– Faren min vokste opp under krigen og fikk aldri anledning til å begynne med musikk.

Thomas Wettergreen (48) ble derfor sendt på notekurs av foreldrene, og interessen for korps kom fort.
– Det å lære noter og senere et instrument var veldig ålreit. I tillegg til det sosiale. Det er totalopplevelsen med korps jeg satte pris på, noe jeg fortsatt gjør.

Wettergreen startet på slagverk i Volla skolekorps i 1981. Her hadde han Nils A. Kaltenborn som dirigent.
– Et av mine beste korpsminner er da vi vant NM skolekorps for første gang, i 1988. Volla skolekorps og Vigernes skolekorps ble slått sammen til Lillestrøm skolekorps høsten 1987.
– De første årene var vi et virkelig bra korps, sier Wettergreen, og forteller at flere han spilte sammen med den gangen er i dag enten profesjonelle eller spiller på et høyt amatørnivå.

Senere ble det også kretskorps og Lillestrøm Musikkorps, hvor han fortsatt spiller slagverk. Lillestrøm Musikkorps er et av Norges beste korps. De har vunnet NM janitsjar flere ganger og i 2018 representerte de Norge i EM, og kom på 2. plass. Wettergreen sier at det er flere årsaker til at Lillestrøm Musikkorps gjør det bra.
– Organisatorisk har det alltid vært bra, med gode ledere, god økonomi og engasjerte medlemmer med samme ambisjonsforståelse. Vi jobber alle og legger ned det som trengs for å holde elitenivå.

Dirigenter som Christer Johannessen, Kjell Martinsen, Gert Buitenhuis, Ingar Bergby og Trond Myhre trekker Wettergreen frem som viktige faktor for suksessen til Lillestrøm Musikkorps.
– Christer Johannessen er en av de viktigste årsakene til den musikalske nivåhevingen på slutten av 1980-tallet.
Han var dirigent for korpset da de ble norgesmestere for første gang i 1990. De siste 18 årene har Trond Myhre vært Lillestrøm Musikkorps’ faste dirigent.
– Han har en stor del av æren for at korpset holder et høyt Elitedivisjonsnivå gjennom hele sesongen år etter år.

At skolekorpset i Lillestrøm er gode på å rekruttere nye medlemmer, og holder et godt nivå musikalsk, nyter Lillestrøm Musikkorps godt av. Med en togtur på 11 minutter fra Oslo S blir også tilflyttere en del av besetningen.
– Det er en god miks av musikere som har vært med i mange år og av innflyttere som skal være i byen i en periode.

Thomas Wettergreen har savnet korpsfellesskapet de siste månedene. Hør hva korps betyr for han.

– Veien blir til mens man går

På videregående hadde Wettergreen lyst til å bli musiker. Verneplikten tok han i Forsvarets Musikkorps Østlandet, et år han har gode minner fra.
– Det var musikk døgnet rundt. Vi øvde hele tida og spilte så mange bra konserter! Det var et kjempebra år!

Det var på denne tiden Wettergreen ble kjent med utfordringene som Forsvarets Musikk hadde, og fortsatt har, og bestemte seg for at profesjonell musiker ikke var den retningen han ville ta.
– Her snakker vi musikere på absolutt toppnivå, men jeg, og mange med meg, mener at de blir ikke verdsatt på langt nær høyt nok. Nedskjæringer, mye usikkerhet og fare for omfattende endringer har vært- og er fortsatt en del av hverdagen dessverre.

Sammen med blant andre Odd Steenberg og Bjørn Morten Kjærnes startet Wettergreen opp Norsk Noteservice. I dag er Wettergreen redaktør i forlaget innenfor utgivelser av korps- og blåsemusikk. Han har kontakt med komponister, arrangører og andre samarbeidspartnere. Når repertoaret er valgt ut, har han ansvar for at produksjonen av materialet ferdigstilles og markedsføres.
– Vi starta Norsk Noteservice i 2002 og har i tillegg vært i bransjen i mange år før det. I 2017 ble Noteservice en del av forlagshuset Vigmostad & Bjørke AS.

I dag er Norsk Noteservice en av Europas største utgivere av korpsnoter. De utgir i overkant av 100 nyproduksjoner i året og Wettergreen anslår at de er tredje- eller nest størst i Europa når det gjelder antall årlige nyutgivelser.
– Norge er et korpsland, men vi er et lite land når man ser på antall innbyggere. Vi hevder oss likevel i konkurranse med store, utenlandske forlag.

Nyutgivelsene må markedsføres. Også her er Norsk Noteservice på høyde med de største forlagene. Stykkene spilles inn i sin helhet og legges ut på alle strømmetjenestene. Demo-CD’er og YouTube er også viktige her.
– Vi trykker opp rundt 17-18 000 eksemplarer som sendes til blant annet Tyskland, Belgia og England. På YouTube smelter vi sammen lydinnspillinger og partitur, slik at man kan se partituret blas om, mens musikken spilles. Spesielt skolekorpsdirigenter setter pris på dette.

Nominert til musikkforleggerprisen

Opphaver hos Noteservice, Svein H. Giske ble tidligere i år nominert til Musikkforleggerprisen for verket «Goldberg 2012», i klassen Årets verk, klassisk/samtidsmusikk.
– Det er veldig gøy at også musikk for blåseorkester blir trukket frem. Dessverre forbindes korps kun med 17. mai, men mange korps holder et høyt nivå året rundt og det blir skrevet mye god musikk.

Wettergreen mener det er viktig at norske korps spiller norsk musikk.
– Vi blir inspirert av musikk fra utlandet, men det er viktig å synliggjøre at det skrives mye musikk av norske komponister.

Savner korpsfellesskapet

I 2020 skulle innspillingen av årets utgivelser starte i midten av mars. Sjøforsvarets Musikkorps hadde hatt to dager med prøver og Eikanger-Bjørsvik Musikklag hadde forberedt seg gjennom egne konserter på det repertoaret som skulle spilles inn.

Planen var å dra til Bergen og starte innspillingen fredag 13. mars, men så oppsto korona-situasjonen.

Prosjektet ble utsatt, og det som skulle bli en hektisk periode for Wettergreen, ble det motsatte.
– Lillestrøm musikkorps var kommet godt i gang med oppkjøringa til NM janitsjar, noe som alltid er et høydepunkt.

Lillestrøm Musikkorps er 100 år i år, men det har blitt lite feiring. En jubileumstur til Frankrike ble erstattet med en liten konsert på torget i Lillestrøm.
– Dette skulle bli en hektisk periode med mye reisevirksomhet. Jeg så for meg en vår hvor jeg var på farten hele tiden, så det har lettet på samvittigheten overfor familien, men jeg savner gleden av å være en del av korpsfellesskapet.

De siste månedene har kjøkkenbordet fungert som kontorlandskap og skolepult. Med to voksne og to barn i barneskolealder under samme tak har ikke det bare vært enkelt. Men Wettergreen bruker ikke energi på å fokusere på hvordan våren egentlig skulle bli.
– Jeg er glad for at ting er håndtert slik som det er blitt gjort.

Klart seg godt til tross for korona

Innspillingene med Sjøforsvarets Musikkorps og Eikanger-Bjørsvik Musikklag ble gjennomført i juni. Wettergreen er glad og takknemlig for at korpsene fikk snudd seg rundt, og ble ferdig før sommeren. Til tross for at korona-situasjonen satt en stopper for innspillingen av høstens katalog, har Norsk Noteservice kommet seg godt gjennom de siste månedene.
– Vi har solgt mindre samspillnoter, men folk vil likevel spille. Mange noter kan lastes ned, og vi ser at det er det digitale salget som har økt mest.

Nå ser Wettergreen frem til en mer travel høst.
– Vi er godt i gang med å forberede høstsesongen. Da blir det full fart!

 

 

Thomas Wettergreen var på besøk i NMFs livesending, da han tidligere i sommer besøkte Bergen. Se sendingen her: