– Jeg tenkte at det kunne være mange musikanter som ønsket å gå i Prideparaden, men kanskje ikke har funnet sin organisasjon eller fane, derfor startet jeg Pridekorpset i 2018.

Erling J. Myrseth er 56 år og bosatt i Oslo. Som 12-åring startet han i korpset hjemme på Valle på Sunnmøre og har drevet med korps siden.

For fire år siden tok han initiativ til Pridekorpset i Oslo og 70 stykker deltok. Året etter var det over 100 musikanter fra hele Norge som spilte i Pridekorpset. Pandemien har satt en stoppet for paraden de siste to årene, men lørdag 25. juni er Myrseth og Pridekorpset tilbake i toget. 

OPPDATERING 25. juni: Etter de tragiske hendelsene natt til lørdag, er det bestemt at Pride-paraden i Oslo avlyses. Våre tanker går til familie og venner, til skadde og skremte. Ta vare på hverandre!

– Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger og nå gleder meg til å komme i gang igjen! De som har deltatt tidligere har vært over seg av begeistring, så jeg håper vi samler mer enn 100 musikanter i år óg!

 

For meg har det gått veldig bra, men det er ikke alle det går bra for. Derfor er markeringer som Pride fortsatt viktig.

 

Kom ut i voksen alder

– Jeg er lidenskapelig korpsinteressert, forteller Erling, som har jobbet med korps og i kulturskolen hele sitt voksne liv. Allerede som 16-åring startet Myrseth med aspirantopplæring i korpset, siden ble det Manger folkehøgskule og utøvende musikk på Griegakademiet i Bergen.
Jeg har blant jobbet i NMF, hvor jeg startet opp grått kurs i Ørsta i 1987. I 1999 flyttet jeg og familien til Eidsvoll der jeg jobbet som rektor i kulturskolen. I 2006 fant jeg ut at livet var litt annerledes enn jeg hadde trodd, og det var da jeg flyttet til Oslo.

Det var i 2006 Erling sto frem som åpent homofili. Å komme ut i voksen alder, etter å ha etablert familie, førte til at han måtte gå noen runder med seg selv. I dag er ekskona hans beste venn og han har kun opplevd støtte fra familie, kolleger og venner.
– For meg har det gått veldig bra, men det er ikke alle det går bra for. Derfor er markeringer som Pride fortsatt viktig. 

Også i korpssammenheng har Myrseth aldri hatt negative opplevelser, her opplever han heller at han har blitt sett på som en ressurs. 

– Som dirigent har du et ansvar ovenfor musikantene. De skal lære om respekt og vi skal vise at det er lov å være ulike.. Gjennom korpsaktiviteten kan vi vise at det er plass til alle. 

Viktig å engasjere seg

– Barn og unge blir i dag eksponert for langt flere uttrykk enn det jeg ble og skolehverdagen her i Oslo er allerede ganske mangfoldig. Jeg vet ikke hvordan det er andre steder i landet, men mitt inntrykk er at de fleste korpsene allerede gjør en god jobb for å inkludere alle, uansett legning. De har kanskje ikke en uttalt strategi, men jeg tror de fleste korpsene allerede er bevisste på dette. 

Erling sier at korpset er som et samfunn i miniatyr, hvor alle er viktige brikker, på ulike områder. Her får barn og unge mulighet til å være sammen med voksne i trygge rammer. Derfor mener Myrset at det er viktig at en organisasjon som NMF viser sin støtte.

– Jeg har vært så heldig å få sitte i NMFs forbundsstyre en periode og vet at det foregår mye inkluderingsarbeid i organisasjonen, men at dette ikke vises tydelig utad. En stor del av NMFs medlemmer er barn og unge, og organisasjonen må vise at hos oss er det plass til alle. Slik kan NMF og hele korpsbevegelsen bidra til å skape trygghet.

Ønsker du å støtte Pridekorpset i Oslo? Informasjon finner du i Facebook-arrangementet. 

Pride-korpset i Oslo, 2018.