Du skal være mer enn rimelig kresen for å rynke på nesen over kvaliteten på instruktørene på nasjonalt brassbandkurs som i disse dager foregår på Manger folkehøgskule i Nordhordland for andre året på rad.

43 deltakere i alderen 17 – 21 år er med. Tre av fire deltakere var også med i fjor. Det merkes.

Voldsom nivåheving

– Nivået er mye høyere i år enn i fjor, sier Tormod Flaten. Han er instruktør på euphonium og var instruktør også i fjor.

– Hva ønsker du at deltakerne skal ha med seg hjem i bagasjen?

– Inspirasjon. Nye venner.. Litt mer kunnskap, og noen verktøy for å utvikle seg videre.

Reid Gilje er musikalsk leder og har regissert kurset. Han har mer eller mindre håndplukket instruktørene, som blant annet innebærer profesjonelle fra Sjøforsvaret og Bergen Filharmoniske orkester, pluss sentrale skikkelser i toppen av den norske brassbandbevegelsen.

Kurset er en blanding av ensemblespill, fellesøvelser og individuelle timer. Grethe Tonheim er midt mellom to enetimer og er veldig klar på to ting:

Viktige enetimer

– Motivasjon er alfa omega. Det gjelder uansett hvilket nivå en er på. De som er her på kurset er veldig motivert. De individuelle timene er viktige, men det nytter ikke å ha for bredt fokus. Jeg holder fokus på et par ting hos den enkelte elev, det er gjerne forskjellig, men det tar de med seg inn i de andre timene. På den måten blir disse timene veldig  nyttig supplement, sier Grethe, som nylig ble kåret til æresmedlem i Eikanger-Bjørsvik Musikklag.

"Alt du spiller skal mene noe!" Grethe Tonheim viser med hele kroppen hvordan hun vil at Martha Eikemo Andersen fra Tertnes Skoles Musikkorps skal spille.

«Alt du spiller skal mene noe!» Grethe Tonheim viser med hele kroppen hvordan hun vil at Martha Eikemo Andersen fra Tertnes Skoles Musikkorps skal spille.

– Grethe lærer meg masse, jeg har alt å lære av henne, kommer det fra Martha Eikemo Andersen (17). Hun spiller til daglig i Tertnes Skoles Musikkorps og skal fra høsten også spille i Tertnes Brass.

Avslutter med konsert søndag

På et annet rom sitter Magnus Brandseth og underviser Øystein Tveit på tuba.  Også der råder en konsentrert stemning, der instruktør øser av sin kunnskap, mens eleven suger til seg lærdom som en annen svamp.

Magnus Brandseth i Eikanger-Bjørsvik Musikklag veileder Øystein Tveit fra Strusshamn Skoles Musikkorps på tuba

Magnus Brandseth i Eikanger-Bjørsvik Musikklag veileder Øystein Tveit fra Strusshamn Skoles Musikkorps på tuba

På søndag avslutter det hele med konsert i Fana kulturhus. Du kan også se video fra fellesøvingen torsdag

Ta gjerne også turen innom nmfkorps på instagram og snap chat. Bilder og video ligger på snap chat frem til fredag kl 12.