Sommerens beste uke
Når 47 ungdommer endelig er samlet på sommerkurs, blir det veldig sosialt. På Åsane folkehøgskole i Bergen er det munter stemning på dag tre på sommerkurset.
– På en måte så opplever jeg at jeg har kjent alle de andre på kurset i lang tid. Men realiteten er at jeg bare har kjent dem i to dager. Det er litt sprøtt, men det er også noe av det som gjør sommerkurs så utrolig kjekt, sier Soraya Hammouchi (17) fra Askøy. Hun er en av 14 klarinettister på kurset og spiller til daglig både i Erdal skoles musikkorps og i Erdal Janitsjar.
På Åsane folkehøgskole har de slått sammen blått og svart kurs og har fokus på janitsjarrepertoar. Musikalsk leder er Merete Underhaug, til daglig dirigent i Skjold skoles musikkorps. Hun har med seg hele ni musikanter fra eget korps, og er fornøyd både med besetning og total mengde.
– I år har jeg valgt ut mye rytmisk musikk, sier hun og klasker en solid bunke med repertoar i bordet.
– De får kjørt seg litt, men vi spiller bare deler av det på avslutningskonserten. Den skal vare maks en time, og vi skal presentere alle gruppene, så vi får ikke vist alt.
De får kjørt seg litt, men vi spiller bare deler av det på avslutningskonserten
Merete vil ikke fremheve noe som viktigere enn annet av det musikalske innholdet, og presiserer at miksen av tutti- og gruppespill pluss musikkteori er det som gjør kurset bra.
Greie ungdommer
Merete var musikalsk leder også for to år siden, og merker ikke så mye forandring fra 2019.
– Men det er klart, de er veldig giret på å være sammen, og det er jo veldig hyggelig.
Det merker også administrativ leder, Astrid Eide. Hun har fire år bak seg som administrativ leder, pluss femten år som aktivitetsleder.
– Jeg var bare 14 år da jeg startet som aktivitetsleder, så jeg har mange døgn på sommerkurs etter hvert sier hun.
Sammen med de to aktivitetslederne, Sander Kvinge Haugsdal og Erika Husebø i Manger Musikklag, er hun ansvarlig for det som skjer utenom det musikalske.
– Ungdommene er veldig greie og de gjør jobben lett for oss.
Ungdommene er veldig greie og de gjør jobben lett for oss.
Alltid sommerkurs
Sindre Larsen (17) er fra Bømlo i Sunnhordland, og har vært med på sommerkurs så lenge han kan huske. Han er en av fire deltakere fra Bømlo Skulekorps, og innrømmer at de fire henger mye sammen på kveldene.
– Men vi er sammen med de andre også, presiserer han. Sindre er også med i Hordaland Ungdomskorps (HUK) og er klar for en ny toårsperiode til høsten.
Han trives godt med sommerkursets miks av øving og sosialt fellesskap. Og innrømmer at han gleder seg veldig til søndagens konsert.
– Det blir veldig kjekt, sier han.
– Og litt trist, repliserer Soraya, for det betyr at sommerkurset er slutt. Hun innrømmer at hun egentlig ikke ville dra på årets sommerkurs.
– Jeg tenkte at det var litt skummelt og krevende, men det er jo bare kjempegøy!
Jeg tenkte at det var litt skummelt og krevende, men det er jo bare kjempegøy!
Kjekt med teori
De er i hvert fall helt enige i at det er dumt at det bare kan komme én forelder til hentekonserten på søndag. Det skyldes selvsagt pandemisituasjonen, men bortsett fra at man er nøye med håndhygiene er årets kurs til forveksling lik et kurs før koronasituasjonen.
– Det er også greit med en halvtimes musikkteori hver dag, sier de begge.
– Det er faktisk ganske gøy, sier Soraya, og Sindre nikker bekreftende.