg var så spent på forestillingen. Men Vera lyste opp på scenen. Hun smilte, og jeg gråt.

I ettertid ser Mona at dette har styrket Vera, og i dag tør 9-åringen å ta større plass også andre steder, som for eksempel på skolen.
– Jeg sitter igjen med en følelse av at jeg har greid noe, sier Vera om VinterPULSE.

 

Kontrast til andre tilbud

 

I flere byer er det ulike tilbud for barn og unge i vinterferien. Mona omtaler VinterPULSE som en kontrast til andre tilbud.
– Det er spennende med eksotisk musikk. VinterPULSE er lekent og morsomt, og alle opplever mestringsfølelse.

Mona er spesielt imponert over de sørafrikanske instruktørene, og deres undervisningsmetodikk. Dette er NMFs PULSE-deltakere. De har vært i Norge siden august, og har på den tida reist mye rundt i Norge for å delta på lignende arrangement. Anthony Heap (16) skal være praktikant på årets VinterPULSE i Oslo. Som praktikant vil han fungere som en del av lærerstaben, men han har selv vært deltaker på flere PULSE-arrangement. Han legger vekt på at det er gøy å jobbe med PULSE-teamet.
– Den gjengen får ting til å bli morsomt.

Anthony spiller tenorsax i Ekeberg Skoles Musikkorps, men med klappeleker, rytmeinstrument, sang og dans, vil også barn uten korpserfaring spille en viktig rolle i forestillingen. Mona legger også vekt på integreringsfokuset. VinterPULSE er for barn og unge i alle samfunnslag og av alle nasjonaliteter.
– Musikken fungerer som et internasjonalt språk som alle forstår.

Vera er enig.
– Det er viktig at alle føler seg velkommen.

 

Anthony Heap (16) spiller tenorsax og skal være praktikant på årets VinterPULSE i Oslo. Foto: Monika Heggem

 

Trygg og pulserende oase

 

Med praktikanter, instruktører og eget trivselsteam, er det mange voksne som passer på at deltakerne skal ha det bra.
– Som forelder er jeg opptatt av at det skal være trygt og profesjonelt, sier Mona, som forteller at arrangementet levde opp til forventningene og mere til.
– Hvert enkelt barn blir sett.

Nå gleder Vera seg til dansingen. Hun synes det er stas å delta på VinterPULSE.
– De voksne bruker så mye tid på oss.

Februar kan ofte være en grå og trist måned. Derfor er Mona glad for at datteren har et tilbud i vinterferien, når hun selv er på jobb.
– VinterPULSE er som en varm og pulserende oase.

 

NMFs PULSE-team 2019/2020. F.v.: Nomkhosi Mnisi, Tebogo «Franqo» Ntshole, Khayalethu Benela og Jacob Jabu Mhlapeng. Foto: Monica Johansen